maanantai 31. elokuuta 2015

Alanyan sateenkaariportaat

Alanyan sateenkaariportaille löysimme sattumalta, kun olimme etsimässä satamasta vesipiippubaareja.


Sateenkaariportaiden tarina alkoi Istanbulista, boheemista Beyoglun kaupunginosasta, jonne paikallinen eläkeläismies maalasi ne alunperin ilman mitään erityisempää poliittista sanomaa tai tarkoitusta. Hän vain halusi saada ihmiset hymyilemään, koska "Tämä kansakunta on kyllästynyt liikenteeseen, meteliin, rumuuteen". Kun kaupungintyöntekijät maalasivat värikkäät portaat piiloon syntyi kansanliike, jonka myötä sateenkaariportaita alkoi ilmestymään ympäri Turkkia. Näemmä siis myös Alanyaan.

Istanbulissa kävimme ihastelemassa alkuperäisiä sateenkaariportaita Beyoglussa. Lue lisää niiden tarinasta kirjoituksestani:
» Beyoglun sateenkaariportaat
  

lauantai 29. elokuuta 2015

Liskobongailua Sidessä







Antiikin aikaiset rauniot tarjoavat erinomaisia lämmittely- ja piilopaikkoja liskoille. Siksipä Side olikin erinomainen paikka bongailla liskoja.









Myös kilpikonna tuli vastaan Siden raunioiden pöpeliköissä kuljeskellessa.

Viime kesänä harrastin liskobongausta myös Alanyan Kale-linnoituksella. Sen reissun kuvasaalista löydät aikaisemmasta kirjoituksestani: Liskobongausta Kalella
  

torstai 27. elokuuta 2015

Siden museo (Agora Hamami)





Viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa tutustumassa antiikkiseen Sideen, silloin katsastettiin antiikinaikainen amfiteatteri sekä Apollon ja Ateenan temppelialue Siden sataman vieressä. Tällä kertaa kävimme tutustumassa myös Siden arkeologiseen museoon, joka sijaitsee vanhassa roomalaisessa kylpylässä.





Museossa on esillä Sidestä ja sen ympäristöstä löydettyjä esineitä, jotka ovat peräisin Antiikin Kreikan hellenistiseltä ja roomalaiselta kaudelta sekä Bysantin valtakaudelta. Ihailtavana on patsaita, pylväitä ja sarkofageja. Lisäksi sinne on kerätty vanhoja kolikoita, koruja ja keramiikkaesineitä.





Museo sijaitsee Siden vanhankaupungin portilla, lähellä amfiteatteria, ja pääsylippu sinne maksoi 10 TL.
 

tiistai 25. elokuuta 2015

Alanyan paras vesipiippubaari



Suomen kesä ei heinäkuussa juurikaan hellinyt lomalaisia. Oltuamme ensimmäisen lomaviikon Istanbulissa kävimme pari viikkoa värjöttelemässä hyttysten syötävinä mökillä, jonka jälkeen lähdimme vielä viikoksi lämmittelemään Turkin Alanyaan. Mieheni on ahkera vesipiiputtelija, joten viikon aikana useat Alanyan vesipiippubaarit tulivat tutuiksi.



Alanyan vesipiippubaareista omaksi suosikiksemme muodostui Ehl-i Keyf Nargile Cafe, joka löytyy Kleopatra-rannalta Alanyan satamaan päin kuljettaessa, Damlataş Caddesi -kadulta.




Paikassa oli todella kattava valikoima erilaisia laadukkaita merkkejä ja makuja vesipiipputupakkaa. Valikoimista löytyivät myös mieheni lempimerkit: Nakhla ja Al Fakher. Makuja hän taas tykkää sekoitella, esimerkiksi minttua ja cappuccinoa tai minttua ja omenaa. Ensimmäiset kerrat piiputtelimme kadun varrella, kunnes huomasimme, että sisäpihalta löytyi isompi alue, jossa oli useampia pöytiä varattu piiputtelijoille. Alkoholia ei tässä paikassa tarjoilla ollenkaan, sen sijaan piiputtelun lomassa voi nauttia muita virvokkeita, esimerkiksi turkkilaista teetä ja kahvia tai hyviä pirtelöitä.

» Ehl-i Keyf Nargile Kafe, www.ehlikeyfnargile.com

Muita hyväksi havaittuja vesipiippubaareja löytyi esimerkiksi Alanyan sataman alueelta No 4 ja Alaiye Cafe. Piiputtelimme myös Ottoman Nargile Cafessa, Ataturkin kadun varrella (Route Pub), Dim-joella (Pinarbasi) sekä Sidessä, jossa hinta oli tuntuvampi kuin Alanyassa, mutta saimme senkin neuvoteltua inhimillisempiin summiin.
 

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sultanahmetilta Istanbulin lentokentälle

Viikkomme Istanbulissa oli ohi 5.7.2015. Hyppäsimme raitiovaunuun Sultanahmetin kulmilta ja pysähdyimme matkalla suorittamaan vielä viimeiset ostokset Egyptiläisestä basaarista. Sen jälkeen otimme suunnan kohti lentokenttää (Atatürk Havalimanı). Istanbulin liikenne saattaa olla hyvin ruuhkainen, joten vaikka Sultanahmetilta lentoasemalle on alle 20 kilometriä, voi taksi juuttua ruuhkaan ja matkanteko paitsi viivästyä myös maksaa melkoisesti.





Raitiovaunulinja T1 kuljetti meidät Eminönün pysäkiltä Aksarayn pysäkille, josta tepastelimme pienen matkan metroasemalle.





Metro M1A vie Atatürkin lentokentälle ja Aksarayn asemalta löytyikin hyvät opasteet sinne pääsemiseksi.




Samoin lentokentältä löytyi hyvät opasteet mihin suuntaan piti kulkea. International terminal (Dış hatlar terminali) tarkoittaa kansainvälistä terminaalia, josta lähtee lennot ulkomaille ja Domestic terminal (İç hatlar terminali) taas tarkoittaa kotimaan terminaalia, josta lähtevät maan sisäiset lennot.

Julkiset liikennevälineet ovat siis edullinen ja helppo keino päästä Atatürkin kentälle.
Voit lukea lisää julkisilla kulkemisesta kirjoituksestani: Liikkuminen Istanbulissa
 

torstai 13. elokuuta 2015

Istanbulin tuliaisia


Turkkilainen kahvi

Turkkilainen kahvi on vahvan makuista, se valmistetaan pienessä pannussa (cezve/ibrik) kiehutettaen ja kuohuttaen. Kahvi nautitaan pienistä koristeellisista kahvikupeista makeana (şekerli), keskimakeana (orta şekerli) tai ilman sokeria (sade), sokeri lisätään kahvin sekaan jo keittovaiheessa. Purut kipataan myös kuppiin ja hyvässä kahvissa on aina vaahtoa päällä. Usein kahvin kanssa tarjoillaan myös pientä makeaa, esimerkiksi baklavaa tai lokumeita (turkish delight).

Istanbulin suosituin kahvinostopaikka löytyy Egyptiläisen basaarin takaosasta. Kurukahveci Mehmet Efendi on Turkin vanhimpia ja tunnetuimpia kahvia valmistavia yrityksiä, jonka pienessä kulmakaupassa laadukasta ja tuoretta kahvia pakataan paperipusseihin ja myydään luukulta pussin painon mukaan.
» Kurukahveci Mehmet Efendi, www.mehmetefendi.com

Egyptiläinen basaari on myös suosittu mausteiden ostopaikka. Mausteista esimerkiksi turkkilainen lihapullamauste (köfte baharat) on monien turistien suosiossa.




Hamam-pyyhkeet

Hamam-pyyhe on perinteinen turkkilainen pyyhe, joka ovat tullut monille matkailijoille tutuksi turkkilaisissa kylpylöissä. Hyvien ominaisuuksiensa ansiosta kudottu puuvillainen pyyhe on horjuttamassa froteisten pyyhkeiden asemaa myös Suomessa; se kuivuu froteista pyyhettä huomattavasti nopeammin, menee pieneen tilaan ja on kevyt kuljettaa rannalle tai vaikka piknikille. Monikäyttöisiä pyyhkeitä voi käyttää myös pöytäliinana tai saunassa laudeliinana. Suomestakin hamam-pyyhkeitä alkaa löytymään jo useammastakin kaupasta ja verkkokaupasta.

Istanbulin pyyhekaupoista voi usein ostaa myös muita kylpylätuotteita, kuten oliiviöljysaippuoita, jotka jättävät ihon pesun jälkeen ihanan pehmeäksi.

Omat pyyhkeet ja saippuat ostin Egyptiläisestä basaarista Begonville -nimisestä liikkeestä.
» Begonville, www.begonville.com.tr




Nazar

Nazareilta ei voi välttyä Istanbulin kaduilla ja bazaareilla kulkiessa, siniset silmät kiiluvat kaikkialla. Niitä roikkuu rakennusten ja liikkeiden sisäänkäyntien yläpuolella, takseissa ja muissa autoissa, lasten vaatteissa, avaimenperissä, magneeteissa sekä erilaisissa koruissa. 

Nazar on amuletti, jonka uskotaan suojaavan huonoilta energioilta, kateudelta ja pahan silmän kiroukselta (The Evil Eye). Sanotaan, että jos amuletti rikkoutuu, se on tehnyt työnsä suojellen sinua.


Magneetit

Meillä on mieheni kanssa muodostunut perinne, että jokaiselta reissultamme ostamme jääkaappimme kylkeen magneetin. Muut matkamuistomme ovat lähinnä kulutustavaraa, mutta magneetit puhtaasti turistisälää, jotka neuvottelemme yleensä kaupanpäällisiksi muiden ostosten lomassa.

Lisäksi Istanbulista löytyy toki hyvin pitkälti samanlaisia tuliaisia kuin Turkin Alanyastakin; teetä, pähkinöitä, lyhtyjä, mattoja, keraamiikkaa, vesipiipputarvikkeita sekä kenkiä ja vaatteita. Niitä olen esitellyt aikaisemmassa blogikirjoituksessani:
» Alanyan tuliaisia
 

tiistai 11. elokuuta 2015

Liikkuminen Istanbulissa




Istanbul on valtavan kokoinen kaupunki, jossa on edullista ja kätevää käyttää julkisia kulkuvälineitä ja säästää välillä omia jalkojaan. Pysäkeille kuljetaan porttien läpi, joihin pitää syöttää poletteja (jeton) tai näyttää elektronista Istanbul korttia (Istanbul Kart).



Istanbul kortilla maksaessa matka tulee poletteja halvemmaksi (pari liiraa per matka). Kortteja voi ostaa kioskeista tai automaateista, joissa niihin voi myös ladata lisää rahaa. Kortilla voi matkustaa raitiovaunuissa, busseissa, metroissa ja jopa lautoissa.


Raitiovaunulinja T1 on yksi kätevimmistä linjoista, jota käytimme paljon. Sen varrelta löytyy monta kiinnostavaa nähtävyyttä, esimerkiksi seuraavilta pysäkeiltä:
T1 on hyvin suosittu linja, joten kannattaa varautua siihen, että raitiovaunussa on usein hyvin tiivis tunnelma. Ihailtavaa kuitenkin huomata, kuinka auliisti nuoremmat antavat tilaa vanhemmille matkustajille sekä naisille ja lasten kanssa matkustaville. Tunsin itsenikin vanhaksi, kun joku nuori turkkilaispoika tarjosi minulle istumapaikkaansa.



Käytimme kulkuvälineenämme tosiaan myös metroa, esimerkiksi T1 pysäkeiltä Yusyfpaşa tai Aksaray metroyhteys (M1) pysäkille Emniyet - Fatih, josta lyhyt kävelymatka Fatihin keskiviikkobasaarille (Fatih Çarşamba Pazarı). Lähtiessämme kohti kotia ja lentokenttää vaihdoimme raitiovaunusta metroon Aksarayn asemalla. Kirjoitan tästä matkasta lentokentälle vielä erillisen kirjoituksen myöhemmin (Sultanahmetilta Istanbulin lentokentälle).