perjantai 8. marraskuuta 2019

Taksilla Alanyassa – vinkit ja faktatVielä monien Alanyassa vietettyjen vuosienkin jälkeen tuntuu, että valitettavan useiden taksikuskien kanssa täällä joutuu helposti vääntämään, mikäli haluaa välttyä huijatuksi tulemiselta. Yleisin ongelma tuntuu olevan, että he eivät suostu ajamaan lyhyitä matkoja tai ainakaan laittamaan mittaria lyhyillä matkoilla päälle ja näin ollen yrittävät kyniä tuplahintoja milloin milläkin verukkeella. Monista huhuista poiketen Alanyan takseilla ei esimerkiksi ole erikseen päivä- ja yötaksoja tai minimitaksoja, vaikka kovin vakuuttavasti monet taksikuskit niihin edelleen yrittävätkin vedota.

Facebookin Alanya ExpatS Social Group -ryhmästä tuttu Andrew J Cameron sopi tapaamisen ja kävi haastattelemassa Alanyan taksiliiton (Alanya Soförler Odasi) päällikköä Recep Çalisia ja halusi katkaista monilta sosiaalisessa mediassa vellovilta huhuilta sekä vääriltä tiedoilta siivet ja antaa niiden sijaan faktoja. Andrewin luvalla julkaisen hänen kirjoituksestaan käännöksen blogissani. Alkuperäinen kirjoitus löytyy Facebook-ryhmästä Alanya EspatS Social Group.Alanyan taksiliiton alaisuuteen kuuluvat kaikki taksit Gazipaşasta Okurcalariin. Viralliset taksit ovat keltaisia ja niiden katolla on keltainen taksi-kyltti. Taksien ovessa on rekisterinumero, joka löytyy myös auton rekisterikilvestä, esimerkiksi 07 H 0760 (tai yllä olevassa kuvassa 07 H 0741).

Alanyassa on useita taksiasemia ja katujen varsilla on keltaisia laatikoita, joiden vihreää nappia painettaessa lähtee viesti lähimmälle taksiasemalle. Turvallisinta on ottaa taksi näiltä asemilta tai nappuloista. Älypuhelimeen asennettavaa taksisovellusta Alanyasta ei vielä löydy. Taksiasemilla taksit odottavat vuoroaan jonossa ja yleensä otetaan jonon ensimmäinen taksi, jos sinulla on hyvä syy olla ottamatta jonon ensimmäistä taksia, se pitää kertoa ja ottaa sitten jonossa seuraava vapaana oleva taksi.

Taksiin noustessa kannattaa tarkistaa, että kuski laittaa taksamittarin päälle. Taksin aloitusmaksu on 5,50 tl (asetettu 23.11.2018) ja tähän maksuun sisältyy verot. Taksamittari on sinetöity ja hallituksen valvoma. Alanyassa ei ole erikseen päivä- tai yötaksoja, vaan maksu on aina sama. Voit kysyä tietääkö kuski kohteesi, mutta hintaa ei virallisesti suositella kysyttävän kysyä, vaan kannattaa luottaa mittariin. Mikäli kohdeosoite on epäselvä voi kuski käyttää apuna Google Mapsia ja siksipä onkin hyödyllistä, jos osoite on selkeästi kirjoitettu paperille tai käyntikorttiin (esim. hotellin käyntikortti). Taksamittarin tulee olla päällä koko matkan ajan. Mikäli poliisi tai jandarma pysäyttää taksin moottoritiellä ja mittari on suljettuna, voidaan kuskille määrätä sakkoja.

Kohteeseesi saavuttuasi matkan hinta näkyy mittarissa. Jos hinta ei vastaa matkaa ja tunnet tulleesi huijatuksi, kannattaa ottaa kuva sekä mittarista että taksin ovessa olevasta rekisterinumerosta. Niiden avulla voit tehdä valituksen taksista poliisille, Zabitalle tai Jandarmalle (paikaliset lainvalvojat kaupunkialueiden ulkopuolella). Recep Calis myös suositteli kysymään taksikuskilta käyntikorttia, josta löytyvien yhteystietojen avulla erimielisyyksien selvittely on helpompaa. Kortista on myös hyötyä, jos unohdat taksiin jotain, koska takseihin unohtuneille tavaroille ei ole löytötavaratoimistoa.

Alanyan taksit eivät hyväksy maksuvälineeksi pankkikorttia. Maksuksi käy vain käteinen ja maksuun kannattaa varautua sopivilla summilla, koska kuskit eivät turvallisuussyistä kuljeta mukanaa suuria summia vaihtorahoja. Matkasta voi kysyä myös kuittia, josta käy ilmi vero- ja matkatiedot, mutta kuittivihkoa kannattaa kysyä jo taksiin noustessa. Kuittivihon puuttuminen on hyväksyttävä syy vaihtaa jonon seuraavaan taksiin.

Alanyan taksikuskit voivat kuljettaa asiakkaita sekä Gazipaşan että Antalyan lentokentille, mutta tuoda asiakkaita vain Gazipaşan kentältä, ei Antalyasta takaisin Alanyaan päin.

Alanyassa ei tällä hetkellä ole takseja, joissa olisi hissi pyörätuolille.

Mikäli sinun tarvitsee kuljettaa eläimiä (kissoja tai koiria) kannattaa siitä kertoa taksiasemalle jo taksia tilatessa. Kaikki taksit eivät suostu kuljettamaan eläimiä, mm. muiden matkustajien allergioihin vedoten. Eläimellä kannattaa olla matkustukseen soveltuva kuljetuslaatikko.

Alanyan takseilla on täysi vakuutus, joka kattaa matkustajat onnettomuustapauksissa. Monilla "Free pick up" -palveluita tarjoavilla noutopalveluilla ei ole tätä suojaa, sillä ne on katettu vain yksityiskäyttöön ja onnettomuuden sattuessa se voi tulla matkustajalle erittäin kalliiksi.Olen myös aikaisemmin kirjoittanut taksilla matkustamisesta muutamia vinkkejä blogiini:
» Where the streets have no name (Taksilla Alanyassa)


2 kommenttia:

  1. Itsekin tulee matkaillessa usein tilattua taksi paikasta toiseen liikkumiseen. Alanya on kiva, siellä tulee yleensä käyty vuosittain. Tosin tämä korona-aika nyt on lähinnä mennyt kotona täällä Kouvolassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alanyassa taksilla ajelu on niin edullista Suomeen verrattuna. Ja nykyään täällä taksikuskien kanssakaan ei tarvitse niin hirveästi vääntää, vaan monet laittavat jo automaattisesti mittarin päälle. Toivottavasti korona pian hellittää otettaan maailmassa ja pääsette taas Alanyaan.

      Poista