maanantai 12. kesäkuuta 2017

Where the streets have no name



Alanyassa taksilla matkatessa on lähes turha yrittää suunnistaa katuosoitteiden ja -numeroiden mukaan. Kaduilla kyllä on nimet, mutta muutamia pääkatuja lukuunottamatta osoitteita eivät tunne juurikaan edes paikalliset. Haluamaasi kohteeseen löydät paremmin perille maamerkkien, kuten patsaiden, kauppojen, hotelleiden ja ravintoloiden perusteella. Niitä siis kannattaa yrittää painaa mieleensä kaduilla kuljeskellessaan. Käyntikorteista ja flyereistä on myös apua. Niissä on yleensä myös kartta tai ainakin puhelinnumero, johon esimerkiksi taksikuski voi pirauttaa.

Monilla taksikuskeilla on autoissaan kirjaset, jossa on lista kaikista Alanyan hotelleista ja niiden osoitteet. Siitä huolimatta useammankin kerran ollaan pyöritty hieman eksyksissä, kysytty neuvoa kilauttamalla kaverille tai pysähdytty jututtamaan muita taksikuskeja.



Alanyassa on useita taksiasemia ja taksin saaminen on yleensä helppoa, poikkeuksena yöt turistikauden ulkopuolella. Kadun varsilla on taksinappuloita, joista voi tilata taksin. Nappia painettaessa lähtee viesti lähimmälle taksiasemalle ja taksi sujahtaa sieltä paikalle aika pikaisesti.

Yleisimmät turistihuijaukset takseissa liittyvät taksamittarin käyttöön, kannattaa siis tarkistaa matkaan lähtiessä, että taksamittari on päällä. Kiinteät hinnatkin ovat joskus käteviä, jos matka on tuttu ja tietää paljon sen pitäisi maksaa. Silloin ei tarvitse välittää, vaikka taksi jäisikin ruuhkiin ja liikennevaloihin jumittamaan.



Ja lopuksi vielä muutama hyödyllinen sana taksimatkoille, mikäli kuskiksi sattuu henkilö, joka ei puhu yhtään englantia (tai suomea):
  • Vasen / oikea - Sol / sağ (saa)
  • Tässä / tuolla -  Burada / orada
  • Lähellä - Yakın (esim. Migros marketin lähellä - Yakın Migros market)
  • Aja hitaasti / varovasti - yavaş yavaş (javas javas)
  • Paljon maksaa? - Ne kadar?
  • Kiitos - Teşekkür ederim, teşekkürler tai Sağ ol (saaol)

3 kommenttia:

  1. Taas näitä menneen vuosisadan neuvoja: "Paina mieleesi maamerkkejä ja souvaa paperikarttojen yms kanssa"

    Oikeasti Turkissa toimii esim. Googlen karttapalvelu aivan mainiosti, jopa Istanbulin vanhassa kaupungissa.

    Jopa osoitteet toimivat, ei ole minulle ainakaan kertaakaan tullut tilannetta ettei toimisi.

    Jos ei mitään muuta, niin mobiililaitteisiin saa ilmakuvia ja ainakin ne näyttävät sijaintisi muutaman metrin tarkkuudella (GPS).

    Vaihtoehtoja löytyy niin online kuin offline käyttöön. Reppuun vaan riittävän iso varavirtalähde ja sit mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnekas olet, jos sinun tilanteessasi ovat osoitteet aina toimineet. Ehkä Istanbulissa on valveutuneemmat taksikuskit :) Alanyassa saa osoitteiden kanssa säätää, kun kuskit eivät niitä tiedä. Tai eivät halua tietää. Tai kielimuuri. Tai mitä muita syitä näitä nyt onkaan. :)

      Googlen karttapalvelu on kyllä pelastanut minutkin useamman kerran, mutta kaikilla lomalaisilla ei ole internetyhteyttä käytössään, siksi nämä antiikin aikaiset vinkit ;)

      Poista
  2. Lisätään tähän vielä sellainen reissumuisto, että olen opastanut taksikuskia perille Istanbulin vanhassa kaupungissa iPadin avulla, jossa on päällä karttaohjelmisto. Paremmin löydettiin kuin perinteisillä metodeilla.

    Karttaohjelmisto siitäkin hyvä, että voi seurata vähän taksikuskin tekemisiä reaaliajassa. Kaikki taksarit kun eivät ole rehellisiä ainakaan Istanbulissa eli saatat saada vähän pidempää kyytiä kuin olis oikeasti tarvis....GPS ja reaaliaikainen karttanäyttö hillitse sitäkin kusetuksen muotoa tehokkaasti.

    VastaaPoista