torstai 17. elokuuta 2017

Turkkilaista öljypainia Taurus-vuoristossaYksi tämän kesän kohokohdista ja mieleenpainuvimmista kokemuksista oli ehdottomasti retki turkkilaisiin öljypainikisoihin. Vuokrasimme auton ja sunnuntaiaamusta 30.7.2017 otimme suunnan ylös Taurus-vuoristoon, kohti Gökbelin kylää, Gökbel Yaylası. Gökbelissä järjestettiin tänä vuonna jo 13. perinteiset öljypainifestivaalit, Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri. Ottelupäivää edeltävänä iltana paikalla järjestettiin Serkan Kayan konsertti, johon emme valitettavasti päässeet osallistumaan.Jo itse automatka oli mahtava huikeine vuoristomaisemineen. Matkaa Alanyan keskustasta Gökbeliin kertyi reilu 60 km, reitin varrella oli hyvät opasteet ja vuoristoteiden kiemurteluun varasimme aikaa parisen tuntia. Matkan varrella pysähdyimme ihastelemaan maisemia ja syömään perinteiset turkkilaiset juustolla täytetyt lettuset, gözleme, tien varressa olevaan pieneen ravintolaan.

Hiljalleen vuoristomaiseman keskelle alkoi ilmestymään enenevissä määrin lehmiä, maatiloja sekä taloja. Olimme saapuneet Gökbelin kylään.

Maisemia riitti paikan päälläkin. Emme olleet juurikaan perehtyneet öljypainin saloihin ennen retkeämme, joten emme tienneet mitä odottaa. Etsimme itsellemme katsomosta eturivin paikat ja jäimme mielenkiinnolla seuraamaan tapahtumien kulkua. Ottelupaikan kentällä marssi soittajia perinteistä huilua soittaen ja rumpuja paukutellen. Hiljalleen kentälle alkoi ilmestyä myös painijoita. Komeita, lihaksikkaita ja öljyttyjä poikia sekä miehiä mustissa nahkahousuissaan. Aamun ensimmäiset ottelut aloittivat nuorimmat ja pienimmän painijat, päivän edetessä painijoiden ikä, koko ja kyvyt vain kasvoivat ja paranivat.Öljypaini, turkiksi yağlı güreş, on Turkin kansallislaji, jonka historia juontaa juurensa jo aikaan ennen ajanlaskun alkua, aina muinaiseen Egyptiin ja Babyloniaan asti. Nykyään öljypainikilpailuja järjestetään ympäri Turkkia, mutta suurin ja tunnetuin öljypainitapahtuma on Kirkpinarin painiturnaus, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Edirnessä. Kirkpinarin öljypainifestivaaleja on järjestetty jo vuodesta 1362, joka tekeekin siitä maailman vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn urheilutapahtuman ja näin ollen se on hyväksytty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Ei mikään turha laji siis kulttuurihistorialliseltakaan kantilta.Painiottelut suoritetaan ruohokentällä, jossa on käynnissä useampi ottelu samanaikaisesti. Painijoiden, pehlivan, tavoitteena on selättää vastustajansa. Öljyisestä vartalosta on vaikea saada otetta, joten otetta pyritään parantamaan nappaamalla kiinni vastustajan nahkahousuista, jopa housujen sisäpuolelta. Mikäli selättäminen ei onnistu, ottelut ratkaistaan pisteillä, joita kentällä pyörivät tuomarit laskevat ottelijoiden painiotteista. Ensikertalaiselle näky oli äkkiseltään aika huikea. Öljyisiä miehiä painimassa upeiden vuorten ympäröimällä ja auringon paahteisella ruohokentällä, yrittäen tunkea kättään vastustajansa nahkapöksyihin. Vaikka ilmasto ylhäällä vuoristossa onkin viileämpi kuin alhaalla kaupungissa, aurinko paistoi silti paahtavasti ja hiki virtasi. Yleisölle jaettiin auringonsuojaksi oransseja Gökbel-lippalakkeja ja pitihän meidänkin sellaiset saada.

Painijat näyttivät olevan hyviä ystäviä keskenään otteluiden ulkopuolella. Turkissa ihmisten henkilökohtainen reviiri on pienempi kuin Suomessa ja ihmiset uskaltavat kosketella enemmän toisiaan. Se näkyi myös omaa vuoroaan odottelevista painijoissa. Painitovereiden kanssa istuttiin ja loikoiltiin yhdessä kentän laidalla, venyteltiin, kiristettiin nahkahousujen nyörejä ja hierottiin kavereita. Otteluiden jälkeen vastustajaa käteltiin, usein myös halattiin.Selkeästi hyvänmielen laji, josta ei silmänruokaa puuttunut. Taisimme löytää uuden lempiurheilulajimme, öljypainikisoihin on ehdottomasti päästävä vielä uudelleenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti