sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Turkkilainen linssikeitto (mercimek çorbası)


Turkkilainen linssikeitto lämmittää mukavasti Alanyan viileinä talvipäivinä. 

En ole koskaan aikaisemmin ollut mikään linssien, herneiden tai papujen ystävä, lähinnä suutuntuman vuoksi, mutta tästä turkkilaisesta linssikeitosta on tullut suosikkini, koska linssit soseutetaan ja lisäksi punaiset linssit ovat hyvin miedon makuisia.
 

Linssit ovat varsinaista superfoodia ja ravintoarvoiltaan hyvin monipuolisia. Ne sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua sekä paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Linssit ovat helposti sulavia ja sopivat yleensä monille herkkävatsaisellekin paremmin kuin muut kuivatut pavut ja herneet.

Linssikeiton reseptejä löytyy niin monia versioita kuin on keiton keittäjiäkin. Monet lisäävät joukkoon tomaattipyreetä, ruokaisempaan versioon myös riisiä. Keiton voi myös valmistaa tyyliin "mitä kaapista sattuu löytymään". Ohessa oma reseptini, joka onnistui hyvin ensikertalaiseltakin (en ole kovin kuuluisa kokkaustaidoistani) ja läpäisi turkkilaisenkin raadin:

Punainen linssikeitto

  • 3 dl punaisia linssejä (kırmızı mercimek)
  • 1 iso sipuli
  • 1 iso peruna
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • kasvisliemikuutio (en löytänyt kasvisliemikuutioita, joten käytin kanaliemikuution)
  • suolaa
  • mausteita (esim. itse laitoin paprikajauhetta, tulista pippurimaustetta (kırmızı pul biber) sekä myös valkosipuli/pippuri rouhetta)
  • n. 1 litra vettä
  • oliiviöljyä tai voita

  1. Liotin linssejä ensin muutaman tunnin ja huuhtelin ne hyvin.
  2. Kuorin ja pilkoin sipulin, valkosipulit, perunan ja porkkanat.
  3. Kuumensin kattilan pohjalla oliiviöljyä ja lisäsin sinne ensin sipulin ja porkkanat. Kun sipulit oli kuullotettu lisäsin mausteita, perunan, valkosipulin, linssit ja veden. 
  4. Keitin noin puolisen tuntia, kunnes kasvikset olivat kypsiä. Punaiset linssit hajoavat ja puuroutuvat helposti, kun niitä keittää riittävästi.
  5. Soseutin keiton blenderillä (koska en omista sauvasekoitinta). Jos keitto jää liian paksuksi, voi sekaan lisätä vielä hieman vettä.
Keitto tarjoillaan yleensä pul biberin ja sitruunan viipaleiden kera, josta voi keiton sekaan puristaa sitruunamehua. Mausteeksi voi tehdä myös voikastikkeen, johon tulee pari ruokalusikallista voita ja yksi teelusikallinen paprikajauhetta. 

Keiton kaveriksi tein helppoja ja nopeita juusto- ja porkkana sämpylöitä (ilman hiivaa):
» lauluni sadepäivän varalle: Helpot ja hiivattomat pikasämpylät 
 


Turkkilainen punainen linssikeitto (mercimek çorbası) on hyvin täyttävää ja suosituimpia keittoja paikallistenkin keskuudessa. Sitä tarjoillaan esimerkiksi lounasravintoloissa, linja-autoasemilla ja keittoravintoloissa yötäpäivää. Itsekin olen tutustunut linssikeittoon ensimmäisiä kertoja baari-illan jälkeen, kun Alanyassa ei yleensä suunnatakaan yökerhosta nakkikioskin jonoon vaan keittoravintolaan:
» lauluni sadepäivän varalle: Keittoravintolaan jatkoille

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti