Helmikuun viimeiseksi lauantaiksi oli luvattu aurinkoista keliä monen sateisen päivän välissä, joten päätimme tehdä pienen roadtripin Alanyasta kohti Gazipaşan kaunista vanhaa rantatietä ja Iotapen raunioita.
Iotapen rauniot sijaitsevat Alanyan ja Gazipaşan välissä, noin 36 km Alanyasta itään ja noin 10 km Gazipaşasta länteen. Kaupunkeja yhdistävältä päätieltä (D400) on viitta vanhalle rantatielle ja Iotapen raunioille.
Iotapen historiasta tiedetään hyvin vähän. Tärkeimmät tätä kaupunkia koskevat tiedot liittyvät sen perustamiseen Commagenen kuningas Antiokhos IV Epifanesin aikoina. Antiokhos IV eli vuosina 38-72 ja perusti tämän siirtokunnan noin vuonna 52. Commagenen kuningaskunta oli muinainen valtakunta, jonka pääkaupunkina toimi Samosata, nykyään Turkin Adıyamanin maakunnassa sijaitseva Samsat. Commagenen kuningaskunnan yksi kuuluisimmista jäännöksistä on Antiokhos I:n (69–34 eaa.) mausoleumi Nemrut-vuorella. Nemrut on lisätty UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 1987.
» UNESCO World Heritage List: Nemrut Dağ, https://whc.unesco.org/en/list/448/
Paikalliset tuntevat Iotapen myös nimillä Aytap, Aitape tai Aidap. Google Mapsista paikka löytyy nimellä Aydapınar Ancient Ruins (Aydap Antik Harabeleri). Iotape nimen kerrotaan tulevan Commagenen kuninkaan Antiokhos IV Epifanesin vaimon Iotapan nimestä, joka oli myös hallitsijan sisar. Sisarusten väliset avioliitot olivat siihen aikaan täysin normaaleja, sillä myös Antiokhosen ja Iotapan vanhempien kerrotaan olleen täysiverisiä sisaruksia.
Nykyisin suurelta osin tuhoutuneet rauniot sijaitsevat kahden lahden välisellä niemimaalla, sieltä oli aikoinaan hyvä suojella kaupunkia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä. Näkyvimmät rauniot sijaitsevat aivan rannikon tuntumassa ja keskityimme tällä kertaa niiden tutkimiseen. Poukaman toiselta puolelta löytyvät hallintorakennuksen jäännökset sekä roomalaisen kylpylän ja viemärijärjestelmä jäänteet. Siellä on myös bysanttilaisen kirkon rauniot. Lisäksi niemeä vastapäätä, tien toiselta puolelta, löytyy vanhojen talojen ja muurien raunioita.
Iotapen raunioille on vapaa pääsy. Meren puoleisille raunioille vie lyhyt polku, joka on paikoitellen hieman haastavakulkuinen, joten tutkimusretkeen on hyvä varustautua kunnon jalkineilla. Maisemat ovat kuitenkin hyvin kauniit ja paikka on myös paikallisten suosiossa aurinkoisina päivänä. Lahden poukamassa, aivan raunioiden vieressä on pieni uimaranta ja lahden toisella puolella näkee usein ihmisiä piknikillä.
Lisää tietoa Iotapesta:
» Türkiye Kültür Portalı: Iotape, https://kulturportali.gov.tr/turkiye/antalya/gezilecekyer/iotape
» Turkish Archaeological News: Iotape, https://turkisharchaeonews.net/site/iotape
Gazipaşan vanha rantatie on kaunis ajella, matkan varrella riittää upeita merimaisemia sekä hyviä kalaravintoloita, esimerkiksi Lagos Balık Evi ja Toksöz ravintola.
Lue myös muutamia vuosia aikaisempi blogikirjoitukseni roadtripistä Gazipaşan vanhalta rantatieltä:
» Lauluni sadepäivän varalle: Roadtrip Gazipasaan
Todella upea ympäristö Iotapen raunioilla, vau. Tällaiset retkikohteet ovat kiinnostavia. Ajatella, kuinka näyttävä kaupunki on aikoinaan ollut ja kuinka taidokkaasti jo tuolloin on osattu rakentaa. Kuvissasi oli useampi kaarimainen rakennelma. Minäkin tykkään kuvata vastaavanlaisia kaaria raunioretkillä.
VastaaPoistaTäällä riittää kyllä paljon upeita raunioita ja retkikohteita, tuostakin tullut monet kerrat vaan ajeltua ohi. Itsekin tykkään kaarimaisista rakennelmista, upeat kaaret löytyy myös Alanyan vanhalta telakalta.
Poista