sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Villasukkia tuolinjaloille


Tuolinjalkojen villasukat ovat kätevä tapa estää tuolinjalkoja naarmuttamasta lattiaa. Tuolinjalkojen pohjaan liimattavat huopatassut eivät meillä ikinä oikein pysyneet tuolien jaloissa, koska niiden liimapintaan tarttuu koiran karvoja ja sitten ne irtosivat kokonaan. Tuolien omat huopaiset villasukat ovatkin toimineet siinä mielessä paremmin.

Idean näihin tuolinjalkojen huopaisiin villasukkiin löysin Pinterestin kautta.


En onnistunut löytämään Huopanen-lankaa kaupoista joissa minä liikun, joten tilasin sitä netissä Lankatalo Tapion verkkokaupasta. 5.0 kokoisella koukulla virkkasin ensin kolme erikokoista koekappaletta, jotka huovutin pyykkikoneessa ja mallailin niitä tuolinjalkoihin. Kun sopiva koko oli selvillä olikin aika koukutella loput 23 villasukkaa. Kolme lankakerää riitti juuri sopivasti kuuden tuolin jalkoihin.


Tuolin villasukkien resepti mukaili virkattujen korien ohjetta; alkuun vetosolmu ja kolme ketjusilmukkaa, jotka yhdistetään renkaaksi piilosilmukalla.  Renkaaseen 11-12 kiinteää silmukkaa ja seuraavalla kierroksella joka toiseen silmukkaan yksi ja joka toiseen kaksi kiinteää silmukkaa. Kolmannella kierroksella yksi kiinteä silmukka per silmukka ja niin puksutetaan niin kauan kunnes haluttu korkeus on saavutettu. Reunaan tein vielä kerroksen piilosolmukoita silmukoiden takareunasta.

Isomman sukan saa tehtyä tekemällä toisella kierroksella kaksi silmukkaa jokaiseen silmukkaan tai pienemmän sukan tekemällä alusta alkaen vain yhden silmukan jokaiseen silmukkaan.


Valmiit sukat heitin pyykkikoneeseen 40 asteeseen pyörimään pyyhkeen kanssa. Koe-erään työnsin töppösten sisälle pieniä muovipussejakin, jotta ne eivät huopuisi kiinni, mutta pussit olivat lennelleet töppösistä ulos. Kosteana suoraan koneesta  tulleena huopatossut näyttivät vähän epätoivoisilta mytyiltä, mutta kummasti ne muotoutuivat oikeaan muotoonsa, kun venyttelin sukat tuolin jalkojen päälle.

Toivon, että nämä huopaiset villasukat olisivat helpompi imaista puhtaiksi kuin perinteisemmät liimattavat huopatassut. Nyt on ainakin hiljaista kuin huopatossutehtaalla, kun tuolin jalat eivät raavi lattiaa ja parketti kiittää!
 

10 kommenttia:

 1. Hitsi miten kiva idea! Meillä on tuo sama, huopatassut + karvat = ongelma. Pitää ehdottomasti laittaa tämä ratkaisu korvan taakse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eriväriset villasukat tuolinjaloissa voisivat olla myös hauskannäköiset. Itse olin tylsä ja tein harmaat, kun tuolien huputkin ovat harmaita. Mieskin oli jo sitä mieltä, että kaikki tuolinjalat joissa huopatossuja ei ole, näyttävät nyt jotenkin keskeneräisiltä ja alastomilta.

   Poista
 2. Voi mahtavuus tätä ideaa, ja blogisi on tosi kiva. Tarun Saaristohuvilan kauttahan tänne päädyin näitä sukkasia ihastelemaan. Taidan itsekin ryhtyä tuolisukkahommiin. Koiria löytyy täältäkin...

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä idea. Kiitos!!! Pitää alkaa heti virkata: muutto edessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että idea tulee käyttöön. Säästyypähän uuden kodin lattiat sitten hieman, jos on tuoleillakin kunnon sukat :)

   Poista
 4. Kiitos ideasta! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Meillä ei ole koiria, mutta liimattavat huopasuojat eivät pysy tuolinjaloissa, jättää vain liimatahroja lattiaan ja parketti kuluu...
  Kysyisin, minkäkokoisiin tuolinjalkoihin tuo keskimmäinen koko sopii? Meillä metalliputkelliset jalat, muistaakseni Flower-tuoli Kodin1:stä. Menisikö niihin jopa pienin koko...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuollaiset Laulumaan hupputuolit, kuten näkee esimerkiksi kuvasta blogikirjoituksessani "Keittiön kevät". Tuolinjalan ympärysmitta on noin 11-12 cm. Metalliputkisiin jalkoihin menee siis varmaan pienempi koko, testaamalla se selviää :)

   Poista
 5. Moi!
  Voisitko kertoa paljonko tuolisi jalan ympärysmitta on, että pystyisin hahmottamaan mihin kokoon yritän itse tuommoiset virkta? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meidän tuolinjalkojemme ympärysmitta on 11-12 cm.

   Poista