torstai 16. maaliskuuta 2017

Kalen katukissat


Aikaisemmassa blogikirjoituksessani kerroin, kuinka päädyin Kale-linnoituskukkulalle asumaan koira- ja kissavahdiksi (Asuminen Kale-linnoituskukkulalla). Tullessani vahdiksi kerroin, että koirien kanssa olen asunut ikäni, mutta kissat ovat hieman vieraampia tuttavuuksia. Pilkku ja Hätänen olivat kilttejä ja hyvin sosiaalisia hoidokkeja, jotka auttoivat minua pääsemään helposti sisään myös kissojen sielunelämään. Hoidokeistani koira ja toinen kissa lähtivät joulukuussa Suomeen omistajansa matkassa ja kun palasin takaisin Alanyaan tammikuussa en malttanutkaan enää luopua toisesta hoidokistani. Niin vannoutuneesta koiraihmisestä kuoriutui hiljalleen myös kissaihminen.Samoin kävi aikoinaan alakerran naapurinani asustelevalle Sarille. Suomessa asuessaan Sarin elämä pyöri eläinten ympärillä, hän oli ratsastuksenopettaja ja kasvatti lapinkoiria. Muuttaessaan Alanyaan kymmenisen vuotta sitten hän vannoi pysyvänsä erossa kaikenlaisista elukoista, mutta toisin kävi. Ensin tuli kani, sitten papukaija ja sittemmin lauma kissoja. Alanyan läntisen puolen katukissoista hän on huolehtinut nyt jo lähes 10 vuotta.

Tällä hetkellä Sari hoitaa Kalella noin 60 katukissaa, joita hän käy ruokkimassa päivittäin. Sarin lähtiessä aamuiselle ruokintakierrokselleen näky muistuttaa lähinnä Hamelnin pillipiiparia. Kissat osaavat odottaa jo ruokkijaansa ja niitä alkaa ilmestymään koloistaan Sarin saapuessa ruokapussinsa kanssa paikalle.

Ruokinnan lisäksi kissoja myös loukutetaan, kastroidaan ja steriloidaan, jotta estettäisiin katukissojen holtiton lisääntyminen. Pienimmät ja sairaimmat kissat Sari hoitaa kuntoon kotonaan, jonka jälkeen ne palautetaan kadulle tai niille yritetään etsiä uusi koti, joko Turkista tai Suomesta.

Sari kissoineen (ja kanoineen) esiintyi hiljattain myös Alanyan Matkaoppaat -sarjassa, katso jakso Fox Playsta:
» Alanyan matkaoppaat 1/2017, www.foxplay.fi/sarjat/alanyan-matkaoppaat/jaksot/jakso-1


”Voi joutua itkemään vähän jos on antanut kesyttää itsensä.” 

-Antoine De Saint-Exupery (Pikku Prinssi)

Sarin naapurina olen itsekin saanut kissoja hoitoon oman kissani toveriksi. Kissoja hoitaessa niihin ehtii kiintymään, eikä kyyneliltä voi välttyä, kun luopumisen aika tulee.

Reilun kuukauden kaverinani oli Darbe, joka oli menettänyt yhden jalkansa auto-onnettomuudessa. Darben elämän alku ei ollut kovinkaan ruusuinen ja sen luottamuksen voittamiseen meni aikaa. Kuukauden aikana Darbesta kuoriutui hyvin persoonallinen ja vauhdikas kaveri, joka tykkäsi nukkua vieressä ja kiehnätä jaloissa. Darbe matkasi helmikuun lopussa uuteen kotiinsa Suomeen. Darben jälkeen asuntoni valloittivat maailman hauskimmat siskokset Aamu ja Päivä, jotka etsivät vielä yhteistä kotiaan, koska siskokset ovat erottamaton pari.


Katukissakatraaseen uppoaa melkoinen määrä ruokaa, eikä ruokkiminen onnistuisi ilman apujoukoilta saatuja avustuksia ja lahjoituksia. Kalen kissoja voit avustaa liittymällä Facebookissa jäseneksi ryhmään Alanyan kissat:
» Alanyan kissat, www.facebook.com/groups/319771974866537/ 

11 kommenttia:

 1. Syrjälä hoitaa vaan KALEN kissoja,ei koko läntistä puolta.Ei hän sentään puolesta Alanyan kissakannoista huolehdi.
  Ryhmän toiminta hyvin epämääräistä,ei minkäänlaisia kuitteja ole laitettu nähtäväksi mihinkä lahjoittajien rahat menevät.Reilua toimintaa esille!
  Kuvat kissoista ovat hienoja!

  VastaaPoista
 2. Jokainen voi ruokkia siellä missä asuu. Kait jokainen ymmärtää ettei yksi ihminen voi koko kalea lähteä kiertään...sekin on iso alue. Ja jos oman työn lisäksi mikä turkissa on 6 päivää viikossa töitä ja käyt 7 päivänä kissoille ruokaa viemässä.
  Tuolla on loputon määrä kissoja ja lisää tulee. Ehkä ihmiset voisi omalta osaltaan auttaa omilla alueillaan....se ei tarkoita et sä koitat koko Alanyan kissat hoitaa kun siihen ei pysty kukaan. Yhteistyöllä onnustuu murto-osaa kissoista hoitaa. Mä olen käynyt kissapuistossa ja rannan läheisyydessä olevia kissoja ruokkimassa siellä ollessa. Olen myös käynyt katsomassa tuon Sarin ruokintapaikan ja voin kertoa siitä mitä itse nähnyt et nyt jos niitä on n60 kissaa....välillä niitä on ollut huomattavasti enemmän....meinaan et koitin laskea niitä ja parhaimmillaan luku lähenteli sataa...samoja naamoja on ja välillä tulee uusia paljonkin...
  Sari tunnistaa kissat ja suurin osa kissoista on saanut vuosien varrella nimenkin.
  Et olkaa hyvät vaan ihmiset ja auttakaa itse osaltanne. Viekää oman alueenne kissoille ruokaa ja vettä koska vesi on todella tärkeää myös niiden saada.
  Se on jännää kuin ihmisistä tulee en tiedä onko kateys vai miksi pitää alkaa etsiin naristavaa asioista.
  Koittakaa itse tehdä jotain ja oikeasti miettikää vähän onko sinusta itsestä vuodesta toiseen tuollaiseen rumbaan???
  Oletko valmis silti joka ikinen aamu meneen ja viemään ruokaa kun ne odottavat siellä? Vaikka oisit kipeänä? Eikä auta et on töitä, silti nämä osa kalen kissoista saa ruokaa joka ikinen päivä.
  Edelleen Kale on iso alue kuin myös koko Alanya...
  Auttakaa jos teillä ihmiset on sydäntä ja mahdollisuutta tähän. Älkää viitsikö alkaa arvosteleen muiden apuja.
  Kiitos....
  Tästäkään ei kenenkään tarvitse herneitä vetää nessuun...vaan avatkaa silmänne ja miettikääpäs asioita loppuun asti. ❤
  Hyvää kevättä...kesällä nähdään....
  ����������

  VastaaPoista
 3. Hauskaa luettavaa tämän ensimmäisen anonyymin, jonka jo kirjoitustavasta tunnistan kyllä, terkut vaan sinne Cikcilliin :). Vuosien varrella, olen oppinut pysymään poissa toistan " luonnonsuojelioiden" läheisyydestä, syystä että energiaa ei käytetä siihen mihin se kuuluisi, eli eläinten auttamiseen, vaan suurin energia käytetään toisten mollaamiseen:). Juu, en ole kuitteja esitellyt, kun en ole niitä eläinlääkäreiltä pyydellyt, enkä pyytele. Mulla ei ole mitään omaisuutta mihin olisin nämä avustusrahat laitanut ( ei autoa, ei asuntoa, ei lomamatkoja ( jos ei viikko sitten antalyassa käytiä lasketa) ETTÄ MULLE EI KANNATA OLLA KADE <3. Mä teen omalla tavallani, vapaaehtoisesti, ja myös vapaaehtoisesti ihmiset ovat toimintaa tukeneet. Ei minun tarvi vaahdota missään sivustoilla mitä olen tehnyt tai tekemättä jättänyt, sen homman selkeästi hoitaa toiset tahot:). Keskittykää olennaiseen, auttamiseen, ja jättäkään mustamaalaaminen, se ei auta kissoja.. eikä koiria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari Syrjälä,omalla kirjoituksellasi paljastat oman luonteesi.Pitkään olet Alanyassa asunut ja tiedät varsin hyvin kuinka paljon siellä ihmiset tekevät töitä katueläinten hyväksi.Turkkilaiset,saksalaiset,tanskalaiset ja monen muun maan kansalaiset.He todella uhraavat lähes kaiken aikansa katueläimille ja auttavat niitä yhtenä rintamana.
   Kuinka sinä kehtaat lyödä maahan heidän tekemänsä työn haukkumalla heitä "luonnonsuojelijoiksi" jotka eivät auta eläimiä vaan käyttävät energiansa mollaamiseen.
   Kuinka paljon sinä teet Kalella?Kävelet 100-200 metriä viemässä kissoille ruokaa tai istut työnantajasi autoon ja viet kissan eläinlääkäriin.

   Olisiko sinun Sari Syrjälä aika aukaista silmät ja antaa arvoa myös toisten tekemälle työlle.Ehkä sitten saisit itsekin arvostusta.Alanyan kissat ja Sari Syrjälä ei todella ole yhtä kuin Alanyan katukissat.

   Poista
 4. Joskus tullut mieleen mitä ne paikalliset siellä Kalella tykkää? Tai että mitä Suomessa sanottaisiin jos vastaavaa olisi keskellä kaupunkia? Omat lemmikit asia erikseen.

  VastaaPoista
 5. Minä hyväuskoinen tosiaan toivon,että jos minun avustuksista jää ylimääräistä,niin käytettäköön ne Sarin sukkahousuihin �� mutta veikkaan,että KAIKKI käytetään karvaisten palleroiden hyväksi!

  VastaaPoista
 6. Voi herran jestas miten ankeaa kommentointia ja tietysti raukkamaisesti anonyymina... Itse tulin vain sanomaan, että Saria ja kissoja nähdään Alanyan matkaoppaissa lisää kahdessa viimeisessä jaksossa. Ekassa jaksossa oli vain maistiaisia.
  Kaikkea hyvää kaikille, jotka tekevät työtä eläinten hyväksi.

  VastaaPoista
 7. Ymmärrän kyllä, että kissoja ruokitaan, mutta se ei tarkoita niiden olevan Sarin kissoja. Ja hän ei voi ihmisille sanoa, että nämä eivät saa edes silittää Kalen kissoja, koska ne ovat hänen. Siinä vaiheessa, kun kaikki kissat asuvat hänen kotonaan hän voi puhutella niitä omiksi kissoikseen.
  Mitä näihin avustuksiin tulee, niin onpa y l i m i e l i s t ä sanoa, että:"Minä en mitään kuitteja pyytele eläinlääkäreiltä!" Mikset? Onhan lahjoittajilla oikeus tietää mihin rahat menevät. Teilu peli on tärkeintä.
  Niinhän muissakin kissaryhmissä esitetään k a i k k i kuitit kaikesta.

  Ja mitä tohon arvosteluun tulee, niin aika ikävää kommenttia on moni Sarin kanssa eri mieltä kissoista ja niiden ruokinnasta, hoidosta yms.ollut saanut. Ja onpahan jokunen määrä ihmisiä pistetty pihallekkin kissaryhmästä kun ovat olleet omaa mieltä jostain kissoihin liittyvästä. Ja mitä adoptointiin tulee, kannattaa t o d e l l a kahdesti miettiä kenen kautta kissoja ottaa ulkomailta, jos ei halua olla pulassa.
  Hyvää kevättä kaikille.

  VastaaPoista
 8. Mä kiehun täällä!! Ei saakeli kuinka voit kirjottaa noin? Tajuatko ollenkaan kuinka paljon Sari tekee työtä? ET!! Sun kannattais ihan koittaa samaa, mikäli pystyt? Jota suuresti epäilen! Kannattais oikeesti ny miettiä mitä kirjoitat!! Ootko oikrasti tietoinen Sarin työ määrästä. Ja paljoko laittaa rahaa? Epäilen että et, sulla ei oo aavistustakaan!! Toivottavasti en ikinä tapaa sinunlaista ihmistä!! Sarille hatun noston arvoinen asia ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan en ole anonyymi. Uskallan julkasta omalla nimellä

   Poista
 9. Yli kymmenen vuotta olen ollut mukana koirayhdistysmaailmassa, joka tunnetusti osaa olla riitaisaa, mutta yhä edelleen jaksan yllättyä kuinka paljon tunteita eläinaiheiset julkaisut herättävät. Eläinten auttaminen ja niiden parissa harrastaminen ei ole mikään kilpailu. Tai ei saisi olla. Miksi pitää ilkeillä toisille, korostaa omaa paremmuuttaa ja nostaa itseään jalustalle omilla tekemisillään? Alanyassa on toki muitakin suomalaisia ja kansainvälisiä ihmisiä sekä ryhmiä, jotka katueläimiä auttavat ja se on todella hienoa. Kaikki apu on tarpeen ja tervetullutta. Itse päädyin kirjoittamaan minun omaan blogiini juuri Kalen katukissoista, koska täällä asuvana ne parhaiten tunnen. Joten peace and love vaan kaikille, menkää katselemaan tulppaanikuvia tai rapsuttelemaan kissojanne, lemmikin silittäminenhän tutkitusti laskee verenpainetta ja vähentää stressiä! <3

  VastaaPoista