maanantai 1. helmikuuta 2021

Roadtrip ja miniloma Kaşin ympäristössä

Olin jo pitkään haaveillut pääseväni pienelle roadtripille ja viime viikolla siihen avautui mahdollisuus. Kaverillani on asunto Kaşissa, josta hänen piti lähteä hakemaan tavaroita ja niinpä me tytöt hyppäsimme kyytiin ja pääsimme viettämään parin päivän miniloman Kaşiin, Antalyan maakunnan toiselle laidalle.

Alanyasta Antalyaan maisemat ovat käyneet jo tutuiksi, aakeaa ja laakeaa peltomaisemaa, mutta Antalyan jälkeen maisemat muuttuvat. Kemeristä Kumlucaan maisemat ovat hyvin metsäiset. Sää menomatkalla oli sateinen ja pilvet roikkuivat alhaalla sumuisten vuorten päällä. Finiken ja Demren välillä on taas hyvin näyttävä osuus serpentiinitietä, joka kulkee aivan meren rannassa. Tie on niin kiemurainen, että paluumatkalla allekirjoittanut tuli kiemurtelusta vallan huonovointiseksi ja joutui siirtymään auton etupenkille. Alanyasta Kaşiin on matkaa noin 300 kilometriä ja lähdimme Alanyasta liikkeelle tiistai-aamuna noin kello 10:30 ja olimme perillä Kaşissa, muutaman vessa- ja kessupysähdyksen jälkeen, noin kello 16 pintaan (paikallisbusseilla vastaava matka kesti aikoinaan n. 7,5 tuntia). 

Olen käynyt Kaşissa hyvin pikaisesti aikaisemmin vieraillessani Kreikan puolella Kastelórizon saarella, joka sijaitsee aivan Kaşin edustalle, voit lukea siitä seikkailusta aikaisemmista blogikirjoituksistani:
» lauluni sadepäivän varalle: Kaş - pikaretki sinne ja takaisin 
» lauluni sadepäivän varalle: Kastelórizo - hyppäys Kreikan puolelle 

Nyt sain hieman paremman, vaikkakin silti hyvin pikaisen katsauksen Kaşiin ja sen ympäristöön, kun matkassamme oli hyvä paikallisopas, joka oli asunut Kaşissa muutaman vuoden. Toivottavasti pääsen tutustumaan paikkoihin myöhemmin vielä paremmalla ajalla ja keleillä.

Kalkan

Keskiviikkona kävimme ajelulla Kalkanilla, joka on kylä 25 kilometriä Kaşin länsipuolella. Kalkan on vanha kalastajakaupunki, joka oli 1970-luvulle saakka ainoa turvallinen satama Kaşin ja Fethiyen välillä. 1920-luvun alkuun asti lähes kaikki Kalkanin asukkaat olivat kreikkalaisia ja kylä onkin kuuluisa valkoisista kreikkalaistyylisistä taloistaan. Vuonna 1923 Kalkanin kreikkalaiset asukkaat jättivät kaupungin Kreikan ja Turkin väestönvaihdon takia. Nykyään kaupunki on erityisesti brittien suosiossa ja suurin osa Kalkanin lomailijoista on Yhdistyneestä kuningaskunnasta, joka näkyy myös katukuvassa ja kauppojen tarjonnassa.

Se meidät tällä kertaa varsinaisesti Kalkaniin toikin, kun kaverini halusi hakea sieltä Marmiteä, ruokauutetta, joka on brittien suosiossa. Marmite on tahmea, tummanruskea tahna, joka syntyy oluenvalmistuksen sivutuotteena ja se on merkittävä vegaanisena B-vitamiinien lähteenä. Sitä tarttuikin sitten mukaan monta purkkia, koska kaverini ei ole onnistunut sitä Alanyasta löytämään. Vuorilta alas vyöryvät pilvet ja talvinen, myrskyä orastava keli ei houkutellut tutustumaan tällä kertaa Kalkaniin sen enempää vaan suuntasimme myrskyn alta takaisin kohti Kaşia.

Kaputaş ranta

Kalkanista tullessa pysähdyimme upealla Kaputaş rannalla. Ranta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kaşista, D400 tien varrella. Poukamaa reunustavat jyrkät kalliot ja syvä kapea kanjoni. Alas rannalle vievät pitkät portaat ja vesi on upean turkoosin väristä. Kaputaş on kesäisin hyvin suosittu ranta ja rannalle on ehdottomasti päästävä vielä uudelleen, kun kelit ovat otollisemmat. 

Matkailusivusto Tripadvisorissa Kaputaş on äänestetty Turkin kolmanneksi hienoimmaksi rannaksi:
» Tripadvisor: Beaches in Turkey‎, https://www.tripadvisor.com/Attractions-g293969-Activities-c61-t52-Turkey.html

Antiphelloksen amfiteatteri

Kalkanilta tullessa ajelimme Kaşin Peninsulassa, jossa sijaitsee paljon huviloita ja myös muutamia hotelleita. Sieltä löytyi myös vanha hellenistiseltä ajalta peräisin oleva amfiteatteri. 

Nykyisen Kaşin alueella sijainnut Antiphellos, Lyykian kielellä Habesos tai Habesan, oli yksi antiikin Lyykian alueen vanhoista asutusalueista ja tärkeä satamakaupunki Rooman valtakunnan aikana. 

Antiphelloksen amfiteatterin sanotaan olevan Anatolian alueen ainoa teatteri, joka avautuu suoraan merelle päin. Amfiteatterista onkin hienot näkymät merelle ja Kaşia ympäröiville vuorille. Teatterin 26 istuinriville mahtui aikoinaan jopa 4000 katsojaa. Teatteri on kunnostettu vuonna 2018 ja uudet marmoripenkit odottavat nyt tyylikkäästi ikääntymistään vanhempien rinnalla.

Kaşin vanha kaupunki ja Kuninkaan hauta (Kral Mezarı)

Kaşin keskustaan saavuttuamme taivas oli taas sininen ja pidimme kahvitauon Kaşin vanhassa kaupungissa, tyylikkäässä pienessä Godo-kahvilassa. Sen vierestä löytyi myös "Kuninkaan hauta", joka on peräisin 4. vuosisadalta eKr. Alueella on vanhoja viehättäviä puutaloja, kapeita kujia, kahviloita ja myös ns. "pitkä basaari" (long bazaar), jossa on "normaaliaikoina" matkamuistoja ja käsitöitä myyviä putiikkeja. 

Kuninkaan hauta on Lyykian aikainen sarkofagi, joka koostuu kolmesta osasta. Alempi hautakammio on noin 1,5 metriä korkea ja sen yläpuolella on tavallinen, noin 0,80 metriä korkea osa, jotka on molemmat hakattu kivestä. Yläosassa on itse sarkofagi, joka on hakattu erillisestä kivestä ja sen päällä on tyypillinen lyykialainen kivikansi. Kannen kummallakin puolella on kaksi leijonanpäätä. Haudan alaosassa on lyykialaista kirjoitusta.

Haimme vielä keskustasta ruokaa ja ehdimme juuri takaisin asunnolle, kun myrsky iski. Kunnon talvimyrsky kuritti koko Turkin etelärannikkoa aina Marmariksesta Alanyaan asti.

Pyhän Nikolauksen kirkko

Lähtöpäivänä torstaina myrsky oli laantunut ja paluumatkalla Kaşista Alanyaan pysähdyimme Demreen ihailemaan Pyhän Nikolauksen kirkkoa. Pyhä Nikolaus oli antiikin aikaisen Myran kaupungin piispa ja häntä pidetään Joulupukin alkuhahmona ja esi-isänä. Pyhästä Nikolauksesta ja kirkosta tulossa oma blogikirjoituksensa myöhemmin.

Lue blogikirjoitukseni Pyhän Nikolauksen kirkosta:
» lauluni sadepäivän varalle: Pyhän Nikolauksen kirkko Demressä 

Kannattaa käydä Instagram-tililtäni katsomassa tarinoita Kaşin roadtripiltämme. Sieltä löydät videoita Kaputaş rannalta, vuoristoteiltä ja kuvia matkan varrelta. Tarinoita olen arkistoinut kohokohtiin nimellä "#kaş". Ota toki myös muutenkin tilini seurantaan, sieltä löydät kuvia ja tarinoita uusimmista seikkailuistani:
» Instagram: @titityyppi, www.instagram.com/titityyppi/

12 kommenttia:

  1. Kaputaş on kesäisin ihan kiva ranta, mutta siellä on niinä parina kertana, kun ole käynyt, ollut liian korkeat aallot uimiseen. Toki kaunista katseltavaa ylhäältä portaiden päästä. Ölüdeniz ja sen lähirannat ovat kauneimmat Turkin rannikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, onpas upean näköisiä rantoja Ölüdenizissä! Pitää lisätä listalle ja tutkia paikkaa tarkemmin. Toivottavasti pääsen sinnekin joskus seikkailemaan.

      Poista
  2. Onkohan tuo Marmite jotakuinkin samaa kuin Australian Vegemite? Tuo Vegemite nimittäin on ainakin sellaista, että.. noh en sen makuun oikein ole päässyt. :P Kovasti sitä kuitenkin Australiassa taidetaan käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wikipedian mukaan Australian Vegemite näyttää olevan samanlainen tuote: https://en.wikipedia.org/wiki/Marmite
      Marmiten markkinointi slogankin on "Love it or hate it." :D Itse en ole päässyt vielä maistamaan, pitää käydä testaamassa kaverin luona, kun hänellä sitä nyt on.

      Poista
  3. Kauniita seutuja, pitääpä lisätä listaan alueista, mihin tutustua sitten joskus kun päästään kiertelemään Turkissa. Nähtävää olisi aivan mielettömän paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkissa riittää paljon upeaa nähtävää, historiaa ja luontoa, rannikkoa ja vuoristoja. Itsekin haaveilen roadtripistä vielä Kaşista eteenpäin: Fethiye, Marmaris, Bodrum ja Izmir...

      Poista
  4. Onpas kauniin näköinen tuo ranta! Ja muutenkin, oli kiva lukea tällaista pientä matkakertomusta. Ihan tuntematon paikka itselleni, mutta aina kiva kuulla ja oppia uusista paikoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaputaş ranta oli ihana, sinne on päästävä vielä joskus kesällä uudelleen. Jospa sitten paremmalla ajalla saisin parempia kuvia myös kanjonista. Instagrammissa näin rannasta jotain ilmakuvia, joissa sen koko komeus avautuu paremmin.

      Poista
  5. Oi-joi. Näen jo itseni huristelemassa tuolla kulttuurikohteesta toiseen ja pistäytymässä tuolla upealle rannalla. Lopu jo korona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa huristelemaan Turkkiin! Täällä erilaisia kulttuurikohteita riittää tosiaan niin paljon, ettei tarvitse edes huristella pitkiä matkoja niitä saavuttaakseen. Toivotaan todella, että korona alkaisi jo hellittämään otettaan!

      Poista
  6. Turkista lukee harvemmin reissupostauksia muualta kuin perinteisistä turistikohteista. Mäkään en ollu kuullukaan tällasista paikoista. Näyttää kivalta tuo ranta, pääsispä jo turkoosin meren äärelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enemmän tai vähemmän turistikohteita nämäkin kaikki, mutta kiva kuulla, jos tuli jotain uusia paikkoja tietoisuuteen. Voi kuinka janoankaan päästä laajentamaan reviiriäni ja päästä seikkailemaan enemmän ympäri Turkkia, vielä riittää niin paljon tutkittavaa.

      Poista