Kaikkihan me suomalaiset tiedämme, että Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa, mutta tiesitkö, että Joulupukin historiallinen esikuva ja hänen synnyinsijat löytyvät Turkista?
Pyhän Nikolauksen kirkko on Turkissa, Antalyan maakunnassa, jossa oli Myran antiikin aikainen kaupunki. Myran kaupungin nykyinen nimi on Demre. Kirkko on nimetty Pyhän Nikolauksen mukaan, joka oli aikoinaan Myran piispa ja häntä pidetään Joulupukin alkuhahmona ja esi-isänä.
Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä
Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijän eli Pyhän Nikolauksen elämästä tiedetään hyvin vähän. Legendan mukaan hän syntyi Lyykian Patarassa, nykyisessä Turkissa, 200-luvun lopulla ja myöhemmin hänet nimitettiin Myran piispaksi. Myra oli Rooman valtakunnan ajan mahtikaupunkeja. Antiikin Roomassa kristinusko oli uusi uskonto ja Keisaria oli palvottava jumalana. Varhaiskristityt joutuivat vainojen kohteeksi, kun eivät siihen suostuneet ja päätyivät lainsuojattomiksi koko keisarikunnassa. Keisari Diocletianus käynnisti 300-luvun taitteessa viimeiset kristittyjen vainot, jolloin Nikolauskin joutui lähtemään maanpakoon, mutta palasi muutamia vuosia myöhemmin Myran piispanistuimelle, kun keisari Konstantinus I Suuri vuonna 313 soi uskonvapauden, teki kristinuskosta taas laillisen ja palautti kristityille kansalaisoikeudet.
Tarinoiden mukaan Nikolausta pidettiin hyvin vaatimattomana ja anteliaana. Hän kohdisti huomiota erityisen paljon lapsiin, orpoihin ja muihin yhteiskunnan heikko-osaisimpiin sekä jakoi lapsille lahjoja, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Kirkossa on vieläkin nähtävillä marmorilaatta, jossa on ristin muotoinen ankkuri ja sitä pidetään todisteena, että Pyhä Nikolaus oli myös merenkulkijoiden suojelija. Pyhä Nikolaus on lisäksi monien maiden ja kaupunkien sekä mm. asianajajien, apteekkarien, vankien ja väärinkohdeltujen suojelupyhimys. Hänet on nimitetty pyhimykseksi sekä katolisen että ortodoksisen kirkon piirissä ja hänen muistopäivänsä on 6. joulukuuta. Monissa euroopan maissa, erityisesti Hollannissa, Pyhä Nikolaus (Sint Nikolaas) tuo lapsille lahjoja 6. joulukuuta ja siellä on juhlittu jo satoja vuosia ”Sinterklaasin juhlaa”. Tapa levisi aikoinaan hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa Sinterklaasista tuli Santa Claus, eli meidän suomalaistenkin paremmin tuntema punanuttuinen Joulupukki, joka tuo lahjoja jouluna.
Joulupukin hauta löytyi Turkista
Nikolaos kuoli 6. joulukuuta 343 ja hänet haudattiin Myran kaupunkiin. Hänen kuolemansa jälkeen hänen ihmeteoistaan alkoi liikkua huhuja ja tarinoita. Pyhiinvaeltajia vieraili hänen haudallaan ja suosio sekä legendat vaan kasvoivat. Väitetään, että keskiajalla italialaiset merimiehet ja kolme pappia varastivat hänen jäännöksensä ja veivät ne Barin kaupunkiin Italiaan.
Pyhän Nikolauksen kirkossa olevaa sarkofagia pidetään Pyhän Nikolauksen arkkuna. Alkuperäisen haudan kerrotaan olleen lattian alla lähellä alttaria.
2000-luvulla kirkon alueella tehtiin uusia kaivauksia ja vuonna 2017 turkkilaiset argeologit väittivät löytäneensä Pyhän Nikolauksen haudan kirkon alta. Turkkilaiset arkeologit väittävät, että italialaisten varastamat luut eivät olleetkaan Pyhän Nikolauksen luita, vaan kuuluivat jollekin toiselle papille. Löydökset koskemattomasta temppelistä kirkon alapuolella tukevat tätä teoriaa ja asiasta uutisoivat myös useat tunnetut lehdet:
» YLE: Turkkilaiset tutkijat uskovat löytäneensä Pyhän Nikolauksen, https://yle.fi/uutiset/3-9866642
» Ilta-Sanomat: Turkista löytyi joulupukin hauta, https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005397104.html
» Iltalehti: Oikea joulupukki saattoi löytyä Turkista, https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201710052200439337
» Hürriyet: Body of St Nicholas buried in Demre, claim officials, https://www.hurriyetdailynews.com/body-of-st-nicholas-kept-in-demre-claims-officians-120315
» BBC: Has the original Santa Claus been found in Turkey? https://www.bbc.com/news/world-europe-41504172
» The Guardian, Santa Claus's tomb may have been uncovered beneath Turkish church, https://www.theguardian.com/world/2017/oct/04/santa-claus-tomb-may-have-been-uncovered-beneath-turkish-church-saint-nicholas
» The Telegraph: Archaeologists in Turkey believe they have discovered Santa Claus's tomb, https://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/04/turkish-archaeologists-believe-have-discovered-santa-clauss/
Pyhän Nikolauksen kirkko (Aziz Nikolaos Kilisesi)
Nykyinen Pyhän Nikolauksen kirkko on rakennettu vuonna 520 vanhemman kirkon perustalle, jossa Pyhä Nikolaus toimi piispana. Aikojen saatossa läheinen joki muutti virtaustaan ja hautasi kirkon alleen. Vuonna 1862 venäläinen tsaari Nikolai I pelasti kirkon tulvien ja mudan keskeltä ja lisäsi kirkkoon mm. tornin. Kirkko jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1923 asti, jolloin Kreikan ja Turkin välisen väestönvaihdon myötä Demren kreikkalaisten ortodoksien piti jättää kirkko.
Kirkon arkeologiset tutkimukset alkoivat vuonna 1988 ja työt ovat paljastaneet luostarikompleksin pohjoisosia, freskoja eli seinämaalauksia ja sarkofagin, jonka uskotaan olevan alkuperäinen hautapaikka.
Nykyisin Pyhän Nikolauksen kirkko toimii museona ja sisäänpääsy sinne tammikuussa 2021 maksoi 50 Turkin liiraa (nykykurssilla noin 5,60 €). Kirkko tunnetaan Turkissa nimillä Aziz Nikolaos Kilisesi, St. Nicholas kilisesi tai Noel Baba Kilisesi (Joulupukin kirkko). Kirkkoa etsiessämme tupsahdimme parkkipaikalle, josta kuljimme lähinnä venäläisille suunnatun lahjatavara- ja matkamuistomyymälän läpi varsinaiselle kirkolle.
Pyhän Nikolauksen kirkko on edelleen kunnostustöiden alaisena eikä se ulkopuolelta ole ehkä kovin houkuttelevan näköinen rakennus. Sisäpuolella riittää kuitenkin kiehtovaa historiaa, mosaiikkeja ja freskoja, joita ihaillessa ja kuvaillessa olisin saanut vietettyä enemmänkin aikaa.
Kirkkoa pidetään hyvin merkittävänä Bysantin ajan rakennelmana Anatolian alueella.
Pyhän Nikolauksen kirkko on lisätty myös alustavasti UNESCOn maailmanperintöluetteloon:
» UNESCO Tentative Lists: St. Nicholas Church, https://whc.unesco.org/en/tentativelists/1399/
Kävimme ihailemassa kirkkoa matkalla Kaşista Alanyaan, lue lisää roadtripistämme:
» lauluni sadepäivän varalle: Roadtrip ja miniloma Kaşin ympäristössä
Ulkomailla sitä tulee usein kerrottua, että Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa. :) Usein se ehkä jää vähän ymmärtämättä, heh. Mutta en tosiaan tiennyt, että Joulupukin historiallinen esikuva ja hänen synnyinsijat löytyvät Turkista.
VastaaPoistaNyt tiedät :) Voin kuvitella, että Korvatunturi ei oikein aukea ulkomailla ja monet raukat luulevat Joulupukin asuvan Pohjoisnavalla :O
PoistaHieno perusteellinen juttu aiheesta. Kiitos. Luiden alkuperää lienee mahdoton selvittää. Erikoista on se, että Nikolaus on pyhimys sekä ortodokseille että katolisille. Itse kävin ko. kirkossa kymmenkunta vuotta sitten.
VastaaPoistaKiitos Jouko :) Myös Pyhä Yrjö eli Pyhä Yrjänä on käsittääkseni pyhimys sekä ortodokseille että katolisille. Kävimme eilen Alanyassa Pyhän Yrjön ortodoksisessa kirkossa (Hagios Georgios Kilisesi tai Church of Saint George) ja siitä tulossa blogikirjoitus seuraavaksi ;)
Poista