keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä II


Pari vuotta aikaisemmin kirjoitin blogiini kirjoituksen "Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä". Alanyan sateiset talvipäivät ja korona-aika ovat houkutelleet taas vetäytymään sohvan nurkkaan Netflixin pariin, joten tässä kirjoituksessa jatkoa aikaisemmille vinkeilleni. Sarjat ja elokuvat löytyvät Netflixin turkkilaisesta versiosta, kaikkia niistä en valitettavasti löytänyt Suomen Netflixistä, mutta ne jotka löytyivät olivat jopa suomenkielisten tekstitysten kera.

Ethos (Bir Başkadır)

Ethos on tällä hetkellä Turkin suosituimpia sarjoja Netflixissä. Istanbulissa kuvattu draamasarja esittelee turkkilaisen yhteiskunnan monimuotoisuutta. Sarjassa on hahmoja dramaattisesti hyvin erilaisista sosiokulttuurisista taustoista. Esimerkiksi päähenkilöinä ovat konservatiivisesta perheestä oleva Meryem, osa-aikainen siivooja, joka asuu veljensä perheen kanssa Istanbulin laitamilla ja hänen psykologinsa Peri, jonka tausta on hyvin erilainen kuin Meryemin: hän on koulutettu, varakas, maallinen ja hänellä on ennakkoluuloja avoimesti uskonnollisia ihmisiä kohtaan. Mielenkiintoinen lähtöasetelma. Sarjassa näihin kahteen henkilöön linkittyy sattumusten ja olosuhteiden kautta runsaasti myös muita erilaisia hahmoja, jotka tuovat avoimesti esiin vastakohtia. 

Sarja julkaistiin julkaistiin Netflixissä 12. marraskuuta 2020 ja sen ensimmäinen kausi koostuu kahdeksasta jaksosta. Saa nähdä seuraako sarjalle vielä jatkoa. Saatavilla myös suomenkieliset tekstitykset.


The Gift (Atiye)

Jännittävän ja mystisen The Gift -fantasiasarjan mukana pääsee sukeltamaan mm. historiallisiin Göbeklitepen maisemiin. Sarjassa Istanbulilaisen taidemaalarin Atiyen elämä muuttuu, kun Erhan-niminen arkeologi löytää Göbeklitepen raunioista symbolin, joka yhdistää heidän elämänsä hyvin salaperäisellä tavalla ja herättää heidät selvittämään menneisyyden universaaleja salaisuuksia. 

Sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi Netflixissä joulukuussa 2019 ja toinen kausi syyskuussa 2020. Saatavilla myös suomenkieliset tekstitykset.


Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Tositapahtumiin perustuva elokuva painonnostaja ja olympiavoittaja Naim Süleymanoğlusta. Turkkilaiseen perheeseen Bulgariassa syntynyt Süleymanoğlu voitti urallaan kolme olympiakultaa, seitsemän maailmanmestaruutta ja kuusi Euroopan mestaruutta sekä teki lukuisia maailmanennätyksiä. Pienikokoisuutensa vuoksi hän sai lempinimen ”Tasku-Herkules”. 
Elokuva kertoo Süleymanoğlun tarinan lapsuudesta alkaen sekä Bulgarian turkkilaisen vähemmistön asemasta, kun Bulgarian viranomaiset pakottivat heidät bulgarialaistamaan nimensä. Maailmancup-matkalla Melbourneessa vuonna 1986 Naim loikkasi Turkkiin, anoen sieltä kansalaisuutta, josta syntyi maiden välille kiista mitä maata Naim edustaisi Soulin olympialaisissa 1988. 

Elokuva on saanut IMDb:ssä 8,4 tähteä. Tätä elokuvaa ei valitettavasti löytynyt suomalaisen Netflixin valikoimista.


Miracle in cell no 7 (7. Koğuştaki Mucize)

Turkkilainen elokuva on saanut innoituksen samannimisestä palkitusta eteläkorealaisesta elokuvasta. Koskettava elokuva kertoo pienestä Ova-nimisestä tytöstä ja hänen isästään Memosta, jolla on kognitiivisia häiriöitä. Memo joutuu syyttömänä vankilaan, kun häntä syytetään korkean armeijan virkamiehen tyttären tappamisesta. Memon kärvistellessä vankilassa Ova alkaa etsimään silminnäkijöitä yrittäen todistaa isänsä syyttömyyden. 

Saatavilla myös suomenkieliset tekstitykset.


G.O.R.A.

Jos haluaa nähdä erilaisen turkkilaisen elokuvan on 2004 valmistunut G:O.R.A. -elokuva oiva ratkaisu siihen. Tämän Sci-fi parodiakomedian käsikirjoittaja ja päätähti Cem Yılmaz on turkkilainen stand-up-koomikko, näyttelijä, ääninäyttelijä, muusikko, elokuvantekijä ja sarjakuvapiirtäjä. Hän on tehnyt myös lukuisia muita elokuvia, joista monet löytyvät myös Netflixistä, mutta ehkä parhaiten hänet tunnetaan tästä GORA -elokuvastaan ja sitä seuranneesta jatko-osasta AROG (2008). 

Cem Yılmaz näyttelee elokuvassa neljää eri roolia, pääosassa turisteille mattoja myyvä Arif, jolla on myös pakkomielle väärentää kuvia ufoista. Arif siepataan GORA-planeetalle, josta hän yrittää paeta rakastuen prinsessa Cekuun. Elokuvassa on viittauksia muihin scifi-elokuviin, kuten Star Warsiin ja Matrixiin. 

Saatavilla myös suomenkieliset tekstitykset.


Kara Para Aşk

Jos kaipaa kunnon Netflix-maratonia, niin tässä sarjassa riittää katsottavaa, Netflixistä jaksoja löytyy 164 kappaletta. Tämä turkkilainen sarja ei löydy turkkilaisesta Netflixistä, mutta suomalaisesta löytyy suomenkielisten tekstitysten kera. 

Sarjan päähenkilöinä ovat Ömer, nuori keskiluokkainen poliisina työskentelevä mies ja Elif, varakkaasta perheestä oleva ja menestyvä korusuunnittelija. Näiden kahden ihmisen elämät kohtaavat, kun tapahtuu murha, jossa Ömer menettää morsiamensa ja Elif isänsä. Alkaa selvitystyö, jossa yritetään ymmärtää miksi nämä kaksi henkilöä ovat olleet samassa autossa, kuinka he ovat tunteneet toisensa ja miksi heidät on murhattu. 

Sarja alkoi vuonna 2014 ja se on voittanut monia palkintoja. Päähenkilöä näyttelevä Ömer (Engin Akyürek) on ollut sarjasta ehdolla jopa Kansainvälisen Emmy -palkinnon saajaksi vuonna 2015 ja hän voitti Eteläkorealaisen Seoul International Drama Awardsin 2015. Molemmat päähenkilöt, sekä Ömer että Elif (Tuba Büyüküstün), olivat myös ehdolla turkkilaisen Pantene Golden Butterfly Awardsin vuoden 2015 parhaaksi näyttelijäksi, näyttelijättäreksi sekä parhaaksi pariksi. Sarjaa on myös dubattu useille eri kielille.


Turkissa sarjaa voi katsoa YouTubessa, mutta siellä ei ole tekstityksiä:

Şahsiyet

Bonuksena vielä yksi sarja, joka löytyy turkkilaiselta PuhuTV-sivustolta. Palkittu turkkilainen sarja Şahsiyet on tarina miehestä, joka alzheimeriin sairastumisen myötä alkaa rankaisemaan rikollisia ja päätyy sarjamurhaajaksi. 

Sarja on valittu turkkilaisen Pantene Golden Butterfly Awardsin vuoden 2019 parhaaksi nettisarjaksi, päänäyttelijä (Haluk Bilginer) sai sarjasta parhaan miesnäyttelijän Kansainvälisen Emmy -palkinnon 2019 ja sarja on saanut IMDb:ssäkin 9,1/10. Saatavilla englanninkielisillä tekstityksillä.



Katso myös muut Netflix-aiheiset blogikirjoitukseni

Lisää vinkkejä Netflixin turkkilaisista sarjoista ja elokuvista blogikirjoituksissani:

The Club (Kulüp), My Father's Violin (Babamın Kemanı), Love Me Instead (Beni Çok Sev), Cem Yılmaz: Diamond Elite Platinum Plus, Bir Aşk İki Hayat ja bonusvinkkeinä vielä Istanbulin koirat (Stray) ja Operation Fortune: Ruse de Guerre.
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaisia elokuvia ja sarjoja Netflixissä IV

Paper Lives (Kağittan Hayatlar), Fatma, 50 m², The Butterfly's Dream (Kelebeğin Rüyası), Clair Obscur (Tereddüt) ja Have you ever seen fireflies? (Sen hiç ateşböceği gördün mü?).
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä III

Intersection (Kördügüm), The Protector, Delibal, Görümce, The Little Apocalypse (Küçük Kıyamet), Winter Sun (Kis Günesi).
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä


Mitä turkkilaisia sarjoja tai elokuvia sinä suosittelisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti