lauantai 22. toukokuuta 2021

Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä III

Huhti- ja toukokuun vaihteessa Turkissa lyötiin kovat piippuun taistelussa koronapandemiaa vastaan ja koko maahan julistettiin 17 päivän ulkonaliikkumiskielto. Aikaa tuli siis taas reippaasti Netflixin pariin uppoamiselle. Vielä 17 päivän jälkeenkin ulkonaliikkumiskiellot jatkuvat joka yö klo 21-05 sekä viikonloppuisin, näillä näkymin ainakin kesäkuun alkuun asti. 

Tässä muutamia vinkkejä Netflixin turkkilaisista sarjoista ja elokuvista muillekin ulkonaliikkumiskiellon kanssa kamppaileville tai koto-Suomeen Turkki-ikävää helpottamaan.


Paper Lives (Kağittan Hayatlar)

Maaliskuussa 2021 julkaistu draamaelokuva Paper Lives (Kağittan Hayatlar) vie Istanbulin viehättäville kaduille ja kujille. Köyhässä kaupunginosassa jätevaraston työnjohtajana työskentelevä Mehmet auttaa tarpeessa olevia, erityisesti kodittomia lapsia ja nuoria. Eräänä päivänä hän ottaa siipiensä suojaan pienen pojan ja pojan perhettä etsiessään joutuu kohtaamaan pian myös oman traumaattisen lapsuutensa. 

Pääosassa turkkilainen näyttelijä ja malli Çağatay Ulusoy, joka on aikaisemmin tunnettu mm. Delibal -elokuvasta ja The Protector -sarjasta, joista olen vinkannut aikaisemmissa Netflix-aiheisissa blogikirjoituksissani.

Elokuvasta löytyy myös suomenkieliset tekstitykset.

» Paper Lives, https://www.netflix.com/title/81334946

Fatma 

Fatma on 6-osainen sarja, joka kertoo siivoajana työskentelevästä naisesta, jonka mies on kadonnut vankilasta päästyään. Zafer nimistä miestään etsiessään "näkymätön" Fatma päätyy "siivoamaan" tieltään myös muita esteitä rankemmalla kädellä. Murhat seuraavat toisiaan, kun Fatma yrittää selvittää miehensä kohtaloa ja selviytyä erilaisista haasteista jäätyään yksin.

Huhtikuun 2021 lopulla julkaistussa sarjassa pääosan esittäjä Burcu Biricik tekee kyllä huikean roolisuorituksen. Koukuttavassa sarjassa vilahtelee myös muita tuttuja kasvoja, kuten Fatman sisarta näyttelevä Hazal Türesan, joka on aiemmin näytellyt mm. Kara Para Aşk ja The Gift -sarjoissa, joista olen vinkannut aikaisemmissa Netflix-aiheisissa blogikirjoituksissani.

Sarjassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Fatma, https://www.netflix.com/title/81195432

50 m²

Tammikuussa 2021 julkaistu turkkilainen musta komediasarja, joka kertoo Gölge (suomennettuna "Varjo") nimisestä palkkamurhaajasta, joka yrittää etsiä omaa identiteettiään. Sattumusten kautta hän päätyy pieneen kaupunginosaan esittämään juuri kuolleen räätälin poikaa ja asuttamaan 50 m²:n räätälin liikettä. 

Oman identiteetin etsimisen lisäksi Gölge joutuu kohtaamaan pienen kaupunginosan omat ongelmat sekä mielenkiintoiset ja värikkäät hahmot.

Sarjassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» 50 m², https://www.netflix.com/title/81103322

The Butterfly's Dream (Kelebeğin Rüyası)

Tämä tositapahtumiin perustuva romanttinen ja historiallinen draamaelokuva on omistettu kaikille menetetyille runoilijoille. Se sijoittuu 1940-luvun alkupuolelle, pieneen turkkilaiseen kaivoskaupunkiin, jossa kaksi nuorta runoilijaa, Muzaffar Tayyip Uslua (Kıvanç Tatlıtuğ) ja Rüştü Onur (Mert Fırat) haaveilevat tulevansa kuuluisiksi runoilijoiksi. He yrittävät ansaita elantonsa runoja julkaisemalla aikana, jolloin elämä on kovaa toisen maailmansodan ollessa täydessä vauhdissa ympäri maailmaa. Köyhyyden ja myllerryksen keskellä myös tuberkuloosi, 1940-luvun rutto, tulee kurittamaan molempien nuorten terveyttä. Tarinaan liittyy myös kaunis tyttö Suzan Özsöy (Belçim Bilgin), jonka sydämen runoilijat yrittävät voittaa hänen vanhempiensa paheksunnasta huolimatta.

Elokuva julkaistiin helmikuussa 2013 ja Turkin kulttuuri- ja matkailuministeri Ömer Çelikas valitsi sen Turkin Oscar-ehdokkaaksi vieraskielisten elokuvien sarjaan (86th Academy Awards for Best Foreign Language Film), mutta elokuva ei tullut nimetyksi. Elokuvassa kaunista tyttöä näytellyt Belçim Bilgin oli tuttu kasvo esim. Intersection -sarjasta, jota olen suositellut aikaisemmin Netflix-aiheisessa blogikirjoituksessani.

Elokuvassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» The Butterfly's Dream (Kelebeğin Rüyası), https://www.netflix.com/watch/70299745

Clair Obscur (Tereddüt) 

Tämä draamaelokuva tuo yhteen kaksi hyvin erilaisista lähtökohdista tulevaa naista. Moderni psykiatrina työskentelevä Chehnaz (Funda Eryigit) ja hänen aviomiehensä Cem (Mehmet Kurtulus) asuvat Istanbulissa, mutta Chehnaz on määrätty pienen ja syrjäisen merenrantakaupungin julkiseen sairaalaan suorittamaan pakollista kahden vuoden pestiä. Pestin aikana pintaan alkavat kuitenkin nousta seksuaaliset ongelmat hänen aviomiehensä kanssa ja elokuva sisältääkin turkkilaiseksi elokuvaksi harvinaisen avoimia seksikohtauksia. Erään myrskyisen yön jälkeen Chehnazin elämä muuttuu, kun hän tapaa nuoren naisen Elmasin (Ecem Uzun), joka on yrittänyt selvitä parhaansa mukaan avioliitosta huomattavasti vanhemman miehen kanssa, jota hän ei ole rakastanut.

Vuonna 2016 Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla julkaistu elokuva on voittanut useita palkintoja, esimerkiksi "paras kuva" Antalyan 53. kansainvälisellä elokuvajuhlilla ja erityismaininta "Mediterranean Golden Anchor" -kilpailussa Haifan kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Chehnazia näyttelevä Funda Eryigit on sittemmin tuttu myös tuoreemmasta Ethos (Bir Başkadır) -sarjasta, josta vinkkasin aikaisemmassa Netflix-aiheisessa blogikirjoituksessani

Elokuvassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Clair Obscur (Tereddüt), https://www.netflix.com/watch/80155812

Have you ever seen fireflies? (Sen hiç ateşböceği gördün mü?)

Tässä draamakomediassa seurataan Istanbulissa syntyneen, kapinallisen ja toisinaan epäsovinnaisen Gülseren (Ecem Erkek) elämää. Kuinka nuorena naisena koulusta erotettu Gülseren selviää vanhuuteen Turkin poliittisten myllerryksien sekä sosiaalisten ja yhteiskunnallisten muutosten läpi. 

Netflixissä keväällä 2021 julkaistu elokuva perustuu ohjaajan ja näyttelijän Yılmaz Erdoğanin samannimiseen palkittuun näytelmään. Ei ehkä ihan omaa suosikkigenreäni, paikoitellen elokuva oli melkoista sähellystä eikä päädy suosikkielokuvieni listalle, mutta tulipahan katsottua.

Elokuvassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Have you ever seen fireflies? https://www.netflix.com/watch/81346322


Katso myös aikaisemmat Netflix-aiheiset blogikirjoitukseni

Lisää vinkkejä Netflixin turkkilaisista sarjoista ja elokuvista aikaisemmissa blogikirjoituksissani:

The Club (Kulüp), My Father's Violin (Babamın Kemanı), Love Me Instead (Beni Çok Sev), Cem Yılmaz: Diamond Elite Platinum Plus, Bir Aşk İki Hayat ja bonusvinkkeinä vielä Istanbulin koirat (Stray) ja Operation Fortune: Ruse de Guerre.
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaisia elokuvia ja sarjoja Netflixissä IV

Ethos (Bir Başkadır), The Gift (Atiye), Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, Miracle in cell no 7, G.O.R.A., Kara Para Aşk ja Şahsiyet.
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset elokuvat ja sarjat Netflixissä II

Intersection (Kördügüm), The Protector, Delibal, Görümce, The Little Apocalypse (Küçük Kıyamet), Winter Sun (Kis Günesi).
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä


Mitä turkkilaisia elokuvia tai sarjoja sinä suosittelisit katsottavaksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti