maanantai 27. elokuuta 2018

Alanyan hevoskärryt – älä tue eläinrääkkäystäKavioiden kopse ja hevoskärryjen kilinä kuuluu jo kaukaa. Alanyan katuja pitkin viilettää koristeelliset hevosten vetämät kärryt kyydissään turisteja. Fayton eli hevosvaljakkoajelu palmujen reunustamilla kaduilla kuulostaa romanttiselta. Ei ole.

Facebookin Alanya-aiheisiin ryhmiin paukahtaa aika ajoin kuvia tai videoita katujen varsille kuukahtaneista hevosista. Ne eivät ole enää jaksaneet painaa pitkää päivää paahtavassa helteessä. Yksi viimeisimmistä tapauksista oli jaettu 18. elokuuta 2018 Facebookin avoimeen ryhmään ”ALANYA DUYARLI HAYVAN SEVERLER”.
Asiasta uutisoitiin laajasti myös paikallisissa uutisvälineissä:
» Yeni Alanya: Ata yapılan eziyet kamerada
» Alanya Adres: Alanya'dan tepki yağıyor: Fayton eziyetine son verin
» Kanal Alanya: "Alanya'da fayton yasaklansın"
» Gazete Alanya: Faytona koşulan at yol ortasına yığıldı, hayvanseverler isyan etti
» Son Dakika: Susuzluktan Yere Yığılan Atı Ayağa Kaldırıp Devam Eden Adama Sosyal Medyadan Büyük Tepki Geldi

Kesäisin Alanyassa on lämmintä iltaisinkin yli 30 astetta, päivisin auringossa lämpötila kipuaa lähemmäs 50 asteeseen. Hevoset paiskivat töitä seitsemänä päivänä viikossa, vailla vapaapäiviä. Hevoset juoksutetaan työpaikalleen kaupunkiin useamman kilometrin päästä, eikä niille päivän aikana tarjota riittävästi vettä tai ruokaa. Kunnon kenkiä niillä ei ole, vaan kavioiden pohjiin on naulattu palaset vanhoista autonrenkaista.

Useimmiten hevoset ovat vuokrahevosia. Ajuri on vuokrannut ne turistikauden ajaksi ja niistä revitään kaikki tehot irti. Ajuria harvemmin kiinnostaa hevosten hyvinvointi. Ainakaan riittävässä määrin. Raha on se joka ratkaisee. Vuokra pitää saada katettua ja lisäksi tuottoakin pitäisi saada. Lisäksi jokainen joka tuntee Alanyan liikennekulttuuria ymmärtää kuinka turvattomia hevoset ovat liikenteessä. Hevoskärryissä ei ole kunnon valoja, heijastimia Turkissa ei harrasteta.Ylläolevissa kuvissa hevoset nimeltä Pamuk ja Sultan, Alanyan vanhoja katuhevosia, jotka Sari ja Nicole pelastivat aikoinaan varmalta kuolemalta. Pamuk oli ajettu niin loppuun, ettei se jaksanut enää edes seistä. Se oli jätetty roskakasaan kuolemaan, mutta ilmaiseksi ajuri ei siltikään siitä suostunut luopumaan. Hevoset saatiin keräystuloin ostettua turvaan ja hyvällä hoidolla ne saatiin toipumaan ja nykyään ne elelevät onnellisina, kaukana turismikeskuksesta.Ylläoleva kuvan olen ottanut Istanbulista, Büyükadan saarelta, jossa ongelma on Alanyaakin suurempi. Istanbulissa hevoskärryjä vastaan on kampanjoitu jo vuosia. Siellä asiasta kampanjoi mm. eläinsuojeluyhdistys Haytap (www.haytap.org). Tutkimuksen mukaan valjakkokäyttö lyhentää hevosten elinikää jopa 90%. Hevosten arvioitu elinikä on 20 vuotta, mutta hevoset jotka työskentelevät kärryjä vetäen elävät vain noin kaksi vuotta. Istanbulissa kuolee vuosittain satoja hevosia, virallisten raporttien mukaan 400, todellisuudessa ehkä jopa tuplaten.
» Hürriyet Daily News: Use with carriages shortening horses’ life expectancy by 90 percent

Lotta Karoliina on myös kirjoittanut aiheesta blogiinsa:
» Lotta Karoliina: Prinssisaarten hevosvaljakot – älä tue eläinrääkkäystäLähdin kuvaamaan blogikirjoitusta varten Alanyan hevosvaljakoita ja katselin huolestuneena tätä hevosta, joka nuokkui väsyneenä kadunkulmassa Damlataksen alueella. Ottaessani näitä kuvia ajuri alkoi kyselemään onko minulla joku ongelma. Hän nyki hevostaan hereille ja alkoi selittämään, että ei se normaalisti ole tuollainen ja liikkuu hyvin. Todella toivoisin niin.

Älä tue eläinrääkkäystä! Väsyneet hevoset eivät kuulu Alanyan kaduille kärryjä vetämään. Valitse taksi tai bussi. Jos haluat tutustua kaupunkiin, tee se mielummin kaupunkijunan kyydistä. Tai mene ihastelemaan maisemia Alanyan köysiradalle.

Jos haluat yrittää vaikuttaa asiaan käy allekirjoittamassa vetoomus, jossa toivotaan, että Alanyan kaupunki ryhtyy kiireellisiin toimiin hevosten olosuhteiden parantamiseksi ja vaarojen poistamiseksi. Vetoomus luovutetaan Alanyan kaupunginjohtajalle myöhemmin tänä vuonna:
» Change.org: Better and safer conditions for horses working in front of carriages in Alanya


9 kommenttia:

 1. Tähän Täytyy tulla parannus. Eläinrääkäys lopetettava

  VastaaPoista
 2. Eläinrääkkäystä....täytyy saada loppumaan.
  Eläinten käyttö muutenkin ihmisten viihdyttähinä on eläintääkkäystä...

  VastaaPoista
 3. Kamala tuo hevosen jalka ylimmässä kuvassa. Täytyy olla kipeä, varmaan murtunut joskus. Voi mitä eläinrääkkäystä.

  VastaaPoista
 4. Kaikki eläinrääkkäys heti pois, koskien myös hevosia !

  VastaaPoista
 5. Siis kaikki jotka on kirjoitus taitosia niin tämä pitää saada loppumaan heti tätä on jatkunut vaikka kuin kauan ,nyt pitää Allekirjoittaa ja heti

  VastaaPoista
 6. Ajelut hevoskärryillä päättyvät Alanyassa 10. kesäkuuta 2019: https://www.yenialanya.com/m/guncel/alanya-da-fayton-devri-sona-eriyor-h366981.html

  VastaaPoista
 7. Same in Bulgaria! Don't use!!
  Bulgariassa tapahtuu samaa. Olen "lomalla" Sunny beachillä ja eilen silmiemme edessä toinen vaunu hevosista tuupertui maahan, yritin auttaa hevosta mutta kuski hakkasi hevosen ylös ja lähti ajamaan lujaa pois.Hevoset kärsii.. Älkää käyttäkö! Levittäkää sanaa! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella surullista :( Minäkin aina pelkäsin milloin joudun näkemään, kun kärryjä vetävä hevonen tuupertuu. Alanyassa hevosvaljakot onneksi kiellettiin tänä kesänä, eikä niitä enää 10. kesäkuuta jälkeen ole Alanyan katukuvassa näkynyt.

   Poista