keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Köysirata Alanyassa (Alanya Teleferik)Alanyaan valmistui kesällä 2017 köysirata, jonka kyydissä pääsee Kale-linnoituskukkulan huipulle. Radan lähtöpysäkki sijaitsee Kleopatra-rannan alkupäässä Damlataksessa, lähellä Damlatas-tippukiviluolaa.

Talven ja kesän mittaan seurasimme rakennustyömaata ja odotimme milloin pääsisimme ensimmäiselle ajelulle. Köysirata avattiin käyttöön 19.8.2017 ja näyttäviä avajaisia vietettiin 11.10.2017. Kuvia avajaisista löydät Alanyan kaupungin sivuilta:
» Alanya Belediyesi - Alanya'nın 37 yıllık rüyası gerçekleşti (Alanyan 37-vuotinen unelma toteutui)

Köysiradan myötä turistibussien pääsyä linnoitukselle rajoitetaan, jotta historialliset kadut säästyisivät ylimääräiseltä liikenteeltä. Sesonkiaikaan linnoitukselle johtavat kapeat kadut olivatkin toisinaan hyvin tukossa. Kale-kukkulalle pääsee toki vieläkin myös takseilla sekä paikallisbussilla numero 4.


Köysirata ei kulje ihan ylös linnoitukselle saakka, vaan ylätasanteella odottaa portaat, jotka johdattavat linnoitukselle. Reitti ei ole siis paras liikuntarajoitteisille mikäli haluaa vierailla myös Kale-linnoituksella. Portaat johtavat Kalella sijaitsevan moskeijan taakse, josta pääsee linnoitukselle sekä halutessaan kävelemään alas kaupunkiin. Linnoituksen portti suljetaan iltaisin kello 19, jonka jälkeen linnoitukselle ei ole enää kulkua.Matkan varrelta avautuvat upeat maisemat Kleopatra-rannalle ja Alanyan läntiselle puolelle. Kyyti oli hyvin pehmeä sekä hiljainen ja kolme minuuttia hurahti nopeasti maisemia ihastellen.


Kaapelihissi liikennöi päivittäin klo 9.30-22.30, matkaa kertyy 830 metriä ja se kestää noin 3 minuuttia. Hissin 17 kopilla on kapasiteettia kuskata Kalelle 1130 ihmistä tunnissa. Kyydin hinta (meno-paluu) on 18 TL (n. 4,5 euroa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti