torstai 23. lokakuuta 2014

Kale-linnoitus (Alanya Kalesi)Alanya Kale on keskiaikainen linnoitus, joka sijaitsee niemellä Alanyan keskustan edustalla. Linnoitus kohoaa parhaimmillaan 250 metriä merenpinnasta ja Välimeri suojelee sitä kolmelta suunnalta. Ylhäältä avautuvatkin upeat maisemat ympäri Alanyaa, josta vuosisatoja sitten on ollut hyvä tähystellä lähestyviä vihollisia.

Linnoituksen ensimmäiset osat ovat peräisin jo roomalaisten ajoilta, mutta suurin osa siitä rakennettiin 1200-luvulla sulttaani Alaeddin Keykubad I:n toimesta, joka rakennutti samoihin aikoihin myös toisen Alanyan tunnusmerkin, Punaisen tornin.
 
Linnaa ja niemekettä kiertävät muurit, joiden pituus on yli 6 kilometriä. Linnoituksen kuuluu myös 140 sakarareunaista tähystys- ja puolustustornia. Lisäksi muurien sisältä löytyy muun muassa lukuisia moskeijoita, 600-luvulla rakennettu apilanmuotoinen kirkko ja sulttaanin palatsin rauniot.

Kale-linnoitus on nykyisin suojelukohde ja sen sisin osa toimii ulkoilmamuseona. Itse linnoitukseen pääsy maksaa, mutta Kale-kukkulan alueeseen ja muureihin voi tutustua ilmaiseksikin. Kävin nyt pitkästä aikaa itse linnoituksessa sisällä, edellisestä visiitistä olikin vierähtänyt jo parikymmentä vuotta. Silloisia maisemia voi ihmetellä kirjoituksestani: Alanya wayback. Toki linnoituksen sisältä avautui maisemia taas hieman uudesta näkövinkkelistä, mutta muutoin se ei ollut sisäpuolelta mielestäni kovinkaan kummoinen.
Hienoja maisemia riittää linnoitukselle vievän tien varrellakin. Linnoitukselle vie noin kolmen kilometrin pituinen kiemurteleva vuoristotie, jonka varrella sijaitsee pieniä kahviloita ja ravintoloita sekä myyntikojuja, joissa kaupataan käsitöitä ja matkamuistoja. Alanyan parasta antia ovatkin kiireettömät kävelyretket tuota vuoristotietä pitkin, maisemista ja auringosta nauttien ja vaikka liskoja bongaillen.
 


Kukkulalta on upeat maisemat merelle ja kaupunkiin niin päivisin kuin iltaisinkin. Auringonlasku Kalelta sekä sen jälkeen Alanyan ylle laskeutuva yö ja sen myötä paljastuvat kaupungissa loistavat tuhannet valot ovat myös näkemisen arvoisia. Kalen itärinteellä sijaitseekin useita ravintoloita, joihin Alanyan valoloistoa voi jäädä ihastelemaan nauttien samalla viinilasillisen tai illallisen.
 

2 kommenttia:

  1. Hienot kuvat ja tekstit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kalella on niin upeat puitteet kuvaukselle, että sai hyviä otoksia.

      Poista