tiistai 21. lokakuuta 2014

Presidentti Atatürkin patsas


Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) oli Turkin ensimmäinen presidentti, kun Turkin tasavalta perustettiin vuonna 1923. Alanyassa Atatürkin patsas sijaitsee liikenneympyrässä Atatürk bulevardin päässä. Patsaassa presidentin rinnalla on kaksi lasta, jotka symboloivat Turkin tulevaisuutta. Patsaan jalustaan on lisäksi kirjoitettu Atatürkin tunnuslause: ”Rauha kotona, rauha maailmassa”.

Atatürkin ansiosta Turkki otti ison harppauksen entisestä Osmanien valtakunnasta kohti länsimaalaistumista ja erotti uskonnon valtiosta. Hänen aloittamiensa poliittisten, taloudellisten ja sosiaalisten uudistusten myötä mm. uskonnolliset koulut lakkautettiin, tuhansia uusia kouluja rakennettiin ja yleinen oppivelvollisuus otettiin käyttöön. Islamilainen šaria-laki korvattiin Eurooppalaiseen lakiin perustuvalla lailla, alkoholin kieltolaki kumottiin, arabialainen aakkosto korvattiin latinalaisella, islamilaisen kalenteri korvattiin länsimaisella kalenterilla ja Turkin kieli puhdistettiin arabialaisista ja persialaisista lainasanoista. Atatürkin uudistukset paransivat myös sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten asemaa. Hän kehotti ihmisiä pukeutumaan länsimaalaisemmin, kumosi naisten huivin käyttöä koskevat lait, rohkaisi naisia työelämään sekä antoi naisille äänioikeuden ja mahdollisuuden päästä parlamenttiin.


Mustafa Kemal Atatürkin kasvot ja nimi on nähtävissä vieläkin kaikkialla ympäri Turkkia. Atatürkin patsaita ja hänen mukaansa nimettyjä katuja on jokaisessa Turkin kaupungissa, hänen muotokuviaan on julkisissa rakennuksissa, kouluissa sekä Turkin liiran seteleissä ja kolikoissa. Istanbulin kansainvälinen lentokenttä on nimetty hänen mukaansa (Atatürk International Airport). Jotkin maallistet turkkilaiset ovat myös ikuistaneet nahkaansa Atatürk-tatuointeja.

Erikoinen perinne tapahtuu vuosittain 10. marraskuuta Atatürkin kuolinhetkellä, kello 09:05, kun koko Turkki seisahtuu kunnioittamaan hänen muistoaan; autot seisahtuvat kadulle ja ihmiset jäävät seisomaan hiljaa paikoilleen.

Tämän vuoden elokuussa valittu Turkin uusi presidentti, Recep Tayyip Erdoğan, on taas tehnyt liikkeitä, jotka eivät ole kaikkien  Atatürkin kannattajien ja maallisten turkkilaisten mieleen. Aikaisemmin Turkki on ollut virallisesti hyvin maallinen, islamia siellä on tulkittu varsin maltillisesti sekä valtion hallinto ja uskonto on yritetty pitää erillään toisistaan. Nyt on kuitenkin  annettu uusia määräyksiä, jotka ovat lieventäneet huivikieltoa ja sallivat taas tyttöjen muslimihuivin käytön kouluissa. Atatürkin kannattajien ja maallisten turkkilaisten mielestä muslimihuivien käyttö kouluissa ja työpaikoilla on ollut yksi merkeistä, joka on aikaisemmin yrittänyt osoittaa valtion ja uskonnon olevan erillään toisistaan. Myös internetin valvontaa koskevia lakeja on kiristetty, joka on suututtanut sananvapauden puolestapuhujat. Aika näyttää mihin suuntaan ja kuinka pitkälle Erdoğan valtakaudellaan ehtii Turkkia vielä ajamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti