torstai 30. heinäkuuta 2015

Prinssisaaret (Adalar): Büyükada
Prinssisaaret sijaitsevat Marmaranmerellä Istanbulin edustalla ja siellä monet paikallisetkin käyvät vapaapäiviään viettämässä. Saaria on yhteensä yhdeksän: Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası ja Tavşan Adası, joista kaupungin hälinästä hetken hengähtämiseen oivia ovat neljä suurinta, joille lauttakin seisahtuu. Meidän aikamme tällä kertaa riitti vain isoimpaan saareen tutustumiseen. Emmekä sitäkään ehtineet kiertämään kokonaan.


Lähdimme meriretkelle nopealla Ido-lautalla Kabataşin satamasta. Lautalla oli suuret matkustamot kahdessa kerroksessa, mutta kannelle ei ollut asiaa. Lautta kiersi saarista neljä suurinta ja sen päätepysäkki oli Büyükada. Muut pysäkit olivat Kınalıada, Burgazada ja Heybeliada.Saarella moottoriajoneuvoilla ajaminen on pääsääntöisesti kiellettyä, ainoastaan ambulanssit, poliisit ja posti kulkevat autoilla, muutoin saarella vilistävät erilaiset sähkömopot, pyörät ja hevosvaunut. Kiersimme ensin rannassa sijaitsevan keskustan aluetta jalkaisin, jonka jälkeen päädyimme rääkkäämään mielummin itseämme kuin heppaparkoja ja vuokrasimme polkupyörät, joilla lähdimme tutustumaan saareen. Polkupyörien vuokra oli koko päiväksi 20 TL/pyörä.

Toivon, että muutkaan eivät päätyisi tukemaan eläinrääkkäystä ja valitsisivat pyörän tai omat jalat hevoskärryjen sijasta. Syitä voitte lukea Karoliinan blogikirjoituksesta:
» Lotta Karoliina: Prinssisaarten hevosvaljakot – älä tue eläinrääkkäystä
Saaren koko yllätti, kyseessä ei ollutkaan niin pieni saari kuin olin kuvitellut, joten pyörät todellakin olivat paikallaan ja nopeuttivat matkantekoa. Pian keskusta-alueen jälkeen maisemat muuttuivat viehättävistä puuhuviloista mäntymetsiksi. Tiukimmat ylämäet päädyin taluttamaan pyörää hien virratessa, tiukimmassa alamäissäkään en jaksanut puristella tarpeeksi käsijarruja ja hyppäsin alas pyörän selästä.Saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Yüce Tepe -kukkulalla sijaitseva Aya Yorgin kirkko ja sen luostari. Ränsistyneiden ja hylättyjen paikkojen ystävinä me suuntasimme kuitenkin toiselle kukkulalle ihastelemaan euroopan suurinta ja maailman toiseksi suurinta puurakennusta. Upeilla merimaisemilla varustettu rakennus erottuu kukkulalta kauas merelle saakka. Kyseessä on lasten orpokotina toiminut rakennus, joka on nyt vuosikausia ränsistynyt tyhjillään.

Lisää kuvia ja juttua orpokodista löydät Jannen blogista:
» Pallomerimiehen hämmentävät seikkailut: Istanbul - Hylätty orpokotiTakaisin rantaan palatessamme Janne haaveili vesipiiputtelusta, jossakin sataman luona sijaitsevista ravintoloista. Ravintoloissa oli kuitenkin turhan korkeat turistihinnat, joten vesipiipun tupruttelu päätettiin säästää mantereen puolelle. Vesipiiputtelusta olisi saanut maksaa Büyükadassa jopa puolet enemmän kuin mantereella.Takaisin mantereelle palasimme hitaammalla lautalla, ihastellen sen kansipaikoilla Bosborinsalmen ylle laskeutuvaa aurinkoa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti