keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Espanjalaisen keittiön lahjoja maailmalle


Tapakset

Tapakset ovat erilaisia pieniä annoksia, joita on mukava napostella viinin kera. Niitä voi syödä pari alkupaloina, lounaan ja päivällisen välissä tai niistä voi kasata kokonaisen aterian.

Erilaisten tapaksien kirjo on valtava, mutta herkullisiin suupaloihin kuuluvat tyypillisimmin oliivit, juustot, ilmakuivattu kinkku tai makkaranpalaset, katkaravut, mustekalarenkaat, perunamunakas, marinoidut sardiinit tai herkkusienet, mantelit ja pähkinät.

Madridissa erinomainen paikka tutustua erilaisten tapaksien maailmaan on esimerkiksi Mercado de San Miguelin kauppahalli tai Latina alueen pienet tapas-baarit. Teneriffalla tapakset taas nautittiin Pipo Caféssa.


Paella

Herkullinen paella on espanjanjalaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja. Se on kotoisin Valencian seudulta, mutta erilaiset versiot ovat valloittaneet koko Espanjan.

Paella valmistetaan rautapannussa kypsentämällä riisiä, oliiviöljyä ja mausteita, kuten sahramia. Riisin lisäksi paellassa voi olla lähes mitä tahansa; lihaa, kasviksia ja erilaisia mereneläviä, kuten kalaa, katkarapuja ja mustekalaa. Alkuperäiseen valencialaiseen paellaan kuuluivat lihaksi kuitenkin vain kana ja kani.

Madridissa paellaa kävimme herkuttelemassa hyväksi paellapaikaksi kehutussa Albur ravintolassa. Ylläoleva kuva on taas Teneriffalta Playa de los Cristianoksen rantaravintolasta.

Valkosipulikatkaravut

Voisin elää vaikka koko viikon syömällä pelkästään näitä valkosipulikatkarapuja. Annosta kutsutaan espanjaksi nimellä gambas al ajillon tai gambas al pil pil. Se löytyy usein alkuruoka- tai tapas-listalta. Annoksen kanssa nautitaan usein leipää, jota dipataan mausteiseen oliiviöljyseokseen.

Churrot

Churrot ovat espanjalaisia uppopaistettuja munkkipötkylöitä, jotka nautitaan dippaamalla niitä paksuun kaakaoon tai suklaajuomaan.

Churrot ovat suosittuja varsinkin Madridissa, jossa niitä herkutellaan aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Madridissa on myös erityisesti churroihin erikoistuneita churrobaareja. Churroja myydään kuulemma myös kärryissä tai kojuissa, mutta sellaisiin emme onnistuneet Madridin matkallamme törmäämään.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti