tiistai 28. heinäkuuta 2015

Beyoglun sateenkaariportaat


Raitiovaunumatkalla olimme nähneet ikkunasta värikkäitä portaita, joita olin ihastellut myös Instagrammin kautta. Galatan tornilta lähdimmekin suunnistamaan kohti portaita, jotka löytyvät T1-linjan varrelta Tophanen ja Fındıklın asemien välistä.


Värikkäät portaat ovat yksittäisen turkkilaisen eläkeläismiehen tempaus, joka maalasi ne alunperin ilman mitään erityisempää poliittista sanomaa tai tarkoitusta, hän vain halusi saada ihmiset hymyilemään, koska "Tämä kansakunta on kyllästynyt liikenteeseen, meteliin, rumuuteen". Portaiden juurella sijaitsee miehen vävyn pitämä kahvila, jossa hän oli vävyä autellessaan monesti silmäillyt portaita ja miettinyt niiden kaunistamista.


Portaat nousivat nopeasti suosioon boheemissa Beyoglun kaupunginosassa. Niitä kävivät ihailemassa monet ihmiset, turistit ja toimittajat. Sosiaalinen media vilisi värikkäitä portaita. Sateenkaarta symbolinaan pitävät seksuaalivähemmistöt myös ottivat portaat nopeasti omikseen.Eräänä päivänä ihmisiä odotti kuitenkin yllätys; värit olivat kadonneet. Beyoglun puhtaanapitotyöntekijät olivat maalanneet sateenkaariportaat piiloon. Siitä nousi kansanliike, jonka myötä sateenkaariportaita alkoi ilmestymään muualle Istanbuliin ja muihinkin Turkin kaupunkeihin. Sosiaalisessa mediassakin kuohui ja lopulta Beyoglun pormestari antoi periksi ja kaupungin työntekijät maalasivat portaat uudelleen sateenkaaren väreihin.

Lue lisää sateenkaariportaiden tarinasta:
» HS: Sateenkaariportaista nousi äläkkä Turkissa
» The New York Times News Blog: With a Burst of Color, Turkey’s Public Walkways Become a Focus of Quiet Protest
» Hurriyet Daily News: Rainbow steps return after Beyoğlu mayor vows 'colorful era' in Istanbul's bohemian neighborhood
» Huffington Post: The Heartwarming Story Behind Turkey's Rainbow Staircase
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti