tiistai 21. heinäkuuta 2015

Hagia Sophian museo (Ayasofya Müzesi)

Sultanahmetilla kaksi jättiläistä kilpailevat komeudesta saman puistoaukion laidoilla. Toisella laidalla Sininen moskeija ja toisella Hagia Sophia.

Hagia Sophian rakennutti keisari Justinianus I alunperin kirkoksi vuonna 537. Kirkkona se ehti toimimaan 916 vuotta. Istanbul oli silloin Bysantin, eli Itä-Rooman, pääkaupunki ja kun osmanit valtasivat sen vuonna 1453 Hagia Sophia muutettiin moskeijaksi.



Valloituksen myötä Hagia Sophiasta poistettiin kirkon kellot, alttari, mosaiikkitöitä, pyhäinjäännöksiä ja muita kristinuskon merkkejä. Ne korvattiin islamilaisella syvennyksellä (mihrab), saarnastuolilla (minbar) ja minareeteilla. Seinille lisättiin myös valtavia mitaleita, joissa on Allahin, profeetta Muhammadin, kalifien ja lastenlasten nimiä.



Moskeijana rakennus toimi 482 vuotta ja vuonna 1935 Turkin tasavallan presidentin, Mustafa Kemal Atatürkin, määräyksestä Hagia Sophia muutettiin museoksi, jollaisena se toimii tänäkin päivänä. Mosaiikkeja on restauroitu 1900-luvulla ja poistettu niiden päältä valkoisia rappauksia, joilla ne aikoinaan peitettiin. Käynnissä on myös muita kunnostustyötä, joista merkkinä suuret rakennustelineet.



Koska rakennus toimii nyt museona, ei siellä noudateta pukeutumissääntöjä, kuten moskeijoissa. Valtavan kokoinen paikka, jossa tuhansia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita ihaillessa ja kuvatessa olisi saanut hurahtamaan vaikka koko päivän. Lähdimme kuitenkin suuntaamaan seuraavaksi kohti Galata-tornia.

» Ayasofya Müzesi, www.ayasofyamuzesi.gov.tr
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti