Lomaa odotellessa esittelen hieman tässä kirjoituksessa mitä muuta Turkin matkoilta on tarttunut mukaan kuin aurinkoisia muistoja, väriä ihon pintaan ja kameran muistikortille tuhansia valokuvia.
Turkkilainen tee, teelasit ja teepannu
Teetä Turkissa juodaan paljon; aamuin ja illoin, aterian päätteeksi sekä kaupankäynnin, vesipiipun tupruttelun tai lautapelejen pelailun lomassa. Itse en ole ollut mikään suuri kahvin tai teen ystävä, juon yleensä enimmäkseen vain pelkkää vettä. Turkin matkoillani olen kuitenkin onnistunut koukuttumaan turkkilaiseen teehen, sitä kun tulee lipiteltyä aina paikallisten ystävien kanssa rupatellessa. Jopa heinäkuun helteillä opettelin juomaan lämmintä teetä, koska elimistön kerrotaan kuumassa käyttävän tehokkaammin ja helpommin lämmintä juomaa. Pieni määrä lämmintä juomaa siis helteillä lisää kehon lämmön luovutusta, liikaa ei kuitenkaan kannata kuumaakaan lipittää, koska se lämmittää kehoa liikaa ja viilentävä hyöty katoaa.Monessa kuumassa maassa lämpimiä juomia juodaankin enemmän hellekeleillä. Erityisesti teejuomat ovat suosittuja juomia kuumissa Arabimaissa ja Aasiassa.
- http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/kuumaa-juomaa-kannattaa-juoda-helteelläkin
Turkissa turisteille tarjoillaan makeaa omenateetä tai sitten perinteistä turkkilaista haudutettua mustaa teetä, jota paikallisetkin enimmäkseen lipittelevät. Omenateetä voi juoda kuumana tai kylmänä.
Turkkilainen musta tee, çay, valmistetaan kaksikerroksisessa pannussa; alemmassa keitetään vesi ja ylemmässä haudutetaan teen lehdet. Ilmeisen kätevä keksintö, jossa teen keitto sujuukin paljon kattilan kanssa räpeltämistä paremmin. Teepannuja kannattaa yrittää väijyä markkinoilta tai paikallisista ruokakaupoista, kuten BİM tai Migros. Bazaareissa myydään usein enemmänkin vain koristekäyttöön tarkoitettuja pannuja. Hyväksi suositeltua teetä taas on esimerkiksi Çaykur Tiryaki Çayı, jota saa paikallisista marketeista.
Tee nautitaan yleensä pienistä tulppaanin muotoisista laseista. Turhaan eivät ole lasit tulppaanin muotoa saaneet vaan ovat hyvin nerokkaasti muotoiltuja haudutetun teen nauttimiseen; mahdolliset purut jäävät lasiin eivätkä hulahda teen mukana suuhun. Tee nautitaan useimmiten sokerin kera, muita lisukkeita tai teeleipiä ei juurikaan harrasteta.
|
Pähkinät
Paitsi teen, on Turkki myös pähkinöiden luvattu maa. Turkissa tuotetaan paljon erilaisia pähkinöitä ja niiden kilohinta on todella edullinen Suomen hintoihin verrattuna. Pähkinöitä käytetään ruokien, salaattien ja jälkiruokien valmistuksessa. Turkkilaiset itse tykkäävät napostella auringonkukan siemeniä. Omasta mielestäni niiden rouskuttaminen on ihan liian työlästä ja sotkuista, joten olen tyytynyt perinteisiin pistaaseihin, cashewpähkinöihin ja maapähkinöihin. Marketeista ja basaareista löytyy laajat valikoimat maustettuja pähkinöitä. Todelliset pähkinän ystävät voivat ostaa pähkinöitä varten myös erillisen pähkinälautasen, jossa on erillinen osa pähkinöille sekä roskaosa niiden kuorille.Matkaoppaista tuttu Alanyan Terhi on kirjoittanut omaan blogiinsa täsmäoppaan turkkilaisten pähkinöiden maailmaan:
» Täsmäopas pähkinäparatiisiin
Vesipiippu
Turkissa on vanha vesipiippukulttuuri. Vesipiippu, joka tunnetaan myös nimillä narghile, shisha tai hookah, oli suosiossa etenkin Ottomaanien valtakunnan aikoihin. Valtakunnan hajottua piiputtelun suosio hieman hiipui, mutta on nostanut päätään taas 1990-luvun lopulla. Nimensä mukaisesti piipuissa käytetään savun suodattimena vettä. Vesipiipuissa poltellaan hedelmäisiä tupakkasekoituksia, joista löytyy makuja joka lähtöön. Suosituimpia makuja ovat esimerkiksi omena, kahvi tai minttu. Vesipiipulla tupruttelu sekoitetaan länsimaissa usein bongiin ja kannabiksen pössyttelyyn, mutta mistään huumaavasta aineesta ei ole tosiaan kyse. Useimmat vesipiipulla poltettavat yrttiseokset (herbal shisha) tai hedelmäsekoitukset eivät sisällä edes nikotiinia.Monissa kaupoissa myydään pieniä lähinnä matkamuistokäyttöön tarkoitettuja vesipiippuja. Jos haluaa piipun oikeasti käyttöön kannattaa panostaa suurempaan piippuun, joita vesipiippukahviloissakin käytetään. Myös piipuissa poltettavat yrtti- tai hedelmäsekoitukset ja hiilet ym. piiputtelun oheistarvikkeet ovat Alanyassa edullisia, varsinkin jos jaksaa tingata kunnolla.
Vaatteet ja kengät
Turkissa on vahva vaateteollisuus, siellä valmistetaan monien kansainvälistenkin tunnettujen brändien vaatteita ja jalkineita. Tekstiiliteollisuus on Turkin suurimpia teollisuudenaloja ja maassa on myös laaja puuvillan tuotanto.Alanyassa shoppailu onnistuu siis pienemmälläkin budjetilla. Satojen bazaarikojujen lisäksi Alanyasta löytyy myös vaateliikkeitä, joissa on kiinteät hinnat eikä niissä harrasteta tinkimistä.
Alanyan vaatekaupoista olen kirjoittanut erillisen kirjoituksen:
» Shoppailu Alanyassa
Oliiviöljykosteusvoide
Oliiviöljyä sisältävä kosteusvoide on edullista perusvoidetta ja sitä löytyy Alanyasta lähes jokaisesta pikku marketistakin. Tämä voide kosteuttaa hyvin ja jättää ihon ihanan pehmeäksi. Matkalla tykkään lutrata sillä aina päivän auringonoton ja suihkun päätteeksi, muita after sun -tuotteita en ole tarvinnut. Kotosuomessakin voide on päivittäisessä käytössä ja se kosteuttaa ihanasti erityisesti pakkaskuivaa ihoa. Tuliaiseksi sitä olen tuonut myös äidille.Lisäksi Alanyasta löytyy toki samanlaisia tuliaisia kuin Istanbulistakin; turkkilaista kahvia, mausteita, Nazar-amuletteja ja monikäyttöisiä Hamam-pyyhkeitä. Lue lisää Istanbulin tuliaisista kirjoituksestani:
» Istanbulin tuliaisia
Hei,
VastaaPoistamuistatko, mistä liikkeestä Alanyasta ostit tuota Selesta-merkkistä oliivivoidetta? Itse olen ostanut sitä aikanaan Istanbulista ja ollut tosi tyytyväinen. Viime Alanyan reissulta ostin jotain oliivivoidetta, mutta se ei ollut niin hyvä kuin Selesta.
Voi ei, en yhtään enää muista mistä kaupasta tuo Selesta tarttui mukaan. Missään erikoiskaupoissa en juurikaan käynyt, joten jostain paikallisesta pikku marketista sen on oltava. On kyllä hyvää voidetta, olin juuri espanjan matkalla, mutta sielläkin minulla oli mukana hyväksi havaitut turkkilaiset voiteet ;)
PoistaHei Heidi, olin viime viikolla Alanyassa ja Atatürk bulevardilta, Atatürkin patsaalta Kleopatra rannalle päin, löytyy pieni kosmetiikkakauppa (Angel Cosmetic), josta löytyy myös Selestan tuotteita ;)
PoistaSain vastauksen suoraan Selestalta, että oliivivoidetta myydään ihan Alanyan Kale-marketissa :) Eli oikeassa olit.
VastaaPoistaOsaatko muuten suositella laadukasta ja edullista jalkahoitoa Alanyassa? Niitä pikapedikyyrejä on joka kadunkulmassa, mutta viime reissulla en ollut oikein tyytyväinen. Hieman hutaistu lopputulos. Nyt haluaisin mennä oikeaan kauneushoitolaan. Onko sinulla muita hyviä vinkkejä Alanyaan (shoppailu, retket jne.)? t. Heidi
Hyvä, että selvisi. Kale Market se on varmaan ollutkin, josta olen niitä ostanut :)
PoistaMe ollaan käyty jalkahoidossa Taç Premier Hotellin yhteydessä olevassa Spassa. En osaa sen kummempia sanoa niiden laadusta tai edullisuudesta.
Shoppailivinkkejä löytyy kirjoituksesta: Shoppailu Alanyassa.
Retkistä vinkkejä löytyy taas kirjoituksesta Alanyan Top 5 + Side ja Manavgat.