tiistai 31. maaliskuuta 2015

Sähkökatkokset Turkissa

Sähkökatkokset ovat tavallisia kaikkialla Turkissa. Tänään koko Turkkia koetteli kuitenkin poikkeuksellisen laaja sähkökatko, joka oli Turkin energiaministeriön mukaan suurin ainakin 15 vuoteen. Sähkökatkolta välttyi ainoastaan Turkin itäosassa sijaitseva Vanin maakunta, joka tuo sähkönsä naapurimaansa Iranin puolelta. Sähköt olivat poissa koko päivän, mutta iltaa myöden pikkuhiljaa palailleet.

» HS: Turkkia koettelee pahin sähkökatko 15 vuoteen – syy ei vielä selvillä
» Reuters: Major power outage hits cities and provinces across Turkey

Turistialueilla sähköverkon kovan kuormituksen huomaa varsinkin helteisimpänä kesäaikana iltapäivisin ja iltaisin, kun ihmiset palailevat rannoilta tai muilta päivän seikkailuiltaan ja täräyttävät hotellihuoneissaan ilmastointilaitteet päälle. Silloin saattavat valot vilkkua. Monissa paikoissa on kuitenkin oma varageneraattori, joten aivan sähköttä ei yleensä tarvitse jäädä isommankaan katkoksen kohdatessa.

Sähköttömyydestä mieleeni muistui tapaus viime reissultani syyskuun lopulta, jolloin syysmyrskyt tekivät jo tulojaan Alanyaan. Tuulenpuuska repäisi kadun päällä roikkuneen Turkin lipun matkaansa ja pudotti sen sähkölinjoille, jolloin koko katu meni pimeäksi. Lippua irroittelemaan tulleet miehet onnistuivat taas katkaisemaan pari sähkölinjaa, jotka tulivat kipinöitä räiskyen alas kadulle. Istuin ravintolassa kadun varrella ja ravintolan henkilökunta hoiti hommansa ammattitaitoisesti poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Ruoka valmistui kaasulla, joten nälkäiseksi en jäänyt tätä jännitysnäytelmää seuratessa. Nautin lämpimän ruoan ja viinilasillisen pilkkopimeässä ravintolassa kynttilän valossa, sateen ropistessa ja salamoiden välkkyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti