lauantai 1. elokuuta 2015

Paastokuukausi ramadan

Ramadan (ramazan) on muslimien pyhä paastokuukausi. Paasto on yksi islamin viidestä peruspilarista ja sen aikana muslimit kieltäytyvät syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja seksin harrastamisesta aamunsarastuksesta auringonlaskuun. Alle murrosikäisten ei tarvitse paastota, vapautuksen saavat myös raskaana olevat, imettävät äidit, sairaat ja matkoilla olevat. Ramadan on islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi ja sen ajankohta siirtyy joka vuosi aurinkovuoteen nähden. Tänä vuonna ramadan alkoi torstaina 18. kesäkuuta ja loppui 17. päivä heinäkuuta.



Turkin rantalomakohteissa ramadan ei juurikaan näy matkailijoille, mitä nyt nälkäiset bazaarikauppiaat ja ravintoloiden sisäänheittäjät voivat nälissään olla hieman tavanomaista kiukkuisempia. Istanbulissa ramadanin yhteisöllisyys näyttäytyi paremmin. Päivän päätteeksi puistot täyttyivät, kun perheet ja ystävät kokoontuivat odottamaan auringon laskua ja ruokailun alkua. Lapset leikkivät ja aikuiset valmistelivat aterioita.




Auringon laskiessa ja rukouskutsujen kahajahtaessa ilmoille kasseista kaivettiin kunnon piknikeväät ja aloitettiin yhteinen illallinen. Auringonlaskun aikaan myös ravintolat olivat mielenkiintoinen ilmestys, kun pitkät pöydät olivat täynnä ihmisiä, mutta kukaan ei syönyt mitään ennenkuin aurinko painui mailleen. Illan pimetessä kadut täyttyivät ihmisistä ja ruoka teki kauppansa. Puistojen liepeillä järjestettiin myös muuta ohjelmaa, kuten konsertteja ja pyörivien dervissien esityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti