maanantai 3. elokuuta 2015

Grand Bazaar (Kapalı Çarşı)
Istanbulin Grand Bazaar (Kapalıçarşı) on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista katetuista markkinapaikoista. Vuodenajasta riippuen basaarin kaduilla vierailee 250-400 tuhatta ihmistä päivittäin. Siis päivittäin! Suuri basaari listattiinkin vuonna 2014 maailman suosituimmaksi matkailukohteeksi yli 91 miljoonalla vuotuisella kävijällään.
Grand Bazaar pitää sisällään kymmeniä katuja ja tuhansia kauppiaita; värikkäitä lyhtyjä, käsinmaalattua keramiikkaa, mattoja, vaatteita, nahkatuotteita, mausteita, antiikkia, koruja ja matkamuistoja. Basaarin sisäosat ovat lähinnä turistien suosiossa, ulkopuolelta löytyy arkisempia kauppakatuja, joissa paikallisetkin käyvät ostoksilla. Kauppakatuja voi kulkea aina Eminönün kaupunginosaan, egyptiläiselle basaarille (Mısır Çarşısı) asti, niinkuin me puolivahingossa teimme. Siitä erillinen kirjoitus myöhemmin.
Kävijöitä basaarialueella on riittänyt satojen vuosien ajan, olihan Istanbul jo aikoinaan tärkeä satama kauppalaivoille niiden seilatessa idän ja lännen välillä.  Basaarin katuja tutkiessa saakin kulumaan helposti tuntikausia, vaikka ei jaksaisikaan shoppailla ja tinkiä. Voi vain ihmetellä historiallisen kauppapaikan tunnelmaa ja siellä vellovaa ihmismassaa, istahtaen välillä teelle tai kahville basaarin lukuisista kahviloista ja ravintoloista.

Suuri basaari löytyy Sultanahmetin vierestä ja sinne pääsee helposti T1-linjan raitiovaunulla, pysäkki on nimeltään Beyazıt-Kapalıçarşı. Basaari on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin, myös muslimien juhlapyhinä se saattaa olla kiinni.

» Grand Bazaar, http://kapalicarsi.com.tr
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti