keskiviikko 5. elokuuta 2015

Topkapın palatsi (Topkapı Sarayı)

Sultanahmetin alueella sijaitsevaa Topkapın palatsialuetta asuttivat ottomaanien sulttaanit 400 vuoden ajan (1465–1853). Museoksi paikka muutettiin vuonna 1924 ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1985.



Alue muodostuu varsinaisen palatsin lisäksi useista sisäpihoista ja huvimajoista. Palatsialue on suuri, joten vaikka ihmismäärä ja jono palatsin ulkopuolella saattavat näyttää ahdistavalta, leviävät ihmiset isolle alueelle ilman pahempaa tungosta. Alueen kiertelyyn kannattaakin varata siis aikaa.

Huippuvuosina palatsin alueella asui jopa 4000 ihmistä, mm. sulttaanit vaimoineen, lapsineen ja jalkavaimoineen sekä hovia palvelleet eunukit. Emme tällä kertaa vierailleet haaremialueella, jonne on vielä erillinen maksu normaalin sisäänpääsymaksun lisäksi.



En ollut etukäteen juurikaan tutustunut ottomaaniajan sulttaanien historiaan, joten ihastelin vain enimmäkseen upeita laattoja. Palatsin tiloista löytyy myös museo, jossa on esillä ottomaanien posliinia, vaatteita, koruja ja aseita. Siellä on myös muslimeille tärkeitä käsikirjoituksia sekä pyhäinjäänteitä, mm. Muhammadin hammas, miekka ja partakarvoja.

Janne oli vieraillut palatsialueella aikaisemminkin ja raapustellut siitä raporttia omaan blogiinsa:
» Pallomerimiehen hämmentävät seikkailut: Istanbul - Topkapin palatsi (Topkapı Sarayı)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti