torstai 13. elokuuta 2015

Istanbulin tuliaisia


Turkkilainen kahvi

Turkkilainen kahvi on vahvan makuista, se valmistetaan pienessä pannussa (cezve/ibrik) kiehutettaen ja kuohuttaen. Kahvi nautitaan pienistä koristeellisista kahvikupeista makeana (şekerli), keskimakeana (orta şekerli) tai ilman sokeria (sade), sokeri lisätään kahvin sekaan jo keittovaiheessa. Purut kipataan myös kuppiin ja hyvässä kahvissa on aina vaahtoa päällä. Usein kahvin kanssa tarjoillaan myös pientä makeaa, esimerkiksi baklavaa tai lokumeita (turkish delight).

Istanbulin suosituin kahvinostopaikka löytyy Egyptiläisen basaarin takaosasta. Kurukahveci Mehmet Efendi on Turkin vanhimpia ja tunnetuimpia kahvia valmistavia yrityksiä, jonka pienessä kulmakaupassa laadukasta ja tuoretta kahvia pakataan paperipusseihin ja myydään luukulta pussin painon mukaan.
» Kurukahveci Mehmet Efendi, www.mehmetefendi.com

Egyptiläinen basaari on myös suosittu mausteiden ostopaikka. Mausteista esimerkiksi turkkilainen lihapullamauste (köfte baharat) on monien turistien suosiossa.
Hamam-pyyhkeet

Hamam-pyyhe on perinteinen turkkilainen pyyhe, joka ovat tullut monille matkailijoille tutuksi turkkilaisissa kylpylöissä. Hyvien ominaisuuksiensa ansiosta kudottu puuvillainen pyyhe on horjuttamassa froteisten pyyhkeiden asemaa myös Suomessa; se kuivuu froteista pyyhettä huomattavasti nopeammin, menee pieneen tilaan ja on kevyt kuljettaa rannalle tai vaikka piknikille. Monikäyttöisiä pyyhkeitä voi käyttää myös pöytäliinana tai saunassa laudeliinana. Suomestakin hamam-pyyhkeitä alkaa löytymään jo useammastakin kaupasta ja verkkokaupasta.

Istanbulin pyyhekaupoista voi usein ostaa myös muita kylpylätuotteita, kuten oliiviöljysaippuoita, jotka jättävät ihon pesun jälkeen ihanan pehmeäksi.

Omat pyyhkeet ja saippuat ostin Egyptiläisestä basaarista Begonville -nimisestä liikkeestä.
» Begonville, www.begonville.com.tr
Nazar

Nazareilta ei voi välttyä Istanbulin kaduilla ja bazaareilla kulkiessa, siniset silmät kiiluvat kaikkialla. Niitä roikkuu rakennusten ja liikkeiden sisäänkäyntien yläpuolella, takseissa ja muissa autoissa, lasten vaatteissa, avaimenperissä, magneeteissa sekä erilaisissa koruissa. 

Nazar on amuletti, jonka uskotaan suojaavan huonoilta energioilta, kateudelta ja pahan silmän kiroukselta (The Evil Eye). Sanotaan, että jos amuletti rikkoutuu, se on tehnyt työnsä suojellen sinua.


Magneetit

Meillä on mieheni kanssa muodostunut perinne, että jokaiselta reissultamme ostamme jääkaappimme kylkeen magneetin. Muut matkamuistomme ovat lähinnä kulutustavaraa, mutta magneetit puhtaasti turistisälää, jotka neuvottelemme yleensä kaupanpäällisiksi muiden ostosten lomassa.

Lisäksi Istanbulista löytyy toki hyvin pitkälti samanlaisia tuliaisia kuin Turkin Alanyastakin; teetä, pähkinöitä, lyhtyjä, mattoja, keraamiikkaa, vesipiipputarvikkeita sekä kenkiä ja vaatteita. Niitä olen esitellyt aikaisemmassa blogikirjoituksessani:
» Alanyan tuliaisia
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti