sunnuntai 9. elokuuta 2015

Turkkilaisia juomia

Tässä kirjoituksessa tutustutaan vähän turkkilaisiin juomiin; turkkilainen tee ja kahvi, maitopohjaiset salep ja ayran sekä alkoholipitoiset raki ja efes.


Turkkilainen tee

Teetä Turkissa juodaan paljon; aamuin ja illoin, aterian päätteeksi sekä kaupankäynnin, vesipiipun tupruttelun tai lautapelejen pelailun lomassa. Turkkilainen musta tee, çay, valmistetaan kaksikerroksisessa pannussa; alemmassa keitetään vesi ja ylemmässä haudutetaan teen lehdet. Hyvin haudutettu tee on tummaa ja punertavaa, niin kuin kaniinin veri (tavşan kanı), kuten sitä turkiksi kutsutaan.

Tee nautitaan yleensä pienistä tulppaanin muotoisista laseista. Turhaan eivät ole lasit tulppaanin muotoa saaneet vaan ovat hyvin nerokkaasti muotoiltuja haudutetun teen nauttimiseen; mahdolliset purut jäävät lasiin eivätkä hulahda teen mukana suuhun. Tee nautitaan useimmiten sokerin kera, muita lisukkeita tai teeleipiä ei juurikaan harrasteta.
 


Turkkilainen kahvi

Turkkilainen kahvi (türk kahvesi) on vahvan makuista, se valmistetaan pienessä pannussa (cezve/ibrik) kiehutettaen ja kuohuttaen. Kahvi nautitaan pienistä koristeellisista kahvikupeista makeana (şekerli), keskimakeana (orta şekerli) tai ilman sokeria (sade), sokeri lisätään kahvin sekaan jo keittovaiheessa. Purut kipataan myös kuppiin ja hyvässä kahvissa on aina vaahtoa päällä. Usein kahvin kanssa tarjoillaan myös pientä makeaa, esimerkiksi baklavaa tai lokumeita (turkish delight).
 


Salep

Kanelilla ja sokerilla maustettu maitopohjainen juoma, jonka "salaisena" ainesosana on jauhe, jota saadaan mukulallisista kämmekäkasveista (Orchidaceae). Salepia juodaan erityisesti talvikuukausina ja monet paikat myivätkin ei-oota juomaa kysellessämme ja sanoivat, että ei ole sen kausi. Toiset taas nauroivat moisille kausipuheille ja tarjoilivat meille iloisesti salepia heinäkuussakin.
 


Ayran

Ayran on suolainen jugurttijuoma. Piimän tyylisen suolaisen maitojuoman sanotaan pitävän huolta neste- ja suolatasapainosta sekä auttavan yhteen jos toiseenkin vaivaan, esimerkiksi auringonpistokseen ja krapulaan. Monia juoma raikastaa hellepäivinä ja pitää vatsan kunnossa, mutta ainakaan minusta ei ensiyrittämällä ayranin ystävää tullut.
 


Raki

Raki on turkkilaista aniksella maustettua viinaa. Rakia nautittaessa sen joukkoon lurautetaan yleensä vettä, jolloin juoman väri muuttuu samean valkoiseksi. Rakia kutsutaankin Turkissa myös nimellä "leijonan maito", aslan sütü.



Efes 

Efes on turkkilainen vaalea lagerolut. Anadolu Efes panimo aloitti toimintansa Turkissa vuonna 1969 ja on ollut siellä markkinajohtaja 1980-luvulta lähtien. Efesillä on panimoita Turkin lisäksi, Venäjällä, Kazakstanissa, Moldovassa, Ukrainassa ja Georgiassa. Se on 6. suurin panimo Euroopassa ja 11. suurin maailmassa. Efesin tuotteita nautitaankin jo yli 70 maassa ympäri maailman.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti