tiistai 4. marraskuuta 2014

Liskobongausta Kalella
Syyskuu oli antoisaa aikaa bongailla liskoja Alanyan Kale-linnoituksella. Liskot ilmeisesti kärsivät paremmin paistatella päivää linnoituksen muureilla, kun ei ollut enää niin paahtavan kuuma kuin heinäkuussa. Upeita eläimiä, kaikkine suomuineen ja väreineen; luonnon omaa taidetta.

Turkissa elää kymmeniä erilaisia liskolajeja; gekkoja, agamia, skinkkejä ja kameleontteja. Nämä kuvaamani agamatyyppiset liskot ovat ilmeisesti lajia nimeltä Stellagama stellio stellio. Laji on yleinen Turkin kivisillä ja kallioisilla alueilla. Värikkäämmät yksilöt ovat uroksia ja vaatimattomammat kaverit ilmeisesti saman lajin naaraita tai nuorempia yksilöitä. Kuten monet muutkin agamat, myös nämä pystyvät myös vaihtamaan väriä mielialojensa mukaan. Pitkät ja terävät kynnet auttavat kiipeilemään kallioilla, seinillä, rakennuksissa ja puissa.

Nuori agama puussa.
Stellagama muurin päällä lämmittelemässä.


Äkkiä piiloon.


Yleensä huomaan ensimmäisenä jonkun lämmittelevän muurin päällä ja kun lähden kurkkimaan muurin ulkopintaa vilistää siellä useampikin lisko. Yleensä uroksia. Naaraita taas olen bongannut enemmän kivien ja muurin koloista. Nämä agamat ovat suhteellisen pieniä, n. 35 cm häntineen päivineen, eikä näitä kavereita tarvitse pelätä, ne livistävät vikkelästi piiloihinsa ihmisen lähestyessä. Liskojen bongaus vaatiikin hieman silmän harjaantumista, mutta kun on virittäytynyt bongausmoodiin niitä näkee suhteellisen helposti ympärillään.Tämä kaveri hieman hermostui ylimääräisestä huomiosta ja alkoi pullistelemaan.

2 kommenttia: