perjantai 4. maaliskuuta 2022

Turkkilaisia elokuvia ja sarjoja Netflixissä IV

Netflixin pariin kääriytymiselle on ollut taas aikaa, kun Alanyan talvi on tuntunut poikkeuksellisen sateiselta ja kylmältä. Tässä blogikirjoituksessa muutamia uusia vinkkejä turkkilaisista sarjoista ja elokuvista Netflixissä.


The Club (Kulüp)

Netflixissä vuonna 2021 julkaistu turkkilainen draamasarja, joka sijoittuu 1950-luvun Istanbuliin. Sarjan mukana palataan aikaan, jolloin Istanbulissa oli kukoistava monikulttuurinen yhteiskunta ja juutalaisilla, kreikkalaisilla ja armenialaisilla paljon suurempi rooli Turkissa kuin nykyään. Monet alueet olivat silloin ei-muslimien muokkaamia, kuten värikäs, monikielinen ja uskonnollisesti monipuolinen Beyoğlun kaupunginosa (joka tunnettiin aiemmin nimellä Pera), johon sarjan tapahtumat sijoittuvat. Sarja valaisee Turkin historian myrskyisää aikaa, jota ravisuttelivat mm. varallisuusvero ja Istanbulin mellakat.

The Club -sarja kertoo suositusta yökerhosta ja tarinoista sekä hahmoista sen ympärillä. Sefardijuutalainen Matilda, työskentelee vankilasta vapauduttuaan yökerhossa ja yrittää parantaa suhdettaan orpokodissa kasvaneeseen kapinalliseen Raşel tyttäreensä. Matilda yrittää myös huolehtia taiteilija Selimistä ja vastustaa yökerhon omistajaa Orhania sekä yökerhon päällikkönä työskentelevää Çelebiä, jotka edustavat Istanbulin erilaisia ​​ei-muslimiyhteisöjä.

Ensimmäinen kausi julkaistiin Netflixissä 5. marraskuuta 2021, ja toinen kausi sai ensi-iltansa 6. tammikuuta 2022. Sarjassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» The Club / Kulüp, https://www.netflix.com/title/81257567

Hyviä artikkeleita The Club -sarjasta, monikulttuurisesta Istanbulista ja sefardijuutalaisista:
» DW Akademie: Netflix series 'The Club' offers a window into 1950s Istanbul
» Global Voices: ‘The Club,’ Netflix's new hit TV series, braves Turkey's troubled past


My Father's Violin (Babamın Kemanı)

Tuore turkkilainen draamaelokuva, joka julkaistiin Netflixissä 21.1.2022. Elokuvan pääosissa ovat Gülizar Nisa Uray, Engin Altan Düzyatan ja Belçim Bilgin, joka on tuttu aiemmin mm. Sadece sen ja Kelebegin Rüyasi -elokuvista sekä Intersection (Kördügüm) -sarjasta.

Elokuva kertoo orvoksi jääneestä Özlem-tytöstä. Yhteinen suru ja suhde musiikkiin auttavat orpotyttöä lähentymään menestyvän, mutta tunnetasolla etäisen viulistisetänsä kanssa.

Elokuvassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Isän viulu / My Father's Violin / Babamın Kemanı, https://www.netflix.com/title/81346323


Love Me Instead (Beni Çok Sev)

Turkkilainen elokuva vuodelta 2021, jonka on ohjannut Mehmet Ada Öztekin (ohjannut aiemmin mm. elokuvan Miracle in cell no 7). Elokuvan pääosissa ovat Sarp Akkaya, Ercan Kesal, Songül Öden ja Aleyna Özgeçen. Elokuva on julkaistu Netflixissä 19. marraskuuta 2021. 

Draamaan, rikokseen ja salaisuuksiin kääritty tarina on aluksi aika sekavaa poukkoilua, kaikkine takaumineen, mutta yllättävien juonenkäänteiden myötä tarina alkaa hahmottua. Elokuva kertoo miehestä, joka oltuaan 14 vuotta Konyalaisessa vankilassa, pääsee parin päivän mittaiselle lomalle Antalyaan tapaamaan tytärtään. Elokuvassa liikutaankin tutuissa Antalyan maisemissa, mm. Antalyan vanhan kaupungin kaduilla.

Elokuvassa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Love Me Instead / Beni Çok Sev, https://www.netflix.com/title/81346057


Cem Yılmaz: Diamond Elite Platinum Plus

Videotallenne kuuluisan turkkilaisen koomikon Cem Yılmazin Diamond Elite Platinum Plus -stand-up-showsta, jossa hän jakaa tarinoita mm. omasta lapsuudestaan, sosiaalisesta mediasta ja lomalla olevista turkkilaisista. Tämä Netflixissä 31. joulukuuta 2021 julkaistu satiirinen ja suorapuheinen stand-up-show jakoi vahvasti turkkilaisten mielipiteitä sosiaalisessa mediassa. Yılmazin esityksestä tuli ilmestyessään Turkin katsotuin tuotanto Netlixin "Top 10 Turkissa tänään" -listalla.

Opiskellessaan matkailua ja hotellihallintoa Boğaziçi-yliopistossa Yılmaz alkoi piirtää sarjakuvia turkkilaiseen huumorilehteen nimeltä Leman. Stand-up-esityksensä Yılmaz aloitti 1990-luvun alussa "Leman Culture Centerissä" ilman aikeita sen vakavemmalle koomikon uralle. Yleisön myönteisen palautteen jälkeen hän kuitenkin jatkoi esityksiään ja on sittemmin esiintynyt jo tuhansissa stand-up-komediaesityksissä. 

Nykyään Cem Yılmaz on Turkin tunnetuimpia stand-up-koomikkoja, näyttelijä, ääninäyttelijä, muusikko, elokuvantekijä ja sarjakuvapiirtäjä. Uransa aikana hän on voittanut lukuisia palkintoja ja tehnyt lukuisia elokuvia, mutta ehkä parhaiten hänet tunnetaan G.O.R.A. -elokuvastaan, joka löytyy myös Netflixistä.

Suomalaiseen stand-upiin tottuneena on tottunut pieniin taukoihin, mutta tämä puolitoistatuntinen oli kyllä melkoista tykitystä alusta loppuun. Osa vitseistä toki meni ohi, esimerkiksi jostain turkkilaisista henkilöistä puhuttaessa, mutta kyllä tässä pääsi välillä naurahtelemaankin.

Stand-up-showssa myös suomenkieliset tekstitykset.

» Cem Yılmaz: Diamond Elite Platinum Plus, https://www.netflix.com/watch/81222770


Bir Aşk İki Hayat

Romanttinen turkkilainen draamaelokuva vuodelta 2019, jossa elokuvaohjaajana työskentelevä Umut joutuu kahteen eri elämään johtavan valinnan eteen. Umut ei tiedä minkä tien valita rakkauden ja elämän loputtomien vaihtoehtojen välillä. Valitako elämänsä rakkaus vai toinen vaihtoehto, josta alkaa tapahtumasarja, joka vie hänet kuilun partaalle?

En ole yleensä romanttisten elokuvien ystävä, mutta tässä elokuvassa oli sopivasti myös draamaa ja synkkyyttä. Lisäksi erikoismaininta Umutin ihanasta kattoterassista. Umutin roolissa Engin Akyürek, joka on tuttu suositusta Kara Para Ask -sarjasta, jossa hän näytteli Ömeriä. 

Elokuvaa ei valitettavasti löydy Suomen Netflixistä. Vain englanninkieliset tekstitykset.

» Bir Aşk İki Hayat, https://www.netflix.com/title/81161594


Pari bonusvinkkiä vielä Netflixin ulkopuolelta:

Istanbulin koirat (Stray)

Yle Areenassa dokumentti Istanbulin koirista, joka on voittanut pääpalkinnon Kanadan Hot Docs -festivaalilla 2020. 

"Maailma nähtynä kolmen kulkukoiran silmin, ympäristönä Istanbulin kadut, kohtalotovereina kaupungin kodittomat. Tämä koirien kaupunkisinfonia saa kuolan valumaan koirien ystäviltä ja opettaa paljon meistä ihmisistäkin. Ohjaus Elizabeth Lo. (Stray, USA/Turkki 2020)"

Koirien ja niiden kanssa kadulla kulkevien liimaa haistelevien kodittomien katulasten tarina ei ollut ihan niin "hyvän mielen dokumentti" kuin Istanbulin kissoista kertova dokumentti aikoinaan. 

» Yle Areena, Istanbulin koirat (Stray), https://areena.yle.fi/1-50755257


Operation Fortune: Ruse de Guerre

Ei turkkilainen elokuva, mutta 21. tammikuuta 2022 ensi-iltansa sai Jason Stathamin tähdittämä Guy Richien uusi elokuva "Operation Fortune: Ruse de Guerre", joka on kuvattu Turkin Antalyan alueella. Elokuvan trailerissakin vilahtelee tuttuja maisemia mm. Antalyan Expon ja Kaleiçin sekä Aspendoksen alueilta. 

» OPERATION FORTUNE RUSE DE GUERRE Official Trailer #1 (NEW 2022) Jason Statham, Action Movie HD, https://youtu.be/N9aItGzZxsU

Vieraillessamme Aspendoksessa, helmikuussa 2021, ihmettelimme mitä siellä oikein tapahtuu. Teatterin parkkipaikka oli täynnä autoja, isoja rekkoja, pakettiautoja, asuntoautoja, ambulanssi ja jopa tuulikone. Aspendoksen amfiteatteri oli avoinna, mutta viereinen antiikkinen kaupunki oli suljettuna. Teatterista palatessamme kysyimme asiaa ja saimme vahvistuksen epäilyksillemme, paikalla oli kuvausryhmä tekemässä jotain filmiä tai elokuvaa, mutta eivät kuitenkaan saaneet kertoa vielä mitä filmiä. Sittemmin paikallisista uutisista selvisikin, että Jason Statham oli viettänyt pari kuukautta Antalyan ja Serikin alueella kuvaamassa uutta Guy Ritchien ohjaamaa elokuvaa, joka kulki silloin vielä työnimellä "Five Eyes" ja hän oli myös julkaissut Instagram-tilillään kuvia Aspendoksen teatterista.
» https://www.yenialanya.com/haber/6695123/aspendosta-poz-verdi-jason-stathamin-paylasimina-milyonlarca-begeni
» Lauluni sadeppäivän varalle: Aspendos – maailman parhaiten säilynyt amfiteatteri


Katso myös aikaisemmat Netflix-aiheiset blogikirjoitukseni

Lisää vinkkejä Netflixin turkkilaisista sarjoista ja elokuvista blogikirjoituksissani:

Paper Lives (Kağittan Hayatlar), Fatma, 50 m², The Butterfly's Dream (Kelebeğin Rüyası), Clair Obscur (Tereddüt) ja Have you ever seen fireflies? (Sen hiç ateşböceği gördün mü?).
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä III

Ethos (Bir Başkadır), The Gift (Atiye), Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, Miracle in cell no 7, G.O.R.A., Kara Para Aşk ja Şahsiyet.
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset elokuvat ja sarjat Netflixissä II

Intersection (Kördügüm), The Protector, Delibal, Görümce, The Little Apocalypse (Küçük Kıyamet), Winter Sun (Kis Günesi).
» Lauluni sadepäivän varalle: Turkkilaiset sarjat ja elokuvat Netflixissä


Mitä turkkilaisia elokuvia tai sarjoja sinä suosittelisit katsottavaksi?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti