perjantai 7. elokuuta 2015

Egyptiläinen basaari (Mısır Çarşısı)
Istanbulin Egyptiläinen basaari, jota kutsutaan myös maustebasaariksi, löytyy Yeni Camii -moskeijan ja Galata-sillan kupeesta, Eminönün kaupunginosasta.

1660-luvulla rakennettu basaari tunnettiin alunperin nimellä "Uusi basaari", mutta myöhemmin sitä alettiin kutsumaan Egyptiläiseksi basaariksi, koska suurin osa siellä myytävistä mausteista oli kotoisin Egyptistä. Se onkin edelleen suosittu mausteiden ostopaikka, jossa mausteet, yrtit, kuivatut hedelmät, pähkinät ja makeiset ovat suuremmassa roolissa kuin Suuressa basaarissa (Kapalı Çarşı). Toki perinteisempää turistirihkamaa ja muutakin tavaraa löytyy, varsinkin basaaria ympäröiviltä kauppakaduilta. Myös hinnat ovat paremmin esillä kuin Suuressa basaarissa, tinkiä ei siis tarvitse niin hanakasti, jos ei jaksa.Egyptiläisen basaarin yhteydestä löytyy myös Istanbulin suosituin paikka ostaa turkkilaista kahvia; Kurukahveci Mehmet Efendi. Se on Turkin vanhimpia ja tunnetuimpia kahvia valmistavia yrityksiä. Basaarin takaosassa sijaitsevassa pienessä kulmakaupassa myydään laadukasta ja tuoretta kahvia erikokoisissa pakkauksissa painon mukaan.


Maustebasaarin vierestä löytyy kukkabasaari, jossa myydään kasveja, siemeniä sekä eläimiä ja eläintarvikkeita. Kipitin nopeasti sen ohi, mutta silmäni osuivat kuitenkin pihalla myytäviin iilimatoihin, joilla kerrottiin olevan terveydellisiä vaikutuksia erilaisten vaivojen hoidossa.
Maustebasaarin ulkopuolelta lähteviä kauppakatuja voi kulkea vaikka Suurelle basaarille saakka. Kauppaduilta löytyy kaikkea mahdollista tavaraa ja vaatetta.

» Mısır Çarşısı, www.misircarsisi.org
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti