maanantai 13. syyskuuta 2021

Projektina vuokra-asunnon metsästys Alanyassa

Huhtikuussa sain puhelinsoiton kiinteistönvälittäjältä, vuokranantajani oli myymässä vuokraamaani asuntoa ja kiinteistönvälittäjä tiedusteli halukkuuttani ostaa asunto. Ostohaluja ei kuitenkaan löytynyt, joten projekti uuden vuokra-asunnon metsästäminen sai alkunsa.

Alanyan vuokra-asuntojen hinnoissa on suurta heittelyä. Vuokrahinnat ovat myös pompanneet ylös huikeasti muutamassa vuodessa. Muutama vuosi sitten yhdessä ystäväni kanssa asuimme Kale-linnoituskukkulalla ja saimme vuokrattua ison 2+1 kokoisen asunnon 550 Turkin liiralla. Muuttaessani Alanyan keskustaan vastaremontoituun 1+1 asuntoon oli sen vuokra 750 tl ja nousi vuosittain n. 100 tl. Mikä ihmeen 2+1 tai 1+1? Täällä asunnot ilmoitetaan makuuhuoneiden mukaan, esim. 2+1 on siis kaksi makuuhuonetta + olohuone, 1+1 taas suomalaisittain kaksio, yksiöitä sanotaan täällä studioiksi ja asunnot joissa ei ole erillistä makuuhuonetta ovat verrattain harvinaisia. Asuntoilmoituksessa mainitaan myös usein onko avokeittiö vai erillinen keittiö. 

Huhtikuussa 2021 kurkattuani vuokratarjontaa ei alle 1000 tl vuokra-asuntoja juurikaan enää ollut, harvempi edes alle 2000 liiran. Tykkäsin asunnostani kovin ja ahdisti ajatus joutua muuttamaan johonkin pimeään ja epäsiistiin rotanloukkuun ja joutua maksamaan siitä kenties yli puolet enemmän kuin nykyisestä... 

Vuokrahintojen hurja nousu noteerattiin myös paikallisissa Facebook ryhmissä, paikalliset kritisoivat kovia hintoja ja siitä kirjoiteltiin myös uutisissa:
» Alanya'da ev kiraları uçtu! (Talojen vuokrat lennossa Alanyassa) https://www.yenialanya.com/haber/7646289/alanyada-ev-kiralari-uctu

Muuttaessani edelliseen asuntooni mukanani muuttivat koira ja pari kissaa. Harva haluaa vuokrata kalustettua asuntoa eläinihmiselle (joka on täysin ymmärrettävää), joten päädyin vuokraamaan tyhjän asunnon. Jopa tyhjän asunnon löytäminen eläinystävien kera on haastavaa. Ja kun täällä Turkissa asunto vuokrataan tyhjänä, se todellakin on tyhjä. Asunnossa on seinät, ovet, kaapit ja kylpyhuonekalusteet, mutta kaikki muu on hankittava itse; jääkaappi, uuni, hella, pyykkikone, ilmastointilaite, vedenlämmitin suihkuun, kaikki huonekalut, jne... Ne kaikki minulla oli siis valmiina, joten lähdin metsästämään taas tyhjää vuokra-asuntoa.

Huonekalujen hankinnasta ja Alanyan sisustuskaupoista kirjoitin aikoinaan blogikirjoituksen:
» Lauluni sadepäivän varalle: Sisustusostoksilla Alanyassa

Vuokra-asunnon metsästäminen alkaa

Aloitin uuden vuokra-asunnon metsästyksen avaamalla Sahibinden -sovelluksen. Siellä vuokra-asunnot saa kätevästi karttanäkymään ja tuloksia saa suodatettua esimerkiksi hinnan mukaan tai haluaako vuokrata kalustettua asuntoa. Haasteita vaan tuo, että asuntojen sijainti on harvemmin merkitty oikein. Esimerkiksi Damlataş-kadulla sijaitseva asunto oli saatettu merkitä ylös Kadıpaşaan tai jopa Mahmutlariin asti.
» Sahibinden, https://www.sahibinden.com/en

Lue aikaisempi blogikirjoitukseni Sahibindenista ja muista hyödyllisistä sovelluksista:
» Lauluni sadepäivän varalle: Hyödyllisiä mobiilisovelluksia Alanyassa

Sahibindenin karttanäkymä ja vuokra-asuntojen hintoja Alanyassa 13.9.2021

Liityin Facebookissa moniin vuokra-asunto ryhmiin ja pläräsin marketplacea, jonne laitoin myös oman "halutaan vuokrata" -ilmoitukseni. Hermostuin ryhmiin pian, koska vuokra-asuntojen lisäksi ryhmissä ilmoiteltiin lähes kaikesta perseestä perämoottoriin; vuokrattavista autoista, myytävistä asunnoista sekä jääkaapeista, huonekaluista ja vaikka mistä (pahimmillaan jopa siitä perseestä), joten asuntojen etsiminen niistä oli haastavaa.

Yksi vaihtoehto vuokra-asunnon metsästämiseen on lähteä kiertelemään alueelle, josta toivoo asunnon löytävänsä ja bongailla parvekkeille ripustettuja Kiralık-lakanoita (kiralık tarkoittaa vuokrattavana ja satılık myytävänä olevaa asuntoa). Tähän toi taas haasteensa koko Turkkiin huhti-toukokuun vaihteessa määrätty 17 päivän ulkonaliikkumiskielto. Muutenkin ajankohta muutolle ja uuden kodin etsimiselle oli huonoin mahdollinen. Koronapandemia kuritti lähes koko maailmaa, turismista vahvasti elävästä Alanyassa ei ollut juurikaan turisteja, joka taas tiesi työttömyyttä monille turismista leipänsä saaville, itseni mukaanlukien. Uhka vai mahdollisuus? Alanyan asukasluku tuplaantuu tai lähes triplaantuu normaalin turistikauden ollessa käynnissä ja kausityöntekijöiden muuttaessa kaupunkiin. Keväällä sesongin vasta mahdollisesti alkaessa oletin siis kaupungin olevan tyhjiä asuntoja pullollaan, mutta kuinka väärässä olinkaan.

Valjastin sosiaalisen median sekä kaikki paikalliset ystäväni ja tuttavani uuden kodin etsimiseen. Neljä kuukautta tutkin lähes päivittäin Sahibindenin, Emlakjetin ja Facebookin vuokra-asuntotarjontaa. Muutamiin soitettiin, mutta ne olivat joko jo menneet, niihin ei haluttu kissoja tai ne haluttiin vuokrata vain perheellisille tai eläkeläisille. 

Turkkilaista kiinteistönvälitystä

Yksikään asunto ei oikein kolahtanut, enkä edes käynyt katsomassa yhtäkään asuntoa. Omassa asunnossani sen sijaan järjestettiin asuntoesittelyitä, joskus jopa puolen tunnin varoitusajalla, vaikka esitin toiveen saada tiedon edellisenä päivänä. Monesti asuntoesittelyjä myös peruttiin, kun olin juuri saanut hiki päässä siistittyä asunnon esittelykuntoon. Muutaman peruutuksen jälkeen luovutinkin isomman siivouksen suhteen. Hyvin stressaavaa, kun vieraat ihmiset tutkivat kotiasi ja saat pelätä joutuvasi pian kodittomaksi. Vuokralla asumisen ehdottomia haittapuolia.

Sahibindenissä asuntoni myynti-ilmoituskaan ei mennyt ihan putkeen, siinä oli virheellisiä tietoja mm. sijainti oli merkitty karttaan väärin ja ilmoituksessa mainittiin asunto myytävän kalustettuna ja ilmastoinnin kera, vaikka kuvissa olevat kalusteet ja ilmalämpöpumppu olivat minun. Huomautin asiasta välittäjille, joista toinen välittäjä korjasi väärät väittämät ilmoitukseen, toinen ei koskaan. Luotto kiinteistönvälittäjiin koki kolauksen.

Myynti-ilmoituksen kuvathan jouduin myös itse ottamaan ja lähettämään välittäjälle. En siis enää ihmettele ilmoitusten joskus heikkojakin kuvia, motivaatio ei oikein riitä hienojen kuvien ottamiseen, jos kodin menettämistä pelkäävät vuokralaiset joutuvat niitä itse napsimaan. Ennen asuntoesittelyä jouduin lähettämään asunnon sijainnin välittäjälle, jotta he löysivät paikalle ja heillä oli tiedoissaan väärä kerroskin.

Suosittelen siis suhtautumaan asuntoilmoituksiin lähdekritiikillä ja valitsemaan kunnollisen, osaavan ja asiaan perehtyneen kiinteistönvälittäjän. Niitäkin löytyy.

Uusi koti löytyy Alanyan kattojen yltä

Elokuussa aloin olemaan jo todella masentunut ja uupunut asunnon etsimisen suhteen. Vuokrasopimusta oli jäljellä tammikuuhun asti ja näyttöjä alkoi tulemaan tihenevässä tahdissa. Eräs ilta melkein itkua tihrustaen selasin taas Sahibindeniä ja vastaani tuli juuri ilmestynyt ilmoitus vuokra-asunnosta, joka kolahti heti ja loi toivonkipinän juuri silloin, kun olin sen menettämäisilläni. Viehättävä perinteinen turkkilainen asunto vanhassa talossa lähellä Alanyan keskustaa, isot ja korkeat huoneet, puiset lattiat ja katot, kolme parveketta sekä oma kattoterassi. Ja vuokrakin alle 2000 tl. Lähetin ilmoituksen linkin muutamille ystävilleni, joista yksi sattumalta sanoi tuntevansa välittäjän ja ottavansa häneen heti yhteyttä, vaikka kello olikin jo yli kahdeksan. Illalla kymmenen aikaan näyttö oli sovittu jo heti seuraavalle päivälle. 

Pari ystävääni tulivat mukaan katsomaan asuntoa kanssani ja näytön jälkeen kävimme miettimässä asiaa yhden neuvoa antavan lasillisen äärellä, jonka jälkeen löysinkin itseni jo tekemästä vuokrasopimusta ja sain uuden kodin avaimet käteeni. Monen epäonnisen kuukauden ja jopa vuoden jälkeen onni potkaisi viimein minuakin. Muuttopäivä sovittiin seuraavalle viikolle. Sen jälkeen asiat alkoivatkin rullaamaan vauhdilla. 

Uudesta kodista, muutosta ja turkkilaisesta byrokratiasta lisää seuraavassa blogikirjoituksessani:
» Lauluni sadepäivän varalle: Muutto Alanyan kattojen ylle

 

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista kuulla asunnonvuokrauksesta siellä.
  Instastasi näinkin kuvaa kattoterassista,ihan mahtava.
  Onnea uuteen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Juuri naputtelen seuraavaa blogikirjoitusta, jossa luvassa lisää muuttojuttuja.

   Poista
 2. Voi niin tiedän tunteen!! Mekin etsimme melkein vuoden tätä asuntoa. Vuokrat ovat nousseet kohisten ylös 😳 Lopulta vuokrasimme tyhjän asunnon ja seuraava yllätys olikin nurkan takana.. Huonekalujen hinnat ovat melkein samaa hintaluokkaa kuin Suomessa! Evkurissakin hinnat yllätti. Hinta ja laatu ei kohtaa kovin usein 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas. Kuinkas ne huonekalujenkin hinnat ovat pompsahtaneet? Itse ostin edelliseen asuntoon lähes kaiken käytettynä ja sitten hiljalleen olen niitä päivitellyt uudempiin. Puusepällä olen teettänyt pari pöytää, käsintehtyjen huonekalujen hinnat ovat ainakin paljon Suomea edullisempia.

   Poista