lauantai 18. syyskuuta 2021

Turkkilaiset käsinkudotut Kilim-matot

Olen hyvin viehättynyt turkkilaisiin käsinkudottuihin kilim-mattoihin ja haaveillut saavani palasen turkkilaista kulttuuriperintöä myös omaan kotiini.

Turkkilaisilla matoilla on jo tuhansien vuosien historia ja ne ovat merkittävä osa turkkilaista kulttuuriperintöä. Jokainen käsinkudottu kilim-matto on yksilö ja erilaisia mattoja on loputtomasti. Kuvio- ja värivalikoima vaihtelevat sen mukaan mistäpäin Turkkia matto on kotoisin, koska jokaisella alueella on omat rikkaat perinteensä kutoa ja solmia mattoja.

Löysin oman mattokauppani, Kopmaz Halı, Alanyan keskustan pieneltä kujalta. Kaupan osoite ja kartta löytyvät blogikirjoituksen lopusta. Ystäväni oli käynyt siellä matto-ostoksilla jo aikaisemmin ja oli hyvin tyytyväinen sujuneisiin mattokauppoihin. 

Mattokauppaa pitää kohtelias herra Atilla Kopmaz, hän puhuu sujuvasti myös englantia. Hän kertoi perustaneensa mattokaupan 12.4.1986 ja siitä lähtien se on sijainnut samassa osoitteessa. Hän kiertää itse ympäri Turkkia hankkimassa mattoja kauppaansa ja todella tuntee mattonsa. Suosittelenkin varaamaan mattokaupoille riittävästi aikaa. Yli 30 vuoden kokemuksella kauppiaalla riittää paljon tietoa matoista ja hän puhuu niistä mielellään. Herra Kopmaz jaksaa esitellä erilaisia mattoja ja kertoa niiden väreistä sekä erilaisten kuvioiden ja symboleiden merkityksistä. Viehättäviä ja kiinnostavia yksityiskohtia matoissa riittää valtavasti.

Tyypillinen turkkilainen kilim-matto on ohut ja perinteisiä itämaisia nukkamattoja kevyempi. Isommatkin kilim-matot taittuvat siis pieneen tilaan ja mahtuvat esimerkiksi matkalaukkuun Suomeen tuliaisina. Oman mattonikin toin kotiin repussa. Kauniita kilim-mattoja käytetään paitsi lattialla myös seinävaatteina, tilanjakajina, peittoina ja pöytäliinoina. Kopmazin liikkeessä myydään myös käsinsolmittuja nukkamattoja.

Turkkilaisten käsinkudottujen mattojen hinnat ovat Turkista ostettaessa edullisia, jos vertaa turkkilaisten mattojen hintoihin Suomessa. Maton mukaan saa aitoustodistuksen ja herra on valmis vaihtamaan tai ostamaan mattojaan myös takaisin. Mattojen hintoihin vaikuttavat niiden laatu, koko, ikä ja kunto. Käsinkudotut matot ovat pitkäikäisiä ja luonnonväreillä värjätyt kilim-matot patinoituvat kauniisti eivätkä menetä arvoaan, jos ne ovat kuluneet tasaisesti. Päinvastoin, kauniisti kuvioitujen vanhempien mattojen hinnat voivat kiivetä hyvinkin korkeiksi. Aito käsinkudottu kilim-matto on siis hyvä sijoitus. 

Mattojen materiaalina käytetään enimmäkseen puuvillaa ja villaa, joskus myös kamelin ja vuohen karvaa. Väreinä käytetään paljon luonnonvärejä, joita saadaan kasveista, marjoista ja juurista.

Minä niin rakastan käsintehtyjä, uniikkeja ja persoonallisia esineitä. Yritän tukea ja suosia käsityöläisiä. Kotini seiniä koristavat ystävien maalaamat tai askartelemat taulut ja muutamia huonekaluja, kuten ruokapöydän sekä työpöydän olen teettänyt puusepällä. Onnistuneen muuttosuorituksen jälkeen päätin palkita itseni ja sijoittaa aitoon, käsinkudottuun kilim-mattoon. Teollisia mattoja olisin saanut paljon halvemmalla, mutta minkäs teet, kun rakastat tavaroita joilla on tarina. 

Ostin ensin Itä-Anatolian alueella, Malatyassa, tehdyn maton, joka oli uuteen olohuoneeseeni kuitenkin aivan liian pieni. Palautin sen, tutkimme mattovalikoimaa uudelleen ja sain sovitettavaksi toisen maton, joka on kotoisin Kappadokian alueelta Kayserista, joka on tunnettu itämaisista matoistaan. 

Turkkilaisten Kilim-mattojen kuvioissa esiintyy monipuolisesti niin geometrisia muotoja kuin eläin- ja kasviaiheitakin. Kuvioilla on paljon symbolisia merkityksiä. Omassa matossani on esimerkiksi "suden suu" (Kurt Ağzı) nimisiä -kuviointeja. Anatoliassa nomadit paimensivat karjaa ja heidän uhkanaan olivat susien hyökkäykset. Nomadit käyttivät näitä symboleita suojana susia vastaan. Matossani on myös rakkaus-symboleita (Aşk ve Birleşim). Tämä Kaukoidästä Anatoliaan periytynyt symboli tunnetaan yleisesti nimellä Ying-Yang. Anatoliassa symboli viittaa miehen ja naisen väliseen harmoniaan. Kuvio koostuu kahdesta vastakkaisesta väristä, joissa kussakin on piste toisesta väristä. Sen kerrotaan symbolisoivan, että luonnossa mikään ei ole puhdasta tai virheetöntä ja vastakkaiset asiat täydentävät toisiaan. Ihania symbolien kertomia tarinoita mahtuu yhteen mattoonkin valtavasti. Nyt mattoja katselee ihan uusin silmin ja yrittää tunnistaa niistä erilaisia kuvioita ja symboleita.

Kilim-mattojen kuvioiden ja symboleiden selityksiin voit perehtyä lisää esimerkiksi näillä sivustoilla:
» https://kilims.org/kilim-motifs-and-what-they-mean/
» https://www.kilim.com/kilim-wiki/kilim-motifs


Kopmaz Halım Şekerhane, Bostancıpınarı Cad. Martı Sk. no: 5, 07400 Alanya/Antalya

 

Mattokauppaa vastapäätä on muuten erinomainen Lezzet durağı lokanta, josta saa herkullista turkkilaista kotiruokaa edullisesti. Suosittelen poikkeamaan myös siinä lounaalla mattokauppojen lomassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti