maanantai 24. helmikuuta 2014

Mielensäpahoittaja

Tänään päätimme lennosta mennä nauttimaan sushia. Olin ostanut Grouponin kautta lahjakortin erääseen ravintolaan.

Saavuttuamme paikalle ojensin lahjakortin tarjoilijalle, joka ensi töikseen kysyikin olemmeko varanneet sushit etukäteen. Emmepä olleet. Diilin ehdoissa kuulemma luki, että tilaus olisi pitänyt tehdä tuntia ennen. Koska olen muutamien viimeaikaisten tapahtumien myötä joutunut virittäytymään "rähinämoodiin" en jäänyt nytkään nieleskelemään pettymystäni. Pyysin tarjoilijaa näyttämään ehdoista sen kohdan missä varaus pyydetään tekemään. Ehdot (kaikkine kirjoitusvirheineen) kuuluivat seuraavasti:
"Ehdot
Voimassa: Ma-pe 26.03.2014 asti klo 15-21. Pöytävaraus/tilaus väh. 3 vk ennen voimassaolon päättymistä., Rajoitukset: Yksi lahjakortti per henkilö. Voit ostaa useampia lahjaksi., Lunastus: Varaa pöytä/tee take away -tilaus puh. 040-153 5999 tai 044-546 5965. Take away -tilaus tehtävä väh. 1h ennen. Näytä Groupon-lahjakortti tai sen mobiiliversio paikan päällä., Lisätietoja: 20 kpl lajitelma syötävä paikan päällä. 40 kpl lajitelma vain take away -tilauksena., Katso tästä kaikkia diilejä koskevat ohjeet."


Aluksi pyrin huomauttamaan asiallisesti, että minun mielestäni ehdoissa mainittiin vain siitä, että take away -tilaus pitää tehdä tuntia aikaisemmin ja lahjakorttini oikeuttamaa 20 kappaleen lajitelmaa ei edes saanut take away, vaan se piti syödä paikan päällä. Tarjoilija jatkoi vänkäämistä, että tilaus pitää tehdä tuntia etukäteen, niin lukee ehdoissa ja netistä löytyy täydelliset ehdot. Minun mielestäni täydelliset ehdot taas pitäisi olla tulostettavassa lahjakortissakin, koska nimensä mukaisesti sen voi antaa myös lahjaksi eikä näin ollen lahjan saaja tajua välttämättä käydä ehtoja netistä tarkistamassa. Tarjoilija jatkoi vääntämistä, että kyllä kaikki diilit pitää tilata tuntia aikaisemmin. Väännön jatkuessa "rähinämoodini" alkoi nostamaan päätään ja kysyin onko paikalla ketään, jolle voisin epäselvistä ehdoista valittaa. Tarjoilija kävi jostain asiaa kysymästä ja palasi takaisin samaa vanhaa virttä toistaen; tilaus pitää tehdä tuntia aikaisemmin ja ehdot löytyvät netistä. Lopulta hän sanoi tarkistavansa keittiöstä onko susheja saatavilla. Minä sanoin, että puoli tuntia voimme odottaa, mutta tunti on ehdottomasti liikaa. Susheja oli kuulemma saatavilla ja meidät ohjattiin viimein pöytään.

Edellä malliesimerkki jähmeästä ja huonosta asiakaspalvelusta. Tilanteen olisi saanut pienellä vaivalla saanut ketterästi kännettyä kaikille edullisemmaksi asiakaspalvelutapahtumaksi. Nähtyään ehdot lahjakortista tarjoilija olisi voinut pahoitella, että ehdot on tosiaan ilmaistu epäselvästi ja kertoa, että pitää jatkossa pyrkiä ilmaisemaan asia selvemmin myös paikan päällä syötävien annosten suhteen. Sen sijaan, että hän alkoi väittelemään ehdoista, hän olisi voinut suoraan kysäistä keittiöstä onko susheja saatavilla ja ohjata meidät pöytään. Näin kaikille olisi jäänyt tapahtumasta parempi maku suuhun sekä tyytyväisempiä asiakkaita, jotka tulisivat ravintolaan vielä ehkä toistekin. Ei heittää bensaa liekkeihin, vaan hoitaa homma ennenkuin asiakas ehtii hiiltymään. Lisäksi ei olisi ollut pahitteeksi anteeksipyyntö tai joku muu pieni ja harmiton ele, joka olisi osoittanut, että tarjoilija on pahoillaan epäselvien ehtojen aiheuttamasta sekaannuksesta. Mutta ei mitään. Epäselvistä ehdoista turhautuneena ja nälkäisenä, varsinkin nykyisenä someaikana, huono sana kiirii valitettavan nopeasti eteenpäin. Itse ruoka oli kuitenkin hyvää ja palvelusta huolimatta saatan antaa ravintolalle vielä toisen mahdollisuuden. Tämänkin avautumisen tarkoituksena oli lopulta ottaa tästäkin opiksi ja miettiä miten voisi lisätä ketteryyttä omissa toimissaan ja kääntää epäedulliset tilanteet suotuisemmiksi. Varsinkin jos sattuu työskentelemään suoraan asiakasrajapinnassa.

ps. minä en edes netistä näin jälkeenpäin löytänyt mitään ehtoja, joissa olisi mainittu, että paikan päällä syötävä 20 kappaleen sushilajitelma pitäisi tilata tuntia aikaisemmin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti