tiistai 6. lokakuuta 2015

Bastionin tunnelit (Bastionide käigud)

Viikonloppuloma Tallinnassa päätettiin tutustumalla Tallinnan vanhan kaupungin maanalaisiin käytäviin.

Muutama vuosi sitten yritimme päästä tutustumaan tunneleihin, mutta käytäviin pääsee vain opastetuilla kierroksilla, jotka olivat silloin jo täynnä. Päädyimme tuolloin ihmettelemään Tallinnaa Kiek in de Kök -tornista, joka sijaitsee tunneleiden sisäänkäynnin yhteydessä. Emme saaneet nytkään aikaiseksi varata kierrostamme etukäteen, mutta onneksi kierrokselle oli vielä paikkoja. Jos haluaa siis varmistaa pääsynsä kierrokselle, kannattaa paikat varata jo ennakkoon.

Ennen tunneleihin sukeltamista katsottiin video Tallinnan ja tunneleiden historiasta. Bastionin tunnelit rakennettiin 1600-1700 luvulla. Käytäviä käytettiin sotilaiden, ammusten ja muiden varusteiden suojaamiseen sekä piilottamiseen vihollisilta.
Tunnelit ovat toimineet pommisuojana maailmasotien aikaan ja niistä ajoista oli myös pieni videoesitys kierroksen varrella. Sittemmin tunnelit ovat tarjonneet suojaa myös punkkareille ja asunnottomille, jotka viettivät aikaa ja asustelivat autioiden käytävien suojissa, ennenkuin ne kunnostettiin ja otettiin museokäyttöön.
Kierroksen loppuun kuului vielä mielestäni kohtuullisen turha "matka tulevaisuuteen", jossa matkattiin modernilla junalla ihmettelemään mitä kaikkea tulevaisuus mahtaa tuoda tullessaan ja miten Tallinnan kaupunkia tullaan vielä mahdollisesti rakentamaan.

» Kiek in de Kök & Bastion tunnels, www.linnamuuseum.ee
 

1 kommentti:

  1. Hienoja kuvia tunnelista. Mielenkiintoista, että tunnelit ovat olleet suoja asunnottomille. Voisi itsekin joskus tuolla käydä, täytyykin sitten muistaa varata paikat ennakkoon.

    VastaaPoista