torstai 15. tammikuuta 2009

Kirja-ale

En voinut vastustaa sitä. Kirja-alea. Mukaan tarttui kirjoja sisustuksesta, Tove Janssonista, Dalai Lamasta ja Tuire Kaimion eläinnäyttelijöistä. Mukavaa iltalueskelemista pitkäksi aikaa. Kesät ovat yleensä minun lukuaikaani. Kun on aikaa nauttia auringosta hyvän kirjan parissa.

On ollut hyvä viikko. Olen käynyt sävyttämässä karppiani, saanut uuden pyykkikoneen rikkoutuneen tilalle, langennut lehtimyyjän puheisiin, muuttanut uuteen valoisaan ja tilavaan työhuoneeseen, jonka ikkunan takana ison männyn latva, jossa toivon vielä näkeväni oravien kirmaavan.
Suunnitteilla myös ihana matka talvilomalla ystävän luo Portugaliin.

Edes painopinnanvalmistajan ammattitutkinnon tutkintoraportti ei saanut mieltä matalalle. Ei tällä viikolla, ei tänään. Vaikka lista täydennettävistä osioista olikin riittävästi olivat ne kuitenkin vain yhdestä osa-alueesta, työasemataittajan tuotantotehtävistä... tavutuskieli ei ole suomi, loppumerkit linkittämättä, ulkoasussa pientä muokkaamista, taulukon muotoilu kesken, syväykset pehmeitä, kloonaus tapettimainen, profiilit eivät ohjeen mukaiset, grafiikan luonti täydennettävä, logon tekstin vektorointi ei vastaa originaalia, pylväsgrafiikka ei mallin mukainen, täydennettävä laitekuvaukset, rasteritiheydet ja värin max-peitot, kuvat profiloimatta...

Tuota listaa katsellessa vaikuttaa, että eihän se osannut mitään. Mutta kyllä minä osasin. Paljonkin. Muut osa-alueet osioineen olivat hyväksytty, vaikkakin osa huomautuksin... viestintäalan yleistiedot ja taidot, ATK:n perustiedot, viestintäalan toimialatieto, painotuote ja visuaalinen viestintä, painotuotteiden valmistuksen perustekniikat ja -prosessit, kielitaito, painopinnanvalmistajan perustiedot ja taidot, painopinnan valmistuksen tietojenkäsittelyjärjestelmät, painopinnan valmistuksen tärkeimmät työohjelmat, taittotyö ja tiedoston valmistus, verkkoviestinnän/multimedian tekniikat, laatutyön ja -järjestelmien periaatteet, sosiaaliset taidot, kirjataitto, PDF-tiedostojen luominen ja muokkaus, tiedostojen muunto, työasema-asemointi, asiakaspalvelu, ilmoitustaitto sekä tiedostojen ja ohjelmien asennus...

Ilmaisin tyytymättömyyteni koulutuksen tasoon ja laitoin palautetta. Saa nähdä miten tässä vielä käy. Osan osaan täydentää helposti, mutta osa ei kyllä onnistu ilman lisäopetusta. Jos en niitä riittävästi osannut näytössä en tiedä miten voisin niitä oppia täydennykseenkään mennessä? Ja kun en tiedä ketään kuka olisi päässyt näyttötutkinnosta läpi ilman lisäopetustunteja ja maksullista täydennystä tulee väistämättä rahastuksen maku suuhun. Hyvä tutkinnon on ollakin tarvittavan vaativa, jotta sillä on jotain arvoa, mutta jos kukaan ei pääse läpi on vikaa oltava jossain muuallakin kuin vain opiskelijoissa.

1 kommentti:

  1. Heipat!
    Ihanalta näyttää teidän uusi talo, paljon onnea alkuun. Kiva lukea sun blogia, koskahan nähdään livenä?
    Älä anna tutkinnon kommenttien masentaa; kyllä sä osaat.
    Iloista kevään alkua!

    VastaaPoista