torstai 11. helmikuuta 2016

Talvikausi AlanyassaTuristin silmin katsottuna Alanya viettää talvella hiljaiseloa valmistautuen seuraavaan sesonkiin. Kausi alkaa yleensä vilkastumaan vähitellen maaliskuun tienoilla ja hiljenee taas syys-lokakuussa. Sesonkiaikaan suomalaisetkin matkanjärjestäjät tekevät paljon matkoja Alanyaan ja Suomesta lennetään suoria lentoja Gazipasan lentokentälle.

Turisteja Alanyassa riittää kuitenkin talvellakin, mutta ei tietenkään siinä määrin kuin sesongin ollessa käynnissä. Enimmäkseen talvea paossa on vartuneempaa väkeä, joilla on täällä omistus- tai vuokra-asunto, ja joille Alanyan kesän paahtavat helteet ovat vähän liikaa. Tammikuun lopulla koululaiset viettivät Turkissa kahden viikon talvilomaansa, joten silloin osa paikallisista lähti talvilomailemaan ja tapaamaan sukulaisiaan muihin kaupunkeihin. Vastaavasti koululaisten loman aikaan täällä näkyi myös turkkilaisia matkailijoita.Monet ravintolat ovat vetäytyneet talvilevolle, mutta yllättävän moni paikka pitää ovensa auki talvellakin. Varsinkin satamassa ravintolat keräävät viikonloppuisin väkeä ihan mukavasti, enimmäkseen paikallisia, länsipuolella olevissa turistiravintoloissa taas useimmat pöydät seisovat tyhjillään. Myös rannalla on muutama satunnainen rantabaari avoinna talvellakin. Kaduilla saa kävellä suhteellisen rauhallisesti, ravintoloiden sisäänheittäjistä ei ole juurikaan riesaa. Bazaareista joku saattaa joskus intoutua huutelemaan jotain.Atatürk bulevardilla muutamat bazaarit sinnittelevät avoinna, kovin myöhään ne eivät kuitenkaan ole avoinna, kuten kesällä. Atatürk bulevardin itäpäästä löytyy enemmän avoinna olevia kauppoja ja ravintoloita, samoin kuin enemmän paikallisten suosiossa olevalta 25 metrin kadulta. Sieltä löytyy runsaasti erilaisia vaatekauppoja, ravintoloita sekä sisustus-, kosmetiikka- ja elektroniikkaliikkeitä. Jos siis bazaarikojujen samankaltainen valikoima alkaa puuduttamaan, kannattaa puikahtaa 25 metrin kadulle ihmettelemään kauppojen tarjontaa. Talvikaudellakin shoppailu Alanyassa onnistuu siis varsin hienosti ja monet liikkeet hehkuttavat ikkunoissaan suuria alennuksia (indirim).Ruokakaupat ja marketit ovat normaalisti avoinna, pitäähän paikallisten syödä talvellakin. Ruokaostoksiaan voi käydä myös täydentämässä vihannes- ja hedelmämarkkinoilla, maanantaisin Obassa, tiistaisin kauppahallin luona ja perjantaisin keskustassa.

Naapurimaassa Syyriassa on käynnissä sota, joka näkyy hurjana pakolaistulvana sekä Turkissa että Euroopassa. Tilannetta seurataan tietenkin täälläkin, mutta Alanyassa pakolaistilanteesta ei näy kuitenkaan merkkejä. Alanyasta Syyrian rajalle on matkaa useita satoja kilometrejä, eikä pakolaisvirrat kulje Alanyan kautta. Illan pimetessä kuljen täällä turvallisemmin mielin kuin Helsingissä. Alanya tarvitsee turisteja, koska niin monen elanto on täällä kiinni turismista, suoraan tai välillisesti. Sitä ei haluta riskeerata.Kenties olen jo unohtanut millaista hulina täällä voi kesäisin parhaimmillaan olla, mutta kaikenkaikkiaan Alanya on oma ihana itsensä talvellakin, rauhallinen ja turvallinen. Olemmekin ihmetelleet miksei se vedä enempää turisteja puoleensa myös varsinaisen sesongin ulkopuolella. Muutamaa sadepäivää lukuunottamatta aurinkoa on riittänyt ja ilmat ovat olleet ihanteelliset lenkkeilyyn, saa läkähtymättä kierrellä pidempiäkin matkoja ja tutustua paikkoihin. Istahtaa välillä teekupposelle ja vain fiilistellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti