sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Bulgaria – ruusuja, viiniä ja kyrillisiä kirjaimiaKun reilu viikko sitten nappasin äkkilähdön Bulgariaan, en lähtökohtaisesti tiennyt maasta juuri mitään. Hyvin pian se osoittautui hyvin edulliseksi maaksi, jossa riittää kaunista ja vehreää luontoa, ruusuja, pääskysiä sekä halpaa viiniä.
Jo ensimmäisen päivän myötä minulle valkeni, että ruusut on Bulgarian juttu. Ympäristössä oli runsaasti kauniisti kukkivia ruusupensaita ja kävelyretkillä löysin monia ruusutarhoja, joista näyttävin oli Balchikissa, siitä tulossa oma blogikirjoituksensa myöhemmin. Bulgaria on yksi maailman suurimmista ruusuöljyn tuottajista ja se tuottaakin 70 prosenttia koko maailman ruusuöljystä. Arvokkaasta ruusuöljystä valmistetut tuotteet ovat Bulgariassa hyvin edustettuina. Hajuvesien lisäksi ruusuöljyä käytetään muuhun kosmetiikkaan ja elintarvikkeisiin, kuten hilloihin ja suklaisiin sekä viiniin ja likööriin

Bulgaria on yksi Euroopan edullisimmista maista, joka kävi selväksi jo heti ensimmäisenä iltana, kun hotellille saavuttuamme lähdimme hieman tutkimaan ympäristöä ja juomaan lasilliset viiniä loman kunniaksi. Bulgarian rahayksikkö on leva (BNG) ja lasillinen viiniä ensimmäisessä löytämässämme ravintolassa maksoi 5 levaa eli noin 2,5 euroa. Viikon aikana halvimmillaan viinilasillisen sain eräästä rantabaarista 3 levalla (eli n. 1,5 €).
Ravintolassa syöminen oli edullista ja kaduilla oli kojuja, joissa myytiin edullisesti pientä purtavaa. Annosten hinta vaihteli 8-20 levan välillä (4-10 €). Monessa ravintolassa hinta sisälsi vain pääruoan, lisukkeet, kuten riisi tai perunat löytyivät listalta erikseen.

Ihastuksekseni huomasin bulgarialaisten pitävän letuista, joita myytiin myös pienistä kojuista sekä tarjoiltiin ravintoloissa jälkiruokana esimerkiksi jäätelön ja hedelmien kera. Letut katukojuissa maksoivat 1,50 levaa/kpl eli n. 0,80 euroa. Ravintolasta hedelmillä täytetyn letun jäätelön ja kermavaahdon kera sai 7 levalla (n. 3,5 €).

Bulgariassa käytetään kyrillistä kirjaimistoa, joka hankaloitti esimerkiksi ravintolalaskujen tarkastamista, koska minulla ei ole aavistustakaan mitä kyrilliset merkit tarkoittavat. Hyvin nopeasti bulgarialaiset tekivät selväksi, että kyseessä eivät ole venäläiset kirjaimet vaan nimenomaan bulgarialaisten kehittelemä kirjoitusjärjestelmä, joka sittemmin otettiin käyttöön myös Venäjällä ja muilla lähialueilla. Kyrillisten kirjaimien historia juontaa siis aina Bysantin aikakaudelle, 800-luvulle, jolloin muinaiskirkkoslaavi eli muinaisbulgaria kehitettiin.
Majapaikkamme sijaitsi Albenassa, joka on erityisesti lapsiperheiden suosima, rauhallinen ja aidattu turistikeskus. Jos kaipaa lomaltaan vain aurinkoa ja rantaa, Albena on varmasti loistava vaihtoehto. Albenassa itsessään ei ole juurikaan nähtävää ja huvituksia riittää lähinnä vain perheen pienimmille. Jos taas haluaa enemmän näkemistä ja tekemistä pitää Albenan alueelta poistua muualle seikkailemaan.

Busseja kulki harvakseltaan, joten turvauduimme päiväretkillämme taksikyytiin, joka yleiseen hintatasoon verrattuna oli verrattain kallista. Teimme päiväretken Varnaan, joka on Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki, noin 30 kilometrin päässä Albenasta. Edestakainen taksikyyti sinne maksoi 80 levaa (n. 40 €). Varnan lisäksi vierailimme läheisessä Balchikin kylässä, jonne edestakainen taksi maksoi 50 levaa (n. 25 €). Kävin myöhemmin tutkimassa myös Kultahietikon aluetta, jonne edestakainen taksi maksoi 60 levaa (n. 30 €), Näistä seikkailuista lisää myöhemmin.
Bulgaria vaikutti kauniilta ja vehreältä maalta, jolla on mielenkiintoinen historia. Maana se kuulostaa houkuttelevalta, koska matkailijana kaipaan matkakohteelta muutakin kuin pelkkää lämpöä, aurinkoa ja pitkiä hiekkarantoja. Albenan kadut oli kuitenkin hyvin nopeasti talsittu ristiin rastiin. En ole kovinkaan kiinnostunut shoppailusta ja rannoilla makoilusta vaan huomaan kaipaavani enemmän tekemistä, näkemistä ja kokemista, jota rajoitti tällä kertaa rauhallinen sijaintimme aidatussa perhelomakohteessa yhdistettynä rajalliseen matkabudjettiini. Siksipä ensimmäinen kokemukseni Bulgariasta jätti minut vähän kylmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti