tiistai 4. huhtikuuta 2017

Antiikin aikainen Syedran linnoitus




Pari viikkoa sitten olimme roadtripillä Gazipaşassa ja takaisin tullessamme ystäväni kysyi olenko ikinä käynyt Syedrassa. En ollut koskaan kuullutkaan paikasta ja ihmettelin, että missä "seeprassa", luulin hänen tarkoittavan lähinnä jotain ravintolaa.

Parikymmentä kilometriä ennen Alanyaa, idästä tullessa hieman Kargıcakin jälkeen, käännyimme pois päätieltä ja automme lähti kiipeämään pientä hiekkatietä yhä ylemmäs ja ylemmäs. Todellinen off road -seikkailu kuoppaista hiekkatietä kiemurrrellen banaaniviljelmien keskellä. Ylhäällä meitä odotti parkkipaikka, lumoavat maisemat ja laiduntava vuohilauma. Opaskylteistä tajusin meidän saapuneen Syedran antiikin aikaiselle linnoitukselle.




Lähdimme kipuamaan portaita ylös kohti raunioita. Kävellenkin tie linnoitukselle voi olla paikoin haastava, joten mukaan kannattaa varata kunnon kengät (ei siis korkokenkiä, jos ei ole yhtä kokenut offroadaamaan niillä kuin ystäväni).




Syedran linnoituksen historia juontaa tutkijoiden mukaan jopa 700-luvulle eaa. ja asutusta siellä on ollut 1200-luvulle asti. Syedran uskotaan olleen yksi Rooman valtakunnan tärkeimmistä kaupungeista tällä alueella ja Rooman valtakunnan lisäksi kaupungissa oli elämää myös Bysantin ajoilla.




Syedrassa, enemmän tai vähemmän, säilyneitä rakennuksia ovat esimerkiksi muinainen temppeli, kirkko, vesisäiliöt, kylpylä sekä näyttävä 10 metriä leveä ja 250 metriä pitkä katu, jota ovat aikoinaan reunustaneet hienot pylväät. Nykyään osa pylväistä pötköttää pitkin maata. Paremmin säilyneitä esineitä Syedrasta on pelastettu Alanyan arkeologiseen museoon.

Kaikenkaikkiaan rauniot olivat mielestäni isommat ja näyttävämmät kuin Kale-linnoituksen sisimmässä osassa Alanyassa. Syedran linnoitus on yksi hyvä todiste taas siitä, kuinka paljon Turkissa löytyy uutta tutkittavaa, jopa näinkin läheltä Alanyaa, jossa olen seikkaillut jo vuosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti