lauantai 17. maaliskuuta 2012

Sudenkorento

Ruskohukankorento (Libellula quadrimaculata)

Isotytönkorento (Erythromma najas)

Kesä 2010 oli niin helteinen, että lomalla tuli vietettyä tuntikausia ihan vain järvessä seisten ja kahlaten. Jotta kahlailu ei alkanut tympimään otin seurakseni kameran ja kuvailin siellä sudenkorentoja sekä muita ötököitä.

Tällaisen ihmeellisen ötökän bongasin pöydän alle kiinnittyneenä ja vasta nyt, pari vuotta myöhemmin, sain selvitettyä arvoituksen, että mikä ihme se oikein on. Etsin yksi ilta kuvia sudenkorennoista ja silmiini sattui kuvia sudenkorennon metamorfoosista, esim. tässä ja tässä. Eli kuvaamani ihmeötökkä olikin sudenkorennon toukan kotelo.

Uskomatonta, että tuollaisesta pienestä kotelosta voi kuoriutua niin iso ja mahtava korento!

Sudenkorennoilla on dramaattinen muodonmuutos, kun vedessä elävästä ja kiduksilla hengittävästä toukasta kehittyy ilmojen akrobaatti. Toukkavaihe kestää useimmilla suomalaisilla lajeilla 2-3 vuotta, jonka aikana toukka luo useaan kertaan nahkansa. Kuoriutumisvalmis toukka lopettaa syömisen, etsiytyy pois vedestä sopivalle alustalle kuten ruo'onpätkälle, tai tässä tapauksessa puutarhapöydän alle, kuivattaa itsensä ja kuoriutuu. Ennen kuoriutumista aikuinen yksilö kehittyy toukkanahan sisälle metamorfoosissa, jossa loppujen lopuksi toukan näköisen yksilön sisällä on itse asiassa kuoriutumisvalmis aikuinen sudenkorento.

Tulisipa pian kesä, että pääsisi taas bongailemaan ja kuvaamaan näitä hienoja otuksia! Suomen Sudenkorentoseuran sivuilta löytyy Suomessa esiintyvistä korentolajeista tietoa ja upeita kuvia. Katsokaapa vaikka tätä satumaista kuvaa isokeijukorennosta, kirjoukonkorennon hienoa väritystä ja siipien suonitusta tai tätä hienoa kuvaa vaskikorennosta. Tuota yhtä kuvaamaani korentoa en tosin onnistunut vielä tunnistamaan. Eri lajia se näköjään ainakin on, koska siipitäplät puuttuvat. Vähän Sudenkorentoseuran sivuja pläräiltyään osaa katsoa korentoja jo ihan uusin silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti