Syksyn verkkainen vaihtuminen talveen ei ole ensinkään hullumpaa aikaa. Se on turvaamisen ja huolehtimisen aikaa, se on aikaa jolloin itse kukin kerää talven varalta niin suuria varastoja kuin suinkin. Tuntuu hyvältä kerätä omaisuutensa aivan likelle itseään, koota ajatuksensa ja kääriytyä lämpöönsä ja kaivautua kaikkein perimmäiseen koloon, turvallisuuden keskipisteeseen, missä voi puolustaa kaikkea mikä on tärkeätä ja arvokasta ja ikiomaa. Sitten saavat pakkaset ja pimeys ja myrskyt tulla minkä ehtivät. Ne haparoivat ovia ja etsivät aukkoa josta päästä sisään, mutta se ei onnistu, kaikki ovet ovat lukitut, ja niitten takana istuvat ne jotka ovat ajoissa osanneet pitää varansa ja nauravat lämpimässä ja yksinäisyydessä.
- Tove Jansson, Muumilaakson marraskuu
Rokotukset
Täytyy myöntää, että omat rokotukseni ovat aika retuperällä. Kävin marraskuussa ottamassa kausi-influenssa rokotteen ja sen myötä innostuin selvittelemään vähän muitakin rokotuksia. Kovin helppoa siitä ei ole tehty. Jäykkäkouristuksen muistan ottaneeni tässä kymmenen vuoden sisällä, jouduttuani koiran hampaisiin, mutta siitäkään en mitään dokumenttia onnistunut löytämään. Työterveyteni tarjoaja taas on muuttunut pariin otteeseen, eivätkä rokotetiedot ole kulkeneet mukana ja rokotekortin olen itse onnistunut hukkaamaan jo aikapäiviä sitten.Kotikaupungissani Vantaalla matkailijoiden perusrokotukset saa julkisen terveydenhuollon puolella omalta terveysasemalta. Terveysasemilla hoidetaan Euroopan matkakohteisiin sekä kaukomaiden yleisimpiin turistikohteisiin tarvittavat rokotukset, joita ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus, poliorokotus, MPR (tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti) ja hepatiittirokotukset. Vantaalta löytyy parilta terveysasemalta myös kätevä matkailijoiden rokotusvastaanotto, josta saa lisäksi matkailijoiden erityisrokotteita (mm. keltakuumerokotus ja resepti malarianestolääkitykseen).
» Vantaa: Matkailijoiden rokotusvastaanotto
Monilla yksityisillä lääkärikeskuksilla on myös omat matkailuklinikkansa, jossa tehdään henkilökohtainen suunnitelma tarvittavista rokotuksista, esim. Terveystalon Rokotus- ja MatkailuKlinikka ja Aava Matkailuklinikka, jonka sivuilta löytyy myös rokotushinnastoa.
Matkailijoiden terveysopppaassa kaikille Turkkiin matkaaville suositeltava rokotesuoja on kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) ja hepatiitti A. Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja on taas hepatiitti B, lavantauti ja kausi-influenssa.
» Matkailijan terveysopas: Turkkiin suositeltava rokotesuoja
Myös Rokote.fi:stä löytyy matkailijan rokoteopas, josta voi tarkistaa maakohtaiset rokotussuositukset.
» http://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/turkki/
Matkustusilmoitus
Ulkoministeriö suosittelee varsinkin omatoimimatkailijoita tekemään ministeriölle matkustusilmoituksen ennen matkaa, etenkin jos on matkaamassa riskialttiille alueelle. Turkissa sellaisia alueita on tällä hetkellä erityisesti Kaakkois-Turkissa sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa. Pakettimatkalaisten tiedot kulkeutuvat ministeriöön yleensä matkanjärjestäjän kautta, mutta matkustusilmoituksen voi halutessaan tehdä kaikista ulkomaan matkoista.Matkustusilmoituksien ansiosta ulkoministeriöllä on tiedossa maailmalla matkaavat suomalaiset ja heihin saadaan tarvittaessa yhteys hätä- tai kriisitilanteissa. Sellaisia voivat olla esimerkiksi luonnon järjestämät yllätykset; maanjäristykset, tsunamit ja tulivuorenpurkaukset. Nyt kun monessa maassa eletään levottomia aikoja, voidaan matkustusilmoitusjärjestelmän kautta varoittaa myös akuutista terrori-iskun uhasta. Esimerkiksi marraskuussa Pariisin terrori-iskujen aikaan kaupungissa olleille suomalaisille saatiin nopeasti välitettyä ohje pysytellä sisällä.
Matkustusilmoituksen voi tehdä helposti netissä tai tekstiviestillä.
» Ulkoasiainministeriön matkustusilmoitus
Matkavakuutus
Aikaisemmin käytössäni oli määräaikainen matkavakuutus, mutta alettuani matkustelemaan useammin vaihdoin käyttööni Ifin jatkuvan Matkavakuutuksen, joka on voimassa vuoden kerrallaan. Vakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta kunkin yksittäisen Suomesta alkavan matkan alkamisesta, joten parin kuukauden pituiselle matkalleni minun piti hakea lisäksi määräaikaista Matkavakuutusta matkan 45 vuorokautta ylittävälle ajalle. Meillä on myös kotivakuutus, joten olemme If Keskittäjäasiakkaita, muutoin määräaikaisen Matkavakuutuksen hakeminen ei olisi onnistunutkaan.» If Matkavakuutus
Passi
Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteesta löytyy viimeisimmät tiedot mitä passista kannattaa kurkata ennen matkaa. Esimerkiksi se, että Turkkiin matkaavan passin tulee olla voimassa 5 kuukautta maahan saavuttaessa ja passissa on oltava vähintään yksi tyhjä sivu Turkin viranomaisten maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Leimoja Turkissa kytätäänkin tarkasti, koska turistina voi viipyä maassa korkeintaan 90 vuorokautta puolen vuoden aikana. Päivien laskeminen onkin sitten ihan oma taiteenlajinsa, johon minun pitää perehtyä vielä tarkemmin. Varsinkin mikäli mielin kahden kuukauden jälkeen vielä palata Turkkiin.» Ulkoasiainministeriön matkustustiedote Turkkiin
Moikka! Mulla vähän samansuuntaiset suunnitelmat.. tammikuussa tarkoitus lähteä määrittelemättömäksi ajaksi nauttimaan Alanyasta :) ärsyttää tämä Suomen pimeä ja lumeton talvi.
VastaaPoistaHienot suunnitelmat sinullakin ;) Kenties me kaksi suomalaista törmäämme siellä samoilemassa Kleopatran autiolla(?) hiekkarannalla.
PoistaJuu aika autioita rantoja oli jo marraskuussa kun Alanyassa seikkailin ;)
PoistaJa kiva olisi törmätäkin, yksin kun matkaan olen lähdössä. :)
Tervetuloa Turkkiin! :) Vielä ainakin säät suosii, sateita odotellessa. :)
VastaaPoistaKiitos Miitu :) Toivotaan, että säät suosivat vielä tammi- ja helmikuussakin, vaikka villasukat ja -paidatkin on jo pakattu mukaan matkaan.
Poista