lauantai 17. joulukuuta 2016

Alanyasta Istanbulin ja Arlandan kautta Helsinkiin


Terveisiä taas talvisesta Suomesta! Reilun neljän kuukauden Alanyassa oleskelun jälkeen päätin lähteä viettämään joulua ja vuodenvaihdetta perheeni sekä suomalaisten ystävieni kanssa. Sopivien lentojen löytyminen Alanyasta Helsinkiin joulukuussa aiheutti hieman päänvaivaa. Suoria lentoja Gazipasan kentältä Helsinkiin ei turistikauden ulkopuolella lennetä ja lentojen hinnat sekä vaihtoajat huimasivat päätä.

Ystäväni kanssa päätimme lähteä samaan aikaan Suomeen joulun viettoon ja siksipä päädyimmekin hieman erilaiseen ratkaisuun: lensimme Gazipasasta ensin Istanbuliin, sieltä Arlandaan ja sieltä laivalla Suomeen. Näin vältyimme pitkiltä vaihtoajoilta, saimme nukkua vaakatasossa hytissä ja säästimme käyttämällä halpalentoyhtiö Pegasusta. Lennot Gazipasasta Istanbuliin ja Istanbulista Arlandaan maksoivat yhteensä vain 86 euroa ja laivamatka Tukholmasta Helsinkiin Viking Linellä C-hytissä 34 euroa.

Gazipasa - Istanbul

Seikkailumme alkoi siis aamulla viiden jälkeen hyppäämällä transferiin, joka kuljetti meidät Gazipasan lentoasemalle. Lentokenttäkuljetuksen hinta 724 Transferilla oli 21 TL (n. 6 €). Gazipasan pienellä kentällä hommat toimivat aina jouhevasti, lähtöselvitykseen ja passin tarkastukseen ei juurikaan tarvitse jonotella eikä lentokoneenkaan tarvitse odotella sopivan slotin löytymistä.
» 724 Transfer, www.724transfer.com

Matka Gazipasasta Istanbuliin kävi todella nopeasti ja kätevästi ja ihmettelinkin miksen aikaisemmin ollut lähtenyt Alanyasta muutaman päivän retkelle Istanbuliin. Mieleni olisi kovasti halunnut jäädä tutustumaan talviseen Istanbuliin, mutta seuraavaksi meitä kutsui jo Arlanda.

Istanbul - Arlanda

Lumisessa Istanbulissa pääsimme ensimmäistä kertaa tutustumaan Istanbulin toiseen lentokenttään, Istanbul Sabiha Gökçen International Airport, joka oli yllättävän iso lentokenttä. Tepasteltuamme kotimaan terminaalista ulkomaan terminaaliin sekä vessakäyntien, tupakkatauon ja vesiostosten jälkeen emme juurikaan ehtineet istahtamaan, kun boarding jo alkoi.

Oman jännityksensä matkaan toi tosiaan Istanbulin lumisateet, joiden takia lentoja oli jouduttu perumaan parina edellisenä päivänä. Meidän matkustuspäivänämme lumisateet olivat jo onneksi helpottaneet ja lennot saapuivat ja lähtivät ajallaan.
» Hürriyet Daily News: Scores of flights cancelled as Istanbul airport braces for snow

Arlanda - Helsinki

Arlandan lentokenttä oli meille kummallakin myöskin uusi tuttavuus. Olin jo ennakkoon kysellyt hieman Facebookin Suomalaiset matkailijat maailmalla -ryhmässä mikä olisi kätevin tapa siirtyä Arlandasta Viking Linen -terminaaliin. Siellä moni suositteli Flygbussia, mutta lopulta ajankäytön optimoimiseksi päädyimme kuitenkin Arlanda Express -junaan. Flygbussarna olisi körötellyt Tukholman keskustaan noin 45 minuuttia, kun junalla pääsimme keskustaan 20 minuutissa. Bussin hinta olisi ollut 119 SEK (n. 12 €), kun junalle hintaa tuli 280 SEK (n. 28 €). Molempiin lippuja saa ostettua lentokentältä löytyvistä lippuautomaateista.

 
Tukholman keskustaan tupsahdettuamme aikaa ei ollut enää liikoja laivaterminaaliin siirtymiselle. Olimme kuulleet, että taksiajeluissa kannattaa olla tarkkana, koska Ruotsissa taksialalta on purettu hintasäännöstely ja takseissa vallitsee vapaa hinnoittelu. Yksityisten taksien lisäksi Tukholmassa liikennöi ainakin kolme erilaista taksiyhtiötä, joilla kaikilla on omat hinnastonsa. Jatkoimme hyväksi havaitulla "Kysyvä tien löytää" -teemallamme ja tiedustelimme Arlanda Expressin infosta millä hintaa terminaaliin yleensä pääsee. Hintahaarukan saatuamme kyselimme takseilta hintoja ja hyppäsimme Taxi Stockholmin autoon, joka vastasi infosta saamaamme hintahaarukkaa, eli 150-250 SEK. Taksimatkallemme tuli lopulta hintaa 227 SEK (n. 23 €)  

 
Ruuhkista huolimatta saavuimme ajoissa Viking Linen -terminaaliin, saimme laivalippumme ja kömmimme autokannen alapuolelle C-hyttiimme. Pitkän matkustuspäivän jälkeen jaksoimme käydä vielä syömässä ja nauttimassa muutaman viinilasillisen onnistuneen seikkailumme päätteeksi. Sitten hytti ja unten maat jo kutsuivatkin. Aamulla heräsimme ihastelemaan auringon nousua ennen laivan saapumista Helsinkiin.

 
Reitti kuulosti huomattavasti hankalammalta kuin se loppujen lopuksi olikaan. Vaihdot sujuivat jouhevasti, emme joutuneet kärsimään tylsistyttävän pitkistä vaihtoajoista missään vaiheessa ja epäselvissä tilanteissa pärjäsimme loistavasti "Kysyvä tien löytää" -teemallamme. Kiitos ystävälleni Sannille mukavasta ja hauskasta matkaseurasta sekä reitin etsimisestä ja varaamisesta. Ehkä seuraavalla kerralla rohkenemme valitsemaan vielä jonkun haastavamman reitin, ihan vain Suuren Seikkailun nimissä.

Sanni kirjoittaa myös blogia, löydät hänen bloginsa osoitteesta: Lily: Aurinkoa etsimässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti