tiistai 20. marraskuuta 2018

Kaş - pikaretki sinne ja takaisin



Retkikohteena Kaş ja sen edustalla sijaitseva pieni saari, joka sijaitsee Kreikan puolella. Retken tarkoituksena olikin juuri poistua edullisesti maasta ja saada leimat passiin uuden turkkilaisen oleskeluluvan hakemista varten. Normaalisti oleskelulupaa hakiessa maasta poistumista ei vaadita, mutta työlupa vaati nyt tällaisen mutkan matkaan.





Etukäteen en ollut juurikaan ehtinyt tutustumaan retkikohteeseeni. Olin vain nähnyt kauniita kuvia pienestä satamakaupungista. Matkani alkoi Alanyan linja-autoasemalta, josta hyppäsin bussiin kohti Antalyaa. Antalyassa vaihdoin bussiin jonka määränpää olı Kaş.



Syksy ja talvi hiipivät Turkkiinkin, joten edellisen viikon Pamukkalen ja Green Kanyonin retkillä palellessani onnistuin hankkimaan oikein mojovan syysflunssan ja bussimatka meni lähinnä nuokkuessa. Paikallisbussit ovat kyllä kokemus sinänsä. Jos joskus ihmisiä ahdistaa pakettimatkabussissa kököttäminen, taukopysähdyksineen ja hotellilta toiselle kiertelyineen niin kokeilkaapa paikallisbussia. Tauoille pysähdellään säännöllisen epäsäännöllisesti ja niillä viivytään satunnaisia aikoja, 2-10 minuuttiin. Kyytiläisiä pudotellaan pois pitkin matkaa, kuka jää mihinkin kadun, huoltoaseman tai kasvihuoneen kulmalle. Bussin äänimaisema muodostuu puheensorinasta, josta voin erottaa ainakin turkkia, arabiaa ja englantia. Puhelimet soi ja piippaa, musiikki soi ja kyydissä oleva pieni lapsi ilmoittelee olemassaolostaan huudahtelemalla satunnaisesti. Joku pudottaa vesipullon lattialle ja bussin lattialla vierivää vesipulloa metsästetään kaikkien kyytiläisten voimin. Loppumatkasta vielä Jandarma (paikalliset lainvalvojat) pysäyttivät bussin ja keräsivät kaikkien matkustajien henkilötodistukset tarkistettaviksı.



Useamman tunnin bussimatkalla oli aikaa ihastella erilaisia maisemia, kun bussi matkasi vuoriston läpi ja rannikkoa serpentiinin lailla kiemurtelevalla rantatiellä. Matkan aikana vahvistui vain haluni päästä tutkimaan näitä maisemia vielä myöhemmin paremmalla ajalla. Matkan varrelta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, kuten Olympos-vuori, Chimera-tulet, Kemer, Demre ja Myran antiikin kreikkalainen satamakaupunki hautaseinämineen ja Kekovan vajonnut kaupunki.



Kaşiin saavuin illalla pimeyden jo laskeudttua. Matkan varrella olin bongaillut Momondosta ja TripAdvisorista muutamia hotelleja ja hostelleja. Avasin karttapalvelun puhelimestani ja lähdin suunnistamaan niitä kohden. Kaş on hyvin pienı ja kompakti, joten välimatkat keskustan ja sataman alueella ovat pieniä. Helposti päädyin keskusaukiolla, jonka reunustalla myydään lippuja Meisin saarelle lähteviin lauttoihin. Ostin lipun valmiiksı ja jatkoin majapaikan metsästystä. Löysin niistä yhden, hotellissa oli asiakkaita, mutta vastaanotossa ei ollut ketään, eikä kukaan vastannut puheluihinikaan. Luovutin ja lähdin yrittämään onneani seuraavaan kohteeseen. Ovet kiinni eikä ketään paikalla sielläkään. Satunnaisen naapurihostellin vastaanotossa näytti joku häärivän ja siellä minua viimeinkin lykästi. Vaatimaton, mutta hyvin siisti pieni huone odotti minua oman wc:n, suıhkun ja parvekkeen kera. Hostellin omistaja huomasi minun olevan kipeä, joten hän toi minulle vielä kunnon paksun peiton kunnon pussilakanoineen. Hetken kuluttua oveen koputettiin uudelleen ja hän oli valmistanut minulle vielä teetä, jossa limeä, minttua ja hunajaa. Taas ihana muistutus turkkilaisesta palvelukulttuurista ja välittämisestä. Huikeaan 100 liiran yöhintaan sisältyi myös aamiainen. Taisin olla ainut asiakas koko talossa ja minulle valmistettiin aamulla perinteinen turkkilainen aamiainen ihan yksityisesti. Aamiaisen jälkeen ehdin tutkimaan hetken verran kaupunkia, kunnes minua odottı lauttamatka Kreikan puolelle. Siitä lisää blogissani myöhemmin.
» Kastelórizo - hyppäys Kreikan puolelle





Saarelta palatessani riensin taas linja-autoasemalle ja matkasin Antalyan kautta kohti Alanyaa.

Matkabudjetti parin päivän seikkailulle (1 € = n. 6 tl):

  • Aamulla bussi kotoani linja-autoasemalle 3 tl
  • Alanya - Antalya paikallisbussi (11:35 - 14:20) 25 tl
  • Antalya - Kaş paikallisbussi (14:40 - 18:55) 30 tl
  • Hotelliyö sisältäen aamiaisen (Yusuf Pansion) 100 tl
  • Kaş - Meis lauttamatka 25 €
  • Kaş - Antalya paikallisbussi (17:00 - 21:10) 30 tl
  • Antalya - Alanya paikallisbussi (21:25 - 23:30) 25 tl
  • Taksi linja-autoasemalta kotiin 18 tl



Entinen suunnitelmallinen ja turvallisuushakuinen minäni olisi ollut tästä reissusta vallan kauhuissaan. Entinen minä, joka ei todellakaan ollut hyppäämässä pää edellä tuntemattoman virran vietäväksi ja kaihtoi epävarmuutta, muutoksia ja uusia haasteita. Mutta vastoinkäymiset, muuttuneet ja haastavat elämäntilanteet sekä muutaman vuoden asuminen Turkissa ovat todellakin opettaneet spontaaniutta ja epävarmuuden sietämistä. Varsinkin viimeiset kahdeksan kuukautta matkaoppaan työssä, jossa tilanteet elävät ja kahta samanlaista päivää ei ole. Kaikkeen ei voi eikä tarvitse valmistautua viimeisen päälle ja silti niistä selvitään ja elämä kantaa. Ja niin minä vain hyppäsin. Yksin. Vailla tietoa kohteesta, ilman etukäteissuunnitelmia ja aikatauluja. Nokka kohti maakunnan toista laitaa ilman edes tietoa yöpaikasta. Aika vapauttavaa. Ja hengissä selvisin.


"Minut oli vallannut uudenlainen irrallisuus joka ei ollut lainkaan eristäytyneisyyttä, vaan sitä että sai olla ulkopuolella, eikä ollut huono omatunto mistään. En tiedä miten se kävi, mutta kaikki muuttui yksinkertaiseksi ja minä annoin itselleni luvan olla pelkästään iloinen."


- Tove Jansson

4 kommenttia:

  1. Sujuvasti kuvattu. Lyykian niemimaa ja Kas ovat suosikkejani, Paljon historiaa nähtävänä. Kas:ssa on tullut piipahdettua syksyisin useita kertoja. Hotelleista suosittelen Sonnea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jouko :) Lyykian niemimaalla riittää kyllä ihmeteltävää ja pitää tosiaan palata sinne vielä tutkimaan paikkoja paremmalla ajalla.

      Poista
  2. Moi,uponneen kaupungin kylässä(Kale köy)asuin puoli vuotta.Meis (Kastellorizo)saarella kävin kymmeniä kertoja kun olin töissä purjelaivalla (Meta av Byxelkrok)Saaren takapuolella on sininen luola!Ylhäällä vuorella on vanha luostari!Terveisin Seppo Kanerva ,asun nykyään Marmariksessa (Sepiton elämysretket)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Seppo! Bongasinkin Meisin saarelta retkiä siniselle luolalle. Kuvien perusteella näytti niin hienolle paikalle, että sinne on vielä palattava joskus ja kiivettävä vanhalle luostarillekin, kiitoksia vinkeistä!

      Poista