maanantai 7. tammikuuta 2013

Huippuälykkäät eläimet


Tämä on sellainen ohjelma, joka pitäisi jokaisen ihmisen nähdä. Ihanat, viisaat eläimet! Pitkälle on tutkimuksissa harpattu niistä ajoista, kun väitettiin, että eläimillä ei ole järkeä eikä tunteita. Voi kun kaikki sen tajuaisivat.

Prisma: Huippuälykkäät eläimet
http://areena.yle.fi/tv/1758934

BBC:n tuottama dokumentti eläinten älykkyydestä. Katsottavissa Yle Areenan kautta vielä viikon ajan.Kuvat vanhempieni lintujen syöttöpaikalta, jonne vein linnuille joululahjaksi lyhteitä. Äitini syöttää ahkerasti lintuja ja syöttöpaikalla käy melkoinen kuhina, jota kävi kerran lintubongarikin ihmettelemässä. Äitini eläinhörhöilyn ansiosta kai minustakin on tällainen eläinhörhö tullut. Tosin siskooni se hörhöily ei ole iskenyt niin kovasti kuin minuun, vaikka samasta kodista ollaan lähtöisin. Biologinen isänikin kyllä tykkää syöttää lintuja ja seurailla niiden käyttäytymistä. Sijaisperheessä kasvaneena olen osaltani itsekin oiva etologinen koe-eläin sen suhteen, että mitkä käyttäytymismallit ja luonteenpiirteet ovat perittyjä ja mitkä opittuja.

Mutta lintujen käyttäytymiseen palatakseni harmittaa, kun on harvemmin valoisan aikaan kotona, että ehtisi lintulaudan vieraiden touhuja seurailemaan. Lintulautaa en olekaan pariin vuoteen omalle pihalle laittanutkaan eikä meillä olisikaan noin loistavaa paikkaa seurailuun kuin vanhempieni luona. Joskus yritin ja orava kävi varastamassa kaikki lintujen herkut sekä joku pieni hiirikin intoutui lintulaudan alapuolella pyörimään. Pitänee yrittää kuitenkin joku talvi vielä uudelleen.
 

2 kommenttia:

  1. Meilläkin oravat ovat nyysineet lintujen ruokia, mutta tänä talvena niitä ei ole näkynyt, kukahan on verottanut kantaa runsaasti?

    VastaaPoista
  2. Tuo oli oikein hyvä ohjelma minustakin.

    VastaaPoista