lauantai 24. huhtikuuta 2021

Taurusvuorilla villihevosten jäljillä

Ormanan viehättävä pikku kylä sijaitsee Turkin Taurus-vuoristossa 950 metriä merenpinnan yläpuolella, noin 130 kilometrin ja kahden tunnin ajomatkan päässä Alanyasta. Ormana kuuluu Antalyan maakuntaan, Ibradın kaupunkiin.



Ormana on ihanteellinen kohde luonnon ja historian ystäville. Taurusvuorten ja metsien ympäröimässä kylässä on viehättäviä vanhoja kapeita kujia ja taloja, jotka edustavat paikallista vanhaa arkkitehtuuria. Talojen historia vie aina Ottomaanien aikakauteen asti ja yli 300 historiallista taloa on säilynyt nykypäivään ajan hammasta uhmaten. Ne on rakennettu täysin luonnonmateriaaleista, paikallisesta kivestä ja setripuusta, joka on mäntykasvien heimoon kuuluva havupuusuku, joka kasvaa korkealla Taurusvuorilla. Taloja kutsutaan turkiksi nimellä "Dügmeli Ev" ("House with button") eli "nappitalo". Talojen kehikot ovat puusta ja ilman laastia tai sementtiä rakennettuja kivimuureja vahvistavat puupalkit, joiden päätyjä näkyy painiketta muistuttavina nappeina talojen seinissä. Rakennustyylin tarkoituksena oli suojella taloja mahdollisilta maanjäristyksiltä. Rakennusten puiset ovet ja ikkunanpielet ovat hyvin koristeellisia.




Viehättävää kylätunnelmaa luovat Ormanan kaduilla vapaina jolkottelevat lehmät. Kadun kulmassa kotkotti kanoja ja niitä päivystävä kukko. Katuja kuljeskellessamme törmäsimme ensimmäistä kertaa Turkissa myös oravaan. Lisäksi kaduilla oli toki myös kissoja ja koiria. Kylän keskustassa on moskeija ja pääkadulla marketti ja muutama ruokapaikka.

Ormanaan on perustettu Ormana Active -hanke, jonka tarkoituksena on elvyttää kylää vanhoja taloja kunnostamalla ja turismia lisäämällä. Luonnonhelmaan houkutellaan myös turkkilaisia turisteja.
» Ormana Active, https://ormanaactive.com/en/
» Ormana Mahallesi, http://ormana.bel.tr/tr/ormana-mahallesi-ibradi-akseki

Blogistani löytyy myös muutaman vuoden takainen kirjoitus kyläretkestä Ormanaan, jolloin vierailimme Ormanan lisäksi Sarıhacılarin maalaiskylässä, Aksekin etnografisessa talomuseossa ja Arapasti kastanjapuulla:
» Kyläretki Taurus-vuoristossa – uniikkia arkkitehtuuria ja perinteistä turkkilaista elämää


Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı – hotelliyö museossa

Ormanassa on ainakin kaksi hotellia, joista yöpaikaksemme valikoitui tällä kertaa tämä ihanan persoonallinen Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı*, kaksikerroksinen paikallista arkkitehtuuria edustava "nappitalo". Talon tarkkaa rakennusaikaa ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan vuodelta 1898. Hotellikäyttöön sitä alettiin kunnostamaan vuonna 2019.

Varasimme hotellin momondo.fi* -sivuston kautta. Esim. Booking.com -sivuston kautta ei ole tällä hetkellä edes mahdollista varata Turkissa turkkilaisia majoituspaikkoja, mutta momondo.fi* -sivusto löytää varaussivustoja, jotka toimivat Turkistakin käsin varatessa.



Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı* -hotellissa on yhteensä 11 huonetta, joista osassa on suihkut ja wc:t huoneen yhteydessä. Me valitsimme huoneemme yläkerrasta, josta löytyi museoituja huoneita, joissa suihku ja pesuallas löytyvät kaapeista, kuten vanhoissa turkkilaisissa rakennuksissa oli tapana. Wc:t löytyivät huoneiden ulkopuolelta yhteisistä tiloista.

Katso videolta kierros yläkerrasta ja huoneestamme.

Hotellista tuli mieleeni Aksekin etnografinen talomuseo, jossa vierailin samalla alueella pari vuotta sitten. Nyt sain ainutlaatuisen kokemuksen viettää aikaa ja yöpyä näin historiallisissa puitteissa. Rakennus oli täynnä upeita ja vanhoja asioita ja esineitä.

Hotellihuoneet olivat erinomaisesti varusteltu ja hyvin mietitty yksityiskohtia myöten. Huoneissa odottivat näin korona-aikaan käsidesi sekä maskit. Kiinnitimme huomiota mm. ihanan pehmeisiin pyyhkeisiin ja siihen, että pistorasiat oli kerrankin sijoitettu kätevästi sänkyjen yhteyteen puhelimien latausta varten. Pesualtaan yhteydestä löytyi kattavasti tarvikkeita, perinteisten shamppoon ja saippuan lisäksi myös pesukintaat, suihkumyssyt, meikkien pesulappuja, vanupuikkoja ja kynsiviila. Muslimivieraita varten kaapista löytyi rukousmatto ja -helmet.

Vierailumme aikana vietettiin muslimien pyhää paastokuukautta ramadania. Paasto on yksi islamin viidestä peruspilarista ja sen aikana muslimit kieltäytyvät syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja seksin harrastamisesta aamunsarastuksesta auringonlaskuun. Yöllä kolmen aikoihin heräsimmekin rummutukseen. Ormanan yöllisiä katuja kiertelivät rummuttajat, joiden tarkoitus oli herättää ihmiset syömään ennen auringonnousua. Erikoinen kokemus sekin, johon Turkissa en ole aikaisemmin törmännyt.

Aamulla meitä odotti alakerrassa herkullinen turkkilainen aamiainen. 

Hotellin henkilökunta ei puhunut juurikaan englantia, joka aiheutti hieman säätöä, mutta Google kääntäjän avulla siitäkin selvittiin. Henkilökunta oli muutoin hyvin ystävällistä ja avuliasta. Hotellia jouduttiin myös vähän etsimään, koska sen sijainti oli merkitty väärin Googlen karttaan, mutta pikkukylästä sen löytäminen ei ollut mahdottomuus. Ja mikäli päivän päätteeksi haluaa nauttia huurteisen oluen tai lasillisen viiniä, joutuu sitä hieman metsästämään. Hotellissa tai Ormanan kylän pikku marketissa ei myyty alkoholia, mutta saimme vinkin alkoholia myyvästä Ülker Marketista viereisestä Ibradın kylästä, josta kävimme hakemassa pari Efestä päivällisen kaveriksi. Myös läheisessä Ormana Active hotellissa* ja ravintolassa myydään alkoholia paikan päällä nautittavaksi. 

» Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı, https://yeniceriahmetagakonagi.com/en/home-page/
» Löydä parhaat hinnat johtavilta hotelli- ja varaussivustoilta* momondo.fi


Eynifin tasangon villihevoset

Noin 20 minuutin ajomatkan päässä Ormanan kylästä sijaitsee Eynifin tasanko. Vuorten reunustaman tasangon pinta-ala on 90 000 hehtaaria. Tasanko on tullut tunnetuksi selzukkien aikaisesta karavaanipysäkistään ja tasangolla vaeltavista luonnonvaraisista hevosista. 



Ottomaanien valtakunnan lopulla, läheisissä kylissä asuneet sodasta palanneet ratsuväen sotilaat vapauttivat tarpeettomiksi jääneet hevosensa tasangolle, jossa ne ovat saaneet siitä lähtien vaeltaa ja lisääntyä vapaasti. Joidenkin arvioiden mukaan hevosia on alueella jopa useita satoja. Me onnistuimme muutaman tunnin seikkailumme aikana näkemään noin kymmenisen hevosta.



Video Harry Silven.

Tasangolla laiduntaa myös satoja lehmiä, lampaita ja vuohia. Välillä ilmoille kajahti lampaita paimentavien suurten laumanvartijakoirien haukahdukset. Lisäksi heinikossa saattoi nähdä vipeltämässä pieniä liskoja.



Tasangon läpi ollaan parhaillaan rakentamassa isoa tietä, jonka tarkoitus on helpottaa Antalyan ja Konyan välistä matkaa. Tietä rakennetaan muutaman metrin korkeudelle ja muutamissa kohdissa sen ali kulkee alikulkuja, joista hevoset, lampaat ja lehmät pääsevät siirtymään tien toiselle puolelle. Toivottavasti valmistuessaan tie ei koidu eläinten kohtaloksi vaan ne saavat edelleen jatkaa tasangolla vaeltamistaan. 


Tolhan karavaanipysäkki

Ormanan alueen historia juontaa juurensa Rooman valtakunnan aikoihin ja historiankirjoissa se tunnetaan nimellä Erimna. Kaupunki antautui Aleksanteri Suurelle vuonna 334 eaa ja oli persialaisten hallinnassa vuosina 223-212 eaa.




Seldžukkisulttaani Alaaddin Keykubat valloitti alueen vuonna 1226, jonka jälkeen Erimna kuului selzukkien hallintaan. Samainen sulttaani rakennutti myös Alanyan tunnusmerkkinä pidetyn punaisen tornin ja telakan. Selzukkien aikana Konyan ja Välimeren väliset karavaanireitit kulkivat alueen läpi ja 1200-luvulla Eynifin tasanko oli risteysalue vuorten keskellä. Karavaanareiden pysäkiksi reitille rakennettiin Tolhan, jonka näyttävät rauniot löytyvät tasangolta. 



Ormanan alue on upea luontokohde Turkissa, johon tutustumiseen ei parin päivän visiitti riittänyt vaan jäimme janoamaan luontoa ja raitista vuoristoilmaa heti lisää. Onneksi paikka on niin lähellä Alanyaa, että palaamme sinne varmasti vielä uudelleen.

TRT Worldin Facebook-sivuilta löytyy hyvä englanninkielinen muutaman minuutin mittainen minidokumentti Taurus-vuoristosta, Ormanasta ja villihevosista. Videolla vieraillaan myös läheisessä Altinbeşik-luolassa, joka on Turkin suurin ja maailman kolmanneksi suurin maanalainen järvi. Sinne toivomme suuntaavamme myös tulevaisuudessa:
» TRT World, Saving Earth: Turkey's Taurus mountains, https://www.facebook.com/watch/?v=1144196616055015

Kannattaa käydä myös Instagram-tililtäni katsomassa kuvia ja videoita Ormanan reissustamme. Tarinoita olen arkistoinut kohokohtiin nimellä "#ormana". Ota toki myös muutenkin tilini seurantaan, sieltä löydät kuvia ja tarinoita uusimmista seikkailuistani: www.instagram.com/titityyppi/


Blogikirjoitus sisältää mainoslinkkejä (*)


16 kommenttia:

  1. Tolhanin rauniot ovat upeat, varmasti vaikuttavan näköiset vuorten keskellä.

    Hienoa, että onnistuitte näkemään villihevosia! Toivottavasti eläimet oppivat kulkemaan alikulkuja pitkin. Villihevosten, ja villieläinten näkeminen ylipäätään, on sykähdyttävää. Itse pääsin näkemään harvinaisia przewalskinhevosia käydessäni Tsernobylissä:

    https://www.matkallamissamilloinkin.com/tsernobyl-ja-prypjat-osa-1-matka-tsernobyliin-ja-villihevoset/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tolhanin raunio näytti kauempaa vain pikku kivikasalta isojen vuorten ympäröimän tasangon reunalla, mutta kun kävelimme lähemmäs olivat ne ihan vaikuttavat.

      Hienoja nuo przewalskinhevoset ja ne ovatkin ihan oikeita villihevosia! Nuo Eynifin "villihevosethan" ovat varsinaisesti villiintyneitä kesyhevosia.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ormana on kyllä viehättävä, sinne pitää päästä vielä uudelleen.

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoinen postaus jälleen! Nuo Ormanan nappitalot on viehättäviä, ja on todella hienoa että perinnerakentamista vaalitaan taloja kunnostamalla. Alue vaikuttaa todellakin erinomaiselta reissukohteelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ormana on kyllä erinomainen paikka luonnon, eläinten ja historian ystäville. Olen matkaoppaana työskennellessäni tehnyt sinne nopeita piipahduksia kyläretkillä ja nyt oli ihana viettää siellä vähän enemmän aikaa.

      Poista
  4. Hienoja paikkoja:) Täällä Tirolissakin on joskus eläimiä kylillä. Lehmät eivät kulje kaduilla, mutta keskellä kaupunkimaista asumista on isoja maatiloja ja niisä lehmiä tai vaikka kanala. Voi aamusella kipaista vaikka kaupungin keskustan kupeessa olevaan kanalaan ostamaan tuoreet kananmunat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanalta kuulostaa tuollainen maaseutu keskellä kaupunkimaista asumista :) Täällä Alanyassakin kanat saattavat tepastella kauppareissulla vastaan, vaikka ihan kekustassa asunkin. Ystävälläni on pihassaan koppeja katukissoja varten ja joku kananen saattaa käydä koppiin välillä pyöräyttämässä munan.

      Poista
  5. Olipa mukavaa lukea Turkin juttuja, niitä ei olekaan pitkään aikaan tullut vastaan. Taidan olla uusi täällä blogissasi. Mukavia postauksia sinulla, täytyy tutustua enemmänkin. En tiennytkään, että Turkissakin on villihevosia. Mielenkiintoinen historia niillä ja kiva, että pääsitte niitä näkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula ja tervetuloa blogiini! Vaikka eivät kai nuo nyt virallisesti varsinaisia villihevosia olekaan, vaan luonnonvaraisia ja villiintyneitä kesyhevosia.

      Poista
  6. Kiitos paljon hienoista elämyksistä! Tuonne pitää kyllä henk.koht.päästä kokemaan noita hienoja kokemuksia!

    VastaaPoista
  7. Todella viihtyisän näkönen paikka! Olen itse käynyt Turkissa vain Alanyassa, ja tietenkin turistialueella. Turkista löytyisi kyllä vaikka mitä muutakin mielenkiintoista, johon olisi kiva päästä tutustumaan tarkemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin aloitin Turkkiin tutustumisen Alanyasta. Alanyassa, sen ympäristössä ja lähistölläkin riittää tutkittavaa, upeaa luontoa ja historiallisia paikkoja. Alanyasta olen sitten hiljallee lähtenyt laajentamaan reviriääni ympäri Turkkia :)

      Poista
  8. Kiva lukea vähän erilaisista paikoista. Varmasti upeaa nähdä luonnossa eläviä hevosia. Turkissa varmasti riittäisi nähtävää ja koettavaa. Olen vain ihan pikaiseen Istanbulissa käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri, kun kävit lukemassa. Hevoset oli kyllä hieno löytää, pitää käydä vielä joskus uudelleenkin etsimässä. Turkki on niin iso maa, että täältä löytyy erilaista luontoa ja valtavan paljon historiallisia paikkoja.

      Poista