tiistai 22. heinäkuuta 2014

Punainen torni (Kızıl Kule)
1200-luvulla rakennettu Punainen torni (Red Tower, Kızıl Kule) on Alanyan tunnetuimpia maamerkkejä. Sitä pidetään Alanyan symbolina ja kuva tornista komeilee kaupungin lipussakin. Punaisesta tiilestä rakennettu kahdeksankulmainen torni on valmistunut vuonna 1226 ja sen rakennutti sulttaani Alaeddin Keykubad I valloitettuaan Alanyan vuosia kestäneen taistelun jälkeen.

Seldžukkisulttaani Alaeddin Keykubat I on Alanyan historiassa merkittävä mies, jonka ansiosta Alanya sai aikoinaan nykyisen nimensä ja siitä tuli tärkeä satamakaupunki. Alanya on aikojen saatossa tunnettu nimillä Coracesium, Korakesion, Kalonoros, Kalon Oros, Candelore ja Cardelloro. Alaeddin Keykubadin kunniaksi kaupunki sai hänen nimestään johdetun nimen Alaiye.
Viisikerroksinen ja 33 metriä korkea jykevä torni rakennettiin suojaamaan kaupungin telakkaa. Puolustus- ja vartiorakennuksena Punainen torni onkin yksi hienoimpia esimerkkejä keskiaikaisesta sotilaallisesta arkkitehtuurista.


Nykyään Punainen torni on suosittu vierailukohde, jonka huipulta avautuvat maisemat Alanyan satamaan ja kaupungin itäpuolelle. Tornin huipulle vievät rappuset ovat jyrkät, joten lomalla löhöämiseen tottuneet reidet saivat niissä hyvää treeniä. Historiasta kiinnostuneille tornissa on esillä muun muassa keskiaikaisia esineitä, kangaskokoelmia ja aseita.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti