torstai 24. heinäkuuta 2014

Antiikkinen Side
Side sijaitsee Välimeren rannalla Antalyan ja Alanyan välissä. Se on Alanyaa pienempi lomakeidas, josta löytyy basaarikatuja, ravintoloita ja kymmeniä kilometriä hiekkarantaa. Meidät Sideen veti kuitenkin Siden vanhakaupunki, joka sijoittuu antiikinaikaisen Pamphylian raunioille.

Lähdimme seikkailemaan Alanyasta Sideen omatoimisesti bussilla. Bussi oli matkalla Alanyasta Antalyaan ja jätti meidät päätien varteen, Manavgat-Side -risteykseen, josta jatkoimme matkaa Dolmus-bussilla vanhankaupungin porteille.


Siden tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vanhankaupungin laidalla sijaitseva antiikinaikainen teatteri sekä Apollon ja Ateenan temppelialue Siden sataman vieressä. Turkin suurimman amfiteatterin areenalla ovat aikoinaan taistelleet gladiaattorit ja leijonat. Teatteri veti aikoinaan sisäänsä lähes 20 000 katsojaa. Teatteria voi ihailla ulkopuolelta ilmaiseksi ja sisään pääsee 15 liiran pääsymaksulla.

Teatterista poistuttuamme pelmahdimmekin basaarialueelle. Kahlasimme basaarikatujen läpi kohti rantaa etsien Apollon ja Ateenan temppelialuetta. Matkalla bongasimme rannalta viihtyisän näköisen ravintolan, jonne palasimme myöhemmin syömään.
Apollon ja Ateenan temppelialue löytyy rannasta Siden sataman vierestä. Apollon temppelissä on viisi korinttilaistyylistä pylvästä, jotka ovat lähes yhdeksän metriä korkeita. Pylväitä yhdistää palkki, joka on koristeltu kasviaihein ja Medusan päillä. Pikavisiitti Sideen kannatti. Ehdimme näkemään pikaisesti Siden tunnetuimmat nähtävyydet ja syömään ihanalla rantaterassilla. Pidempäänkin siellä olisi viihtynyt. Side on kuitenkin Alanyaa pienempi paikka, joten en siellä ehkä useampaa viikkoa malttaisi olla. Mutta ehkä ensi kerralla varaan Sidestä hotellin yöksi tai pariksi, tutustun Sideen paremmin ja pääsen ihailemaan raunioita myös iltavalaistuksessa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti