maanantai 28. heinäkuuta 2014

Alanyan Top 5

Alanyassa riittää nähtävää ja koettavaa. Tässä muutama omista lempipaikoistani Alanyassa.
Kohteista olen kirjoittanut myös lisää tietoa ja ottanut kuvia, joita pääset katsomaan lue lisää -linkistä.


Dim-joki (Dimçayı)

Vuorten välissä kiemurteleva Dim-joki (Dimçayı) on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, varsinkin kuumina kesäpäivinä. Dim-joki on noin kymmenen kilometrin päässä Alanyasta ja sen varrelle on rakennettu useita ravintoloita, joissa voi lounastaa viihtyisissä joen päällä olevissa lautoissa tai terassirakennelmissa.

Dim-joki on kesäisin suosittu piknikpaikka myös paikallisten keskuudessa ja niin paikalliset kuin turistitkin saattavat viettää siellä koko päivän ottaen nokoset joen päällä olevissa lautoissa, pelaten pelejä, lukien kirjaa, ihaillen vuoristomaisemia ja pulahtaen välillä virkistävässä +10 asteisessa joessa.

» Lue lisää kirjoituksestani: Dim-joki (Dimçayı)


Sapadere-kanjoni

Sapadere-kanjoni löytyy Alanyasta noin 40 kilometriä itään päin. Matkalla kanjonille voi ihailla myös huikeita vuoristomaisemia.

Sapadere-kanjoniin pääsee tutustumaan yli 700 metriä pitkää puista kävelysiltaa pitkin, joka kulkee laakson läpi, kanjonin jylhien, 400 metriä korkeiden seinien välissä. Laakson pohjalla virtaa joki, joka muodostaa useita vesiputouksia ja turkooseja luonnonvesialtaita, joissa voi käydä pulahtamassa. 10-12 asteinen vesi viilentää myös ilmaa, joten kanjonilla ei ole tuskaisen kuuma helteisinäkään päivinä.

» Lue lisää kirjoituksestani: Sapadere-kanjoni


Dim-tippukiviluola

Alanyan lähistöllä on useita luolia (esim. Damlatas ja Cüceler), mutta yli 300 metrinen Dim-luola on niistä mielestäni kaikkein vaikuttavin. Maailman kolmanneksi pisin tippukiviluola sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Alanyan keskustasta.

Viileässä ja kosteassa luolassa kuljetaan ylös alas pitkin valaistuja kävelysiltoja. Luolan perällä on pieni kirkasvetinen järvi ja tippukivien stalagmiitit ja stalagtiitit ovat muodostaneet uskomattomia muodostelmia, jotka on valaistu näyttävästi. Valaistuksesta huolimatta luolassa oli hämärää ja oman lisän tarunomaiseen tunnelmaan toi huilisti, jonka soitto kaikui luolan korkeasta katosta ja seinistä.

» Lue lisää kirjoituksestani: Dim-tippukiviluola

Jeeppisafari

Erilaisia jeeppisafareita järjestetään ympäri Alanyaa. Jeepeillä voi lähteä ihailemaan jylhiä vuoristomaisemia esimerkiksi Dim-joen ja -tippukiviluolan tai Sapadere-kanjonin ympäristöön. Monelle Alanyaa rantalomakohteena pitävälle saattaa tulla yllätyksenä kuinka upea luonto Alanyan ympärillä on; banaaniviljelmiä, korkeita vuoria, metsiä, jokia ja laaksoja.

» Lue lisää kirjoituksestani: Jeeppisafari Alanyassa
 
Kale-kukkula

Keskellä Alanyaa kohoavalla niemellä sijaitsee yksi Alanyan tunnetuimmista nähtävyyksistä: Kale-linnake. Se sijaitsee noin 250 metriä merenpinnan yläpuolella ja ylhäältä avautuvat hienot näkymät Alanyan ylle. Auringonlasku Kleopatra-rannan puolelle on upea ja itäpuolelta taas on legendaariset maisemat Punaisen tornin ja Alanyan sataman suuntaan. Matkalla linnoitukselle sijaitsee pieniä kahviloita ja ravintoloita sekä myyntikojuja, joissa kaupataan käsitöitä ja matkamuistoja.

Kale on oiva paikka vain kävellä ja vaellella kaikessa rauhassa kameran kanssa. Välillä istahtaen kiven nokkaan, syömään evääksi otettuja tuoreita hedelmiä ja polttelemaan tupakan tai pari. Nauttien auringosta ja merinäköalasta, odotellen, että ehkä saattaisi nähdä vilaukselta vaikka liskoja. Liskojen lisäksi kukkulalla liikkuu myös kissoja, kanoja, vuohia ja olenpa sieltä bongannut kerran kilpikonnankin.

» Lue lisää kirjoituksestani: Kale-kukkulaAlanya ei ole vain tylsä rantalomakohde, vaan siellä riittää paljon nähtävää myös aktiivilomailijalle. Alanyaa ympäröivät jylhät vuoret, joilla riittää luontoa ja upeita maisemia. Historian ystäville Alanya ja sen ympäristö tarjoavat myös paljon tutkittavaa, esimerkiksi Kale-kukkulan ympäristön ansiosta Alanya on ollut ehdolla myös Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kaikki Alanyaan liittyvät kirjoitukseni löydät blogistani tunnisteella alanya.

Ja jos Alanyan alkaa tympäisemään aina voi viettää päivän tai pari Sidessä. Lue lisää kirjoituksistani:
» Omatoimimatka Alanyasta Sideen
» Antiikkinen Side
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti