maanantai 28. heinäkuuta 2014

Cüceler-tippukiviluolaCüceler-luola (Cüceler Mağarası) sijaitsee Sapadere-kanjonin lähistöllä, noin 37 kilometrin päässä Alanyan keskustasta. Parkkipaikalta luolalle vie 170 metriä pitkä, kallion kupeessa kulkeva puinen kävelysilta.

Luolia Turkissa riittää, niitä on arvioitu olevan siellä jopa 20 000. Myös Alanyan ympäristöstä löytyy useita luolia, joista tunnetuimpia ovat Dim-luola ja Damlatas-luola. Tämä Cüceler-luola olikin minulle uusi tuttavuus, jonne tie vei jeeppisafarin yhteydessä. Luola on avattu matkailijoille vasta vuonna 2012, mutta kyläläisten ja paikallisten keskuudessa luola on tunnettu kyllä jo pitkään sitä ennen.

Luolan nimi Cüceler Mağarası tarkoittaa kääpiön luolaa. Tarina kertoo, että 1900-luvulla läheisessä kylässä asui kääpiö, joka sai jatkuvasti köniinsä normaalikokoiselta veljeltään. Kääpiö pakeni luolaan väkivaltaista veljeään, mutta paikallinen lammaspaimen kuitenkin näki kääpiön piileskelemässä luolassa. Paimen ilmoitti siitä hänen perheelleen, jotka hakivat hänet takaisin kotiin, mutta siitä lähtien luolaa alettiin kutsumaan kääpiön luolaksi.

Lisäksi kerrotaan, että luolaa käytettiin aikoinaan myös verojen kiertämiseen. Mitä enemmän omistit lampaita ja vuohia sitä enemmän sinun tuli maksaa veroja. Paikalliset kuulemma piilottelivatkin luolassa eläimiään verotarkastajilta, jotta heidän ei tarvinnut maksaa niin paljon veroja.Cüceler-luola on isompi ja syvempi kuin Kleopatra-rannan päässä sijaitseva Damlataksen tippukiviluola. Luolassa on avoinna nyt kuusi erillaista kammiota ja pituutta luolalla on noin 150 metriä. Suunnitelmissa on kuulemma avata vielä lisää kammioita turistien ihmeteltäväksi. Lämpötila luolassa on ympäri vuoden noin 20 astetta ja myös tämän luolan ilman sanotaan tekevän hyvää astmasta kärsiville ihmisille. Lisäksi luolan maaseutuympäristön ja huikeiden vuoristonäkymien sanotaan auttavan myös stressiin ja masennukseen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti