tiistai 14. tammikuuta 2014

Pietarin Verikirkko


Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko kiinnittää huomiota erityisesti hienojen sipulin muotoisten kupoliensa ansiosta. Kirkko on rakennettu vuosina 1883-1907 ja katedraalissa on yhdeksän kullattua tai emaloitua kupolia. Verikirkko, joka tunnetaan myös nimellä "Kirkko veren päällä" on rakennettu paikalle, jossa Aleksanteri II joutui terroristi-iskun kohteeksi ja lopulta kuoli siinä saamiinsa vammoihin.

En ole lainkaan uskonnollinen ihminen ja kuulin jonkun ihmettelevän miksi halusimme mennä katsomaan jotain kirkkoa. Useat kirkot rakennuksina ovat kuitenkin hienoja ja historiallisia kohteita, joita on mielestäni mielenkiintoista tutkia. Toiset menivätkin sitten mielummin tutkimaan millaisista tuopeista paikalliset oluensa nauttivat. Itse en lähtenyt Pietariin asti sitä varten, vaan halusin nähdä muutakin.
Kirkon seinämaalaukset ovat upeita ja lähempi tarkastelu osoitti niiden kaikkien olevan toteutettu mosaiikkeina. Mosaiikkien kokonaispinta-ala on yhteensä jopa yli 7 000 m².
Tarkoituksemme oli päästä tutustumaan myös kuuluisaan kultakupoliseen jättiläiseen; Iisakin kirkkoon, jonka rakentaminen kesti neljäkymmentä vuotta 1818–1858. Siitä suomen kieleen onkin jäänyt ikuisuusprojektia tarkoittava ilmaisu: "Rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa". Aikataulullisten ongelmien takia päädyimme ihmettelemään kirkkoa vain ulkopuolelta. Ehkä seuraavalla reissulla sitten. Iisakin kirkon sijaan riensimmekin kohti Eremitaasia, josta lisää seuraavassa postauksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti