perjantai 8. toukokuuta 2015

Valassafari Teneriffalla


Seikkailtuamme kävelyretkellä Puerto de los Cristianoksen satamassa, palasimme sinne heti seuraavana päivänä ja ostimme rannalla olevasta kojusta liput valassafarille. Paikalliset retkimyyjät lupailivat, että mahdollisuudet pallopäävalaiden näkemiseen olivat erittäin hyvät, mutta delfiinien näkemisestä ei annettu takuita. Ne kun tulevat ja menevät niinkuin niitä huvittaa.

Tarkoituksemme oli suunnata vasta kello 13 lähtevälle valassafarille, mutta matkapuhelintemme kellot teki meille tepposet. Teneriffalla kello on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Kännykät eivät kuitenkaan siinä ajassa halunneet pysyä ja näyttivät milloin tuntia ja milloin kahta liikaa. Päädyimme siis heti aamun ensimmäiselle valasretkelle, joka starttasi satamasta jo kello 11, joten kyyti oli alkuun aika kylmää. Aurinko nousee jo puoli kahdeksan aikaan, mutta Teneriffan päivä on hitaasti lämpeävää sorttia. Aamuisin on usein pilvistä ja aurinko alkaa lämmittämään vasta puolen päivän jälkeen, vastaavasti illalla aurinko taas porottaakin pitkään ja laskee vasta puoli yhdeksän aikaan.

Kylmyys unohtui kuitenkin nopeasti, kun aikamme satamasta merelle päin ajeltuamme alkoi horisontissa näkymään liikettä: delfiinejä!


Delfiinien näkeminen merellä niiden luonnollisessa ympäristössä on aina yhtä lumoavaa. Delfiinit olivat leikkisellä tuulella ja pian ne tulivatkin veneemme ympärille hyppimään. Ne seurasivat venettä, sukellellen vuoroin vasemmalle ja oikealle puolelle ja hyppien veneen keulassa. Paras paikka seurata ja valokuvata delfiinejä olisikin siis ollut veneen keulassa, mutta se oli jo kansoitettu.



Pian pääsimme näkemään valaitakin. Miekkavalaiden lähisukulaisiin kuuluvat pallopäävalaat olivat enemmän paikoillaan pysyvää sorttia. Kuusimetriset valaat nukkuvat päivisin mötköttellen paikoillaan, haukaten välillä happea päästäen suhauksen. Delfiinit pyörivät valaiden ympärillä ja päästelivät pienempiä tuhahduksia.




Teneriffan ja La Gomeran välisessä salmessa asusteleva pallopäävalaiden parvi ei vaella, kuten useimmat muut valaat, vaan pysyttelevät paikoillaan ympäri vuoden. Teneriffan saari korkeinen vuorineen antaa niille tuulen suojaa ja syvissä vesissä riittää ravintoa, erityisesti kalmareita, joiden perään valaat ovat persoja. Teneriffa onkin siis yksi maailman parhaista paikoista nähdä valaita.




Kahden tunnin valasretken hinta oli 20 euroa per henkilö. Eläinten ystävälle eläimillä rahastaville retkille osallistuminen on aina kaksipiippuinen juttu. Tuskin valaat hirmuisesti tykkäävät, että niiden päiväunia käydään häiritsemässä. Toisaalta taas ilman valassafareita, olisi valaat raivattu pois jo aikapäiviä sitten kalastuksen tieltä. Kalastajat eivät pidä niistä, koska ne rokottavat kalmarikantoja.

Loppuun vielä vähän videomateriaalia safarilta. Veneen kyydissä sain puristaa kaksin käsin kameraa, jotta se ei päässyt tipahtamaan käsistä, joten saanko esitellä: sormi, delfiineitä ja valaita.

3 kommenttia:

  1. hei
    missä kohtaa tämä satama on josta veneretki lähtee? onko lähellä ESIM los gigantesia (jonne matkaamme ) ?

    VastaaPoista
  2. Todennäköisesti 20-30km. Terveisin teneriffan turisti

    VastaaPoista
  3. Hei Jutta-Mari, kuten Sini ehtikin jo vastaamaan, niin n. 30 kilometriä näyttäisi olevan Los Gigantesista Puerto de los Cristianoksen satamaan:
    https://www.google.fi/maps/dir/puerto+de+los+cristianos,+Teneriffa,+Los+Cristianos,+Espanja/Acantilados+de+los+Gigantes,+Santa+Cruz+de+Tenerife,+Espanja/@28.1582067,-16.9161541,11z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0xc6a9832076dc2d7:0x17ae94b08b70bf85!2m2!1d-16.7115979!2d28.0489062!1m5!1m1!1s0xc6a8c153fdc6811:0xa0340f674cf6610!2m2!1d-16.8377834!2d28.2408828

    VastaaPoista